2012. április 19. Filmvetítés és előadás: Drakula árnyéka

  • Nyomtatás

2012. április 19-én a "Drakula árnyéka" c. dokumentumfilm vetítésére kerül sor a Magyar Kulturális és Tudományos Központban  18:00 órai kezdettel. A film alcíme: A romániai forradalom kitörésének valódi története". A vetítés után Szőczi Árpád, a film Berlinben élő rendezője tart előadást, melynek során lehetőség lesz kérdések feltevésére is.

draculafilm poster kicsi 1

 Amit a filmről előzetesben még el lehet mondani, az a rendező honlapján  is megtalálható: 

http://www.romanianrevolutionfilm.com/index_hu.htm

Toldaléknak még talán annyit, hogy Szőczi Árpád ezért a filmért megkapta a legjobb dokumentumfilm rendezőjének járó Duna díjat a  41. Magyar Filmszemlén ( 2010.feb. 8.)

  ----------------------------------------------

Ceausescu, a román diktátor maga volt Drakula - és mi, amerikaiak és kanadaiak alkotta maroknyi csapat, árnyékként követtük minden lépését. Különösen figyelemmel kísértük azirányú erőfeszítéseit, hogy felszámolja a jelentős számú erdélyi magyarságot. Többek között igyekeztünk megvédeni Tőkés Lászlót, Temesvár bátor, szókimondó református lelkészét is.

 A 70-es, 80-as években számos sajtótájékoztatót tartottunk, tüntetést szerveztünk, és szakértők bevonásával tártuk fel azokat a szégyenteljes kapcsolatokat, amelyeket a Nyugat ápolt Kelet-Európa legbrutálisabb vezetőjével.

 Csapatunk munkája hatékony volt; tevékenységünket az amerikai törvényhozásban is elismerték, és jelentős médiafigyelmet kaptunk. Mindezek ellenére szervezetünk csupán egy volt a nemes ügyekért harcoló NGO-k közül.

 Mindez megváltozott 1988 decemberében, amikor két vállalkozó szellemű kanadai került a képbe. Általunk szervezett akciójuk az események olyan sorozatát indította meg, amely a román kommunista rezsim Európában példátlanul véres megdöntéséhez vezetett.

 Szőczi Árpád

 

 

 

A vetítés után Szöczi Árpád, a film Berlinben élö rendezöje tart előadást,

melynek során lehetöség lesz kérdések feltevésére is.