2017. november 18. Magyar Bál a 100 éve független Finnországban

Magyar Bál a 100 éve független Finnországban"

 

MEGHÍVÓ

 

A Finnországi Magyarok Egyesülete 2017. november 18-án szervezi meg az immáron hagyományos báli mulatságát, melyre minden egyesületi tagot, és barátainkat szerettel meghívunk.

 

A program: három fogásos vacsora, melyhez egy pohár bor vagy alkohol mentes ital jár; vidám játékok; tombola sok értékes ajándékkal; és tánc. A helyszínen további italok vásárolhatók.

 

Az est zenei műsorát a magyarországi Régió zenekar és Kádárné Hegedűs Veronika szolgáltatják.

 

Időpont: 2017. november 18., 17.00–23.30

Helyszín: Unikkotie 17, 01300 Vantaa (a Tikkurila vasútállomás közelében)

Részvételi díj: 35 euró, gyerekeknek (7 – 16 év): 20 euró

Az FME tagjainak: 20 euró, gyermekeiknek (7 – 16 év): 10 euró

 

Az est magyar nyelvű, de magyarul nem tudók részvétele esetén finnül (és angolul is) ismertetjük a fontosabb tudnivalókat.

 

Jelenkezni 2017 november 10-ig az alábbi oldalon feliratkozással és a kívánt menüsor megadásával lehetséges: jelentkezés. Akinek így nem sikerül, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. címen is jelentkezhet!

 

Kérjük, hogy a gyors értesítéshez e-mail címeteket adjátok meg!

2017. augusztus 19. Gulyás Grand Prix - beszámoló

XVI. Gulyás Grand Prix
2017. augusztus 19.

A hagyományos, immáron 16. FME Gulyás Grand Prix 2017.augusztus 19-én került megrendezésre Karjaaban, a szokott helyen. A karjaai Jogging Team hétvégi háza és annak parkja, folyópartja ez alkalommal is remek, jól felszerelt helyszínnek bizonyult ehhez a nagyszabású programhoz.
A borús, esős idő nem ígért sok jót a szervezőknek, sem a korábbi élmények alapján idén is részvételüket tervező gyakorlott picknikezőknek. A délelőtti órákban csendesen esett az eső és egy kissé késleltette a terep berendezését is. Szerencsére a GGP ötletének atyja, Nagy Bigus már sok mindent megért a 15 korábbi év során. Fedelet is kerített az eső fenyegette csapatoknak. A kipróbálásra váró sátortetők felállítása nem vitt el sok időt és mire valamennyi elkészült – láss csodát - el is állt az eső. Mintha menetrend szerint történt volna éppen a legjobb időpontban. A legbátrabbak ugyanis elkezdtek szállingózni a felállított 16 tűzhely köré.
Így azután lassan, szép sorban meggyúltak a lángok a bográcsok alatt és elkezdődhetett a versenyfutás az aranyozott fakanál birtoklásáért.
Idén is sokfelől érkeztek a programra. Az ország közepéről és keleti határa vidékéről is jöttek versenyezni vagy csupán ismerkedni, szórakozni vágyók. Tamperéből több csapat is fakanalat rántott. De a legtávolabbi versenyzők Magyarországról, Veszprémből jöttek el hozzánk. A pár nappal korábban megszületett unokája tiszteletére „ringbe szálló” autodidakta szakácsmesterük kiváló ízeket varázsolt a fortyogó bográcsba.

És idén is indult a versenyben a helsinki magyar nagykövetség is. Igaz, ez alkalommal a nyári szabadságok miatt a korábbinál kisebb, de egy Tallinnból érkezett kollégájukkal kiegészülve annál lelkesebb csoportjuk adogatta a jobbnál-jobb fűszerezési ötleteket a másfajta ételeivel nívós díjakat is nyert mesterszakácsuknak. Péntek Tomi, aki ez alkalommal szarvas húsával és saját szedésű gombával próbált egyedi recept alkotni és új utat kijelölni a gulyás sok évszázados fejlődése történetében – a maga szelíd mosolyával fogadta a bíztatásokat. De nem csak ő volt ilyen kísérletező kedvű. Az eredeti pusztai receptet pontosan követő marhagulyástól a mai fantáziát igencsak megmozgató különlegességekig, mint pl. a vegetáriánus (borosüveg dugójával alkalmilag ékesített) babgulyásig sokfajta finomság fortyogott a megmérettetés felé.

Történt mindez az egyre szebbé váló időjárást élvező, és egyik-másik csapat vidámkodásait kedvtelve szemlélő, ahhoz csatlakozgató mintegy 150-170 jelenlévő nagy-nagy örömére. Amit csak betetőzött az, hogy a verseny kiértékelése után a vendégek közösen fogyasztották el a versenyműveket. Volt olyan, aki számos alkotás megkóstolása után sem tudott dönteni, így megismételte ízhalmozó körútját. Majd annak végén azután elégedetlenül konstatálta, hogy a 8 fős zsűri nem az ő kedvenceit jutalmazta.

A bográcsokból este 6 órakor történt meg a mintavétel a rendezvény fő szervezője, Bigus (Nagy Gábor) vezetésével. A végeredmény a készülő ételekbe rendre bele-belekóstoló vendégek és versenytársak közül csak keveseket lepett meg. Többek között állítása szerint a nyertest is. A gulyásfőzőversenyt ez alkalommal Czéh János - feleségével Mirkával és kislányával Emíliával alkotott - Aranycsaládi csapata nyerte egy remekül sikerült, ízében, illatában és színében egyarát harmonikus, de a hagyományokat jól megőrző gulyással. A rendezvényen második helyezést ért el Vámosi Péter és Gallusz Fanni Fanny duója, míg a harmadik legjobbnak ítélt gulyást Sebők Mihály és Adamik László főzte. Méltó helyre került a fődíj, az „Arany fakanál”, de a többi díj is.
A Gulyás Grand Prix a Finnországban élő magyarok egyik legnagyobb rendezvénye minden évben. Olyan, ami magyar hagyományt idéz fel és ad tovább gyermekeinknek, finn barátainknak és ismerőseinknek, és amelyik sok - néha csak ezen alkalommal- egymással találkozó magyarnak ad lehetőséget ismerkedésre, új barátságok kialakítására. Idén is több tucat első alkalmas vendég érkezett ebbe a Helsinkitő csaknem 100 km-re található városkába.
A további program fontos része volt a tombolasorsolás is, amelyik során kisebb ajándékok mellett értékes nyeremények is – mint pl. Fiskars kések és ollók, finom magyar borok vagy a főnyeremény öntöttvas bogrács is gazdára találtak.
Az est további része társalkodással, barátkozással, néhányaknak a már korábban megkezdett fürdőzés és szaunázás folytatásával, táncolással-zenehallgatással folytatódott. A hangulatot a magyar nép- és tánczenék, a beszélgetések és finom magyar borok és pálinkák tették még színesebbé.
A rendezvény megvalósításában ez alkalommal is komoly érdeme volt a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amelyik anyagi támogatásával segítette azt.


Fényképek: https://drive.google.com/drive/folders/0B0RmBhIX4T7bM1NTNkpJRWtDVXc

Jelinkó Árpád

 

bga logo 20

2017. október 15 Gombászó kirádulás

Kedves barátaink!

 

Október 15-én vasárnap az FME szervezésében gombászó kirándulást, túrázást tartunk.
Értesülésem szerint az idén jó a tölcséres rókagomba termés. Lehet, hogy közületek sokan már begyűjtöttétek a szükséges mennyiséget és nem lelkesedtek a kirándulás miatt mert évekkel ezelőtt jártatok Lapinjärvibe vagy a változó esős időjárás inkább otthon tart, de azoknak akik még soha nem vettek részt nagyon ajánlom.
A gombászás után árkon, bokron keresztül egy étvágycsináló körülbelül 2 km-es túrát tartunk egy mesébe illő kilátó-szikla tetejére ahol tüzet rakunk és ebédelünk.

Ajánlott: gumicsizma vagy vízálló bakancs, meleg ruha, esőköpeny, enni- és innivaló.

A kiránduláson részt vehetnek gyerekek is a szülők felügyelete mellett.
Indulás reggel 9 órakor a Vantaa-i IKEA udvaráról (Porttisuontie 18, 01200 Vantaa) saját autóval, tele kocsi megoldással. Legkésőbb délután 5 órára visszaérkezünk ugyanide.

Üdvözlettel,
Gálfi István, túraszervező

2017. június 23. FME piknikek Turkuban - beszámoló

Juhannus előestéjén és egy héttel később, vasárnap két FME-pikniket szerveztünk Turkuban. Mindkét alkalommal jó kis társaság gyűlt össze a ruissalói Saaronniemi-strand grillezőhelyén, összesen kb. 25-en vettek részt a két találkozón.
turku1turku2
A kisebbek a hűvös időjárás ellenére a tengerben is megmártóztak, és a fáradhatatlan magyar tacskó is mindkét alkalommal nagy sikert aratott a piknikezők körében. Egészen biztos, hogy nem utoljára gyűltünk így össze!

Ojala Sinikka

2017. május 16-18. Berecz András Finnországban

Berecz András Finnországban - Beszámolók


Május 16-án Berecz András programján vehettünk részt Helsinkiben az MKTK-ban az FME szervezésében. Berecz András mese- és énekmondót jól ismerhetik az itt élõk, többször járt nálunk. Jellegzetes, ízes nyelven elõadott történetei elgondolkodtatnak és megnevettetnek felnõttet és gyerekeket egyaránt.
Mostani elõadásából megtudhattuk, hogy mi csinál egy völgyet, milyen állat húzott Péter Bácsi gatyájába csíkot és hogyan tanult beszélni a kutya. Aki odafigyelt, azt is megtudta, mi baja lett a leánynak, akinek minden kívánsága teljesült. Ezen kívül megismerhettük a közös éneklés szabályait, s azt, hogy Sarifát, a tolmácsot, mi tanította meg magyarul, s melyik mesének a lefordításakor folyt ki a vére. S aki azt is tudni akarja, milyen bort adnak Detken, az nyugodtan járjon utána. Vagy jöjjön el a következõre.

Botond / Helsinki


Május 17-én a Finnországi Magyarok Egyesületének meghívására Ouluba látogatott Berecz András népzenész, énekes, mesemondó előadóművész.
Már délelött megérkezett városunkba, elöször az oului finn-magyar baráti társaság elnöke, Kovács Jenö fogadta és egy jellegzetes finn ebéd után városnézéssel töltötték a délutánt. András megismerkedett az egyetemmel és Harri Mantila finn nyelvész professzorral is, akivel a beszélgetés során több közös témát is találtak. A 18 órakor kezdödö elöadáson föként felnöttek vettek részt, a gyerekes családok hétköznap sajnos nem tudtak eljönni.
A maroknyi, kb. 15 fös magyarul jól beszélö finnekböl és magyarokból álló közönség jól szórakozott a kedves, közvetlen, jó humorú müvész elöadásán. Az elöadás elötti/utáni beszelgetések folyamán közös magyar ismerösökre és barátokra is találtunk. Reméljük hamarosan látjuk ismét Andrást Ouluban.

Kovács Jenő / Oulu


2017 május 18-ána Finnországi Magyarok Szövetségének meghívására városunkba látogatott Berecz András népzenész, énekes, mesemondó előadóművész.
A hétköznap esti időpont ellenére a vaasai magyar diaszpóra szép számmal képviseltette magát a helyi svéd nyelvű kultúrház emeleti előadótermében. Közel 30 magyar felnőtt és gyermek élvezhette András előadását, és élvezték is.
Habár a többség számára András munkássága és személye ismeretlen volt, mindenki azonnal megkedvelte. Kedvességével, közvetlenségével és nagyszerű humorával felejthetetlen estét varázsolt a résztvevők számára.
Meséiből megtudhattuk például hogyan teremtette a Jóisten a világot és, hogy bizony neki sem volt könnyű dolga a világ első asszonyával. A jelenlévő hölgyek nagy megelégedésére András a férfiember teremtésének körülményeiről is szót ejtett. Nem feledkezett meg ugyanakkor a legkisebbekről sem. A gyerekek nagy nevetéssel és hitetlenkedéssel fogadták, hogy a barna medvének fekete a szőre, és, hogy hogyan is lehet fél szemmel aludni.
Az előadás után András hosszan maradt még körünkben egy kis házi készítesű sütemények és kávé melletti kötetlen beszélgetésre.
A résztvevők egyöntetű véleménye, hogy nagyon vidám és jól sikerült estén vagyunk túl. Andrást szeretettel visszavárjuk!

Balazsin István / VaasaMeghívó:

Bővebben: 2017. május 16-18. Berecz András Finnországban