2017. május 16-18. Berecz András Finnországban

Kedves FME-tagok és Barátok!

 

Ahogyan azt korábban már jeleztük 2017. május 16-án Helsinkiben, 17-én Ouluban és 18-án Vaasaban lesz vendégünk Berecz András énekes-mesemondó és népmesegyűjtő, Kossuth díjas előadóművész.

A mellékelt meghívón megtaláljátok a három előadás részletes tudnivalóit.

Az alábbi címen be lehet jelentkezni az előadásokra. Mindazoknak, akik a táblázatban előzetesen bejelentkeznek lefoglaljuk majd a kért helyeket.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/14xdQsPHd9bJ0sDBvC6F2lx-C9GSPHBH1MFqDg1shc2Q/edit#gid=0

Ha az előzetes jelentkezés Helsinkiben jóval meghaladná a kulturális intézetünk befogadó képességét, akkor nagyobb helyet bérelünk hozzá. Ezért fontos lenne tudni a kb. várható létszámot!

Kérem jelezzétek, ha érdekel benneteket az előadás!

2017. március 11. Családi délután Turkuban

Az Finnországi Magyarok Egyesülete (FME) első 2017. évi turkui programja, a Magyarország nemzeti ünnepe, március 15-e alkalmából szervezett családi délután március 11-én került megrendezésre. A programon a reméltnél kevesebben vettek részt, de akik ott voltak, azok remek hangulatban tölötték el az időt. A gyerekek többféleképpen foglalhatták el magukat: készíthettek huszárcsákót vagy díszíthettek pártát, színezhettek papírzászlót, de a témához kapcsolódó színezők is nagy sikert arattak.

Az 1848–49-es történéseket a kisebbek egy leegyszerűsített folyamatábrán követhették végig, a felnőttek pedig egy játékos kvíz segítségével frissíthették fel történelemtudásukat.

A rendezvények készült képeket itt lehet megtekinteni.

Terveink szerint az FME következő turkui programja egy a Magyar Költészet Napja tiszteletére megrendezendő versmondó–vershallgató délután lesz április elején.

Sinikka Ojala

2017. március 10. Családi délután Helsinkiben

Március 10-én délután a Finnországi Magyarok Egyesülete és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ közös szervezésében került megrendezésre egy Magyarország nemzeti ünnepéről is megemlékező családi délután Helsinkiben.

Az esemény bensőséges hangulatban, mosolygó gyermekarcok ragyogásában zajlott le. 40 pár gyermek és felnőtt kéz szorgoskodott a nagszerűen előkészített bevezető kézműves foglalkozáson. Kicsik, még kisebbek és nagyok is készíthettek filc kokárdát, megtanulták, hogyan következnek sorrendben a magyar zászló, és így a kokárda színei. Sőt, még azt is megtanulhatták, hogy mi a megfelelő folyamat egy cérnaszál tűbe fűzésénél, vagy hogyan kell egy gombot tartósan odarögzíteni filc anyaghoz. A kokárda elkészültével mindenki büszkén viselte szíve fölött saját alkotását.

Ezzel párhuzamosan nemzeti színű szélforgók is készültek, amik olyan gördülékenyen működtek, mint ahogyan Táncsics Mihály kiszabadítása zajlott annak idején, 1848 március 15-én.

A kézműves blokk után egy kis nassolás következett, majd a nagyobbaknak Pojják Klári egy alkalomhoz illő mesenovellát keltett életre. A gyerekek maguk is bekapcsolódhattak a ki is vetített történetbe, és átérezhették, megérthették a történelmi korszak velük egyidős gyermekeinek mindennapjait. Ráadásul a hősiesség fogalma, mint a történet tanulsága is megelevenedett számukra.

Nagyszerű program volt. Köszönet az esemény megálmodásáért és levezetéséért Pojják Klárának, a Balassi intézet új, prgramszervező munkatársának.

A programon készült fotók az itt tekinthetők meg.

Búzás Eszter Bíborka, az FME KCSP ösztöndíjasa

2017. április 8. Magyar vers- és mesemondó délután

A Finnországi Magyarok Egyesülete és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ a Magyar Költészet Napja alkalmából idén is megszervezi hagyományos, ez alkalommal mesékkel kibővített magyar nyelvű vers- és mesemondó délutánját.

Helyszín: Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Kaisaniemenkatu 10., 00100 Helsinki.
Időpont: - 2017. április 8. 14.00. 

Jelentkezési határidő: 2017. április 2.

Várjuk mindazon gyerekek jelentkezését, akik szívesen megosztanák egy-egy kedves versüket, mondókájukat vagy meséjüket a közönséggel. Az egyéni szereplőkön kívül barátok, testvérek, illetve szülők és gyerekeik közös előadásait is szeretettel fogadjuk!
Jelentkezni ezen az oldalon elérhető táblázat kitöltésével lehet.

A büféasztalra kérünk valami saját készítésű hozzájárulást!

2017. február 8. FME Társadalomtudományi Klub - Nőnap

Kedves érdeklődő!

Az alábbi címen jelentkezhettek az FME Társadalomtudományi klubbja elsô rendezvényére, amelyik február 8-án 18.00 órai kezdettel indul.
Helyszíne: A Leppävaarai könyvtár (kirjasto), amelyik az I. gyûrû mellett, a Sello bevásárlóközpont tetején található.
Címe: Kauppakeskus Sello, Leppävaarankatu 9, 02070 Espoo
Az Akseli terem a miénk már 17.30-tól.

A bevezetôt dr. Mikóssy Katalin, az Aleksanteri Intézet vezetô kutatója tartja, aki a beszélgetést is levezeti majd.

További jelentkezések az alább címen:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UhCEBYUxF59rlr3nACUkA0J0f3FI1VntbRKJd4HkovY/edit#gid=0

Magyarul is tudó finneket is szeretettel várunk!


Jelinkó Árpád/FME