2018. április 14. Családi szavalódélután

FME Versünnep – Családi szavalódélután

 0

Ady Endrétől Zelk Zoltánig tartott a költők sora, akiket április 14-én szombaton a magyar költészet napjához kapcsoló eseményünkön versmondásokkal és irodalmi játékokkal megidéztünk Helsinkiben. A családi programnak a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont, ahol a szép számú gyerekszavalat után ez alkalommal a felnőttek is bekapcsolódtak a versmondásba.

Különleges pillanata volt a délutánnak, mikor a latokartanoi magyar iskolás csoport együtt mondta Móra Ferenc Zengő ABC-jét, illetve mikor a legifjabb szavalók, az 5 éves Aarni és a 7 éves Isabella Weöres Sándor A tündér című verset adták elő közösen. A klasszikus szavalatokon kívül a zene is megjelent a versünnepi délutánon fuvolázott népdalok és megzenésített költemények formájában. Mindannyiunk számára emlékezetes marad a hangszerekkel kísért, közös családi énekléssel előadott Csiribiri című vers, és a szavalatokat záró Faludy-költemény, az Óda a magyar nyelvhez idézett versszakai.

Az oklevelek és jutalomkönyvek átvétele után a résztvevők a versmondás okozta izgalmakat bujkáló verssorok megkeresésével, verskirakóval és irodalmi horoszkóppal vezethették le. A jó hangulatú délutánnal azonban a magyar költészet ünnepe nem ért véget; hazaérve bármely verseskötet felnyitásával mi magunk folytathatjuk azt. 

Fényképek a délutánról itt találhatóak.

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. március-április Vetélkedve Mátyás király nyomában

FME gyerekprogramok: Mátyás király finnországi utakon

Vetélkedve Mátyás király nyomában

 

1

 

Levelezős versennyel kezdődött Finnországban a Mátyás-emlékév. Hat nagyvárosból érkeztek megoldott feladatlapok Mátyás király udvari vetélkedőjére, melynek három fordulójára három kategóriában nevezhettek finnországi magyar gyerekek. A klasszikus Mátyás-mesékhez kapcsolódó játékos feladványok próbára tették a logikai- és meseértési készségek mellett a kreativitást is. A beérkező negyven feladatlap leleményesebbnél leleményesebb megoldásainak igazságos értékeléséhez legalább annyi mátyási bölcsesség kellett, mint a vetélkedőknek a fejtörőkhöz. Az eredményhirdetést követően most már a díjak és oklevelek kiosztása is a végéhez közeledik.

Nem sokkal a levelezős verseny után Vaasaban játszóházi foglalkozás, Ouluban pedig tematikus magyar tanóra volt, ahol évfordulós királyunk alakját elevenítettük fel. A résztvevőknek próbák sorát kellett kiállni, amivel mindenki bizonyíthatta rátermettségét. A Mátyás-tallérok gyűjtésében több mint 20 észak-finnországi magyar gyerek vett részt.

Az április folyamán megvalósult, FME szervezésű rendezvények alkalmával kiderült, hogy ha Mátyás király most egészen Finnországig jönne álruhájában, a legnagyobb meglepetés talán az lenne számára – az északi fény, a szauna és a hosszú nyári nappalok mellett – hogy milyen sok, őt jól ismerő, finnországi magyar gyerekkel találkozna.

 

234567

 

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. április 22. Verses délután Tamperében

Április 22-én a tamperei magyar közösség játszóházában is sor került egy verses délutánra az egyik szülő szervezésében.

Először Horgas Béla Tudok egy erdőt című versét tanultuk meg rajzok alapján nagyon gyorsan a gyerekekkel és a szülőkkel együtt, aztán négy lelkes versmondó lépett a színpadra, akik Lackfi János és Weöres Sándor verseit adták elő a közönségnek. Ezután egy Twister játékalapon lépegetve huszonnégy vershez kapcsolódóan kerestek a gyerekek képeket.

A verses Twitterben résztvevő gyerekek megkapták az általuk eltalált költeményeket papíron, a versmondók pedig oklevélben és az FME könyvjutalmában részesültek.

 

Tóth Viktória, Tampere

2018. március 10. Turkui kávézás - Megemlékezés március 15.-ről

A turkui magyarok idén egy márciusi szombati kávézás keretében emlékezhettek meg március 15-éről. Amíg a felnőttek kávéztak, a gyerekek csákót és pártát díszíthettek. Készültek egészen formabontó alkotások is – ezek aztán a kávézó labdatengerét is megjárták. A délutánnak csak a szép számban egybegyűltek esti elfoglaltságai vetettek véget: pl. a nagymama fogadása a repülőtéren csákóban és pártában.

1

234

Üdv. Sinikka

2018. március 17. FME kirándulás a nemzeti ünnepen

Talpra magyar! – magyar nemzeti ünnep finn nemzeti parkban

Kabátra tűzött kokárdával, ragyogó napsütésben indult március 17-én nemzeti ünnepünkre emlékező kirándulásunk. A Helsinkihez közeli Nuuksio Nemzeti Park hólepte túraösvénye jelölte ki útvonalunkat, de a könnyű túra közben, a finn szokásokhoz híven kolbászsütéssel egybekötött pihenőt is tartottunk.
Forradalmi vezérfonalunk az 1848-as 12 pont volt, melynek történetéhez és jelentőségéhez kvízkérdések segítségével kerültünk közelebb. A felhőtlen kék ég alatt, befagyott patakok, finn nyírfák és fenyők között sétálva gondolhattuk végig, hogy miért is volt börtönben Táncsics Mihály és mit jelent az úrbéri viszonyok megszüntetése, avagy mi jelenti nekünk magunknak az igazi szabadságot.

A Finnországi Magyarok Egyesületének jól sikerült kirándulásán valóban talpon volt a magyar.

0

124Somhegyi Kata

Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa