2017. június 23. FME piknikek Turkuban - beszámoló

Juhannus előestéjén és egy héttel később, vasárnap két FME-pikniket szerveztünk Turkuban. Mindkét alkalommal jó kis társaság gyűlt össze a ruissalói Saaronniemi-strand grillezőhelyén, összesen kb. 25-en vettek részt a két találkozón.
turku1turku2
A kisebbek a hűvös időjárás ellenére a tengerben is megmártóztak, és a fáradhatatlan magyar tacskó is mindkét alkalommal nagy sikert aratott a piknikezők körében. Egészen biztos, hogy nem utoljára gyűltünk így össze!

Ojala Sinikka

2017. május 16-18. Berecz András Finnországban

Berecz András Finnországban - Beszámolók


Május 16-án Berecz András programján vehettünk részt Helsinkiben az MKTK-ban az FME szervezésében. Berecz András mese- és énekmondót jól ismerhetik az itt élõk, többször járt nálunk. Jellegzetes, ízes nyelven elõadott történetei elgondolkodtatnak és megnevettetnek felnõttet és gyerekeket egyaránt.
Mostani elõadásából megtudhattuk, hogy mi csinál egy völgyet, milyen állat húzott Péter Bácsi gatyájába csíkot és hogyan tanult beszélni a kutya. Aki odafigyelt, azt is megtudta, mi baja lett a leánynak, akinek minden kívánsága teljesült. Ezen kívül megismerhettük a közös éneklés szabályait, s azt, hogy Sarifát, a tolmácsot, mi tanította meg magyarul, s melyik mesének a lefordításakor folyt ki a vére. S aki azt is tudni akarja, milyen bort adnak Detken, az nyugodtan járjon utána. Vagy jöjjön el a következõre.

Botond / Helsinki


Május 17-én a Finnországi Magyarok Egyesületének meghívására Ouluba látogatott Berecz András népzenész, énekes, mesemondó előadóművész.
Már délelött megérkezett városunkba, elöször az oului finn-magyar baráti társaság elnöke, Kovács Jenö fogadta és egy jellegzetes finn ebéd után városnézéssel töltötték a délutánt. András megismerkedett az egyetemmel és Harri Mantila finn nyelvész professzorral is, akivel a beszélgetés során több közös témát is találtak. A 18 órakor kezdödö elöadáson föként felnöttek vettek részt, a gyerekes családok hétköznap sajnos nem tudtak eljönni.
A maroknyi, kb. 15 fös magyarul jól beszélö finnekböl és magyarokból álló közönség jól szórakozott a kedves, közvetlen, jó humorú müvész elöadásán. Az elöadás elötti/utáni beszelgetések folyamán közös magyar ismerösökre és barátokra is találtunk. Reméljük hamarosan látjuk ismét Andrást Ouluban.

Kovács Jenő / Oulu


2017 május 18-ána Finnországi Magyarok Szövetségének meghívására városunkba látogatott Berecz András népzenész, énekes, mesemondó előadóművész.
A hétköznap esti időpont ellenére a vaasai magyar diaszpóra szép számmal képviseltette magát a helyi svéd nyelvű kultúrház emeleti előadótermében. Közel 30 magyar felnőtt és gyermek élvezhette András előadását, és élvezték is.
Habár a többség számára András munkássága és személye ismeretlen volt, mindenki azonnal megkedvelte. Kedvességével, közvetlenségével és nagyszerű humorával felejthetetlen estét varázsolt a résztvevők számára.
Meséiből megtudhattuk például hogyan teremtette a Jóisten a világot és, hogy bizony neki sem volt könnyű dolga a világ első asszonyával. A jelenlévő hölgyek nagy megelégedésére András a férfiember teremtésének körülményeiről is szót ejtett. Nem feledkezett meg ugyanakkor a legkisebbekről sem. A gyerekek nagy nevetéssel és hitetlenkedéssel fogadták, hogy a barna medvének fekete a szőre, és, hogy hogyan is lehet fél szemmel aludni.
Az előadás után András hosszan maradt még körünkben egy kis házi készítesű sütemények és kávé melletti kötetlen beszélgetésre.
A résztvevők egyöntetű véleménye, hogy nagyon vidám és jól sikerült estén vagyunk túl. Andrást szeretettel visszavárjuk!

Balazsin István / VaasaMeghívó:

Bővebben: 2017. május 16-18. Berecz András Finnországban

2017. március 11. Családi délután Turkuban

Az Finnországi Magyarok Egyesülete (FME) első 2017. évi turkui programja, a Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e alkalmából szervezett családi délután március 11-én került megrendezésre. A programon a reméltnél kevesebben vettek részt, de akik ott voltak, azok remek hangulatban tölötték el az időt. A gyerekek többféleképpen foglalhatták el magukat: készíthettek huszárcsákót vagy díszíthettek pártát, színezhettek papírzászlót, de a témához kapcsolódó színezők is nagy sikert arattak.

Az 1848–49-es történéseket a kisebbek egy leegyszerűsített folyamatábrán követhették végig, a felnőttek pedig egy játékos kvíz segítségével frissíthették fel történelemtudásukat.

A rendezvények készült képeket itt lehet megtekinteni.

Terveink szerint az FME következő turkui programja egy a Magyar Költészet Napja tiszteletére megrendezendő versmondó–vershallgató délután lesz április elején.

Sinikka Ojala

2017. március 10. Családi délután Helsinkiben

Március 10-én délután a Finnországi Magyarok Egyesülete és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ közös szervezésében került megrendezésre egy Magyarország nemzeti ünnepéről is megemlékező családi délután Helsinkiben.

Az esemény bensőséges hangulatban, mosolygó gyermekarcok ragyogásában zajlott le. 40 pár gyermek és felnőtt kéz szorgoskodott a nagszerűen előkészített bevezető kézműves foglalkozáson. Kicsik, még kisebbek és nagyok is készíthettek filc kokárdát, megtanulták, hogyan következnek sorrendben a magyar zászló, és így a kokárda színei. Sőt, még azt is megtanulhatták, hogy mi a megfelelő folyamat egy cérnaszál tűbe fűzésénél, vagy hogyan kell egy gombot tartósan odarögzíteni filc anyaghoz. A kokárda elkészültével mindenki büszkén viselte szíve fölött saját alkotását.

Ezzel párhuzamosan nemzeti színű szélforgók is készültek, amik olyan gördülékenyen működtek, mint ahogyan Táncsics Mihály kiszabadítása zajlott annak idején, 1848 március 15-én.

A kézműves blokk után egy kis nassolás következett, majd a nagyobbaknak Pojják Klári egy alkalomhoz illő mesenovellát keltett életre. A gyerekek maguk is bekapcsolódhattak a ki is vetített történetbe, és átérezhették, megérthették a történelmi korszak velük egyidős gyermekeinek mindennapjait. Ráadásul a hősiesség fogalma, mint a történet tanulsága is megelevenedett számukra.

Nagyszerű program volt. Köszönet az esemény megálmodásáért és levezetéséért Pojják Klárának, a Balassi intézet új, prgramszervező munkatársának.

A programon készült fotók az itt tekinthetők meg.

Búzás Eszter Bíborka, az FME KCSP ösztöndíjasa

2017. április 8. Magyar vers- és mesemondó délután + beszámoló

Kedves FME-tagok és Barátok!

A Magyar Költészet Napja alkalmából immáron hagyományosan megrendezett helsinki FME Szavaló délután 2017. április 8-án került megrendezésre a társszervező helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A különböző korcsoportokban idén összesen 35 gyermek szerepelt egy-egy verssel, dallal. A szavalatokat helyenként nagyszerű furulya vagy hegedűkíséret is kiegészítette.

A legkisebb, még óvodás korú szereplők az iskola kapukilincsét is aligha érnék el, amíg a legidősebbek immáron akár komoly szereplésre is vállalkozhatnának. Valamennyiük szemében ott csillogott a versmondás, a megtanul szavak visszaadásának élvezete és a többségében a szereplés felfokozott izgalma is.

A közönség, akik többségében gyermekeiket elkísérő szülők és nagyszülők voltak - együtt izgulta végig az előadásokat a szívének oly kedves szereplővel és lelkes tapssal jutalmazta a többieket is.

A kellemes hangulatot néhány közösen elénekelt dal is színesítette.

A gyermekek előadói izgalmát megirigylő FME elnök meglepetésképpen egy József Attila vers előadásával köszönte meg a szervezők, valamint az előadók és tanáraik munkáját. Richter Zsófi és Peura Sarolta külön köszönetet érdemel. Ugyanúgy köszönet illeti a gyermekeik vagy unokáik szereplését előkészítő, annak előadásában tevékenyen részt is vállaló hozzátartozókat is.

A szereplőket a Finnországi Magyarok Egyesülete kivétel nélkül ajándékkönyvvel jutalmazta, amelyeket a program előkészítésében áldozatos munkát vállaló Kovács Otília segítségével a magyarországi Cerkabella kiadótól szeretünk be.

A program előkészítésében ugyancsak oroszlánrészt vállalt az MKTK új munkatársa, Pojják Klára is, aki további ajándékként megzenésített versek CD-jét nyújtotta át a kisebb-nagyobb előadóknak. Klára emellett a délután lezárásaként vidám felnőtt-gyermek játékokat is szervezett a Szavalódélután résztvevőinek.

A szavaló programját vidám zsúr zárta, amelynek asztalán a szülők válogatott finomságait az FME szendvicsekkel és üdítőkkel egészítette ki.

Az emlékezetes rendezvény programfüzetét – benne az előadók neveivel - mellékletünk tartalmazza. Az alábbi címen pedig megtekinthetők a programon készített fotók is.
https://drive.google.com/drive/folders/0B0RmBhIX4T7bb0ROeUxFc2t4ejg

Köszönet valamennyi szereplőnek, segítőnek és szervezőnek!

 

Eredeti meghívó:

Bővebben: 2017. április 8. Magyar vers- és mesemondó délután + beszámoló