2018. május 26. Családi piknik a Luuki-tó partján

FME családi piknik – 2018. május 26.
Bográcsos piknik a Luukki-tó partján

Második alkalommal szervezett az FME családi bográcsozást a Luukki-tó partján. Május 26-án, szombaton igazi strandidő volt, így egészen benépesedett a környék; a bográcsnyi pörköltről azonban hamar észre lehetett venni a több mint húsz fős magyar társaságot. A labdázás és darts mellett volt valóban nagy port kavaró mölkky-meccs, és a bátrabban a tó hőmérsékletét is letesztelték. A finom magyaros ízeket Vilisics Ferinek köszönhettük, s a pörkölt sikeréről árulkodik, hogy a bogrács délután négy órára teljesen kiürült. A jó hangulatú eseményen fotók is készültek, ezek megtekinthetőek itt.

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. augusztus 18. XVII. Gulyás Grand Prix

XVII. Gulyás Grand Prix

2018. augusztus 18., Karjaa

 

Ebben az évben is a megszokott időben és helyszínen, az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnephez legközelebb eső szombaton került megrendezésre Karjaaban a hagyományos, immáron XVII. FME Gulyás Grand Prix. A karjaai Jogging Team hétvégi háza és parkja, folyópartja megszokott, kényelmes helyszínt biztosított ehhez a nagyszabású programhoz.

Az időjárás előrejelzés nem sok jóval kecsegtetett, egész hétvégére borús esős időt ígért. Szerencsére a virtuális “eső-béka” ez alkalommal is tévedett és a gyors szellő néhány apró, gyorsan elvonuló esőfelhőt maga előtt kergetve többnyire maga elé engedte a napot. A szervezők azért a biztonság kedvéért felállították a bográcsokat és a versenyzőket óvni hivatott sátrakat, így a zápor leve nem adatott hozzá a jobbnál-jobb receptekhez.

A program ez alkalommal is azt azt kitaláló, útjára indító Nagy Gábor Bigus határozott vezénylete alatt, az alapos előkészítésnek köszönhetően zökkenőmentesen, vidáman zajlott le. Igaz a vége fele fogyni látszott a tüzifa, de sikerült megoldani a váratlan problémát. Oka az volt, hogy előzetesen “csak” 12 csapat jelentkezett be a versenyre és annak megfelelően történt az előkészítés is. A helyszínen azonban további három csapat kapott kedvet a vidám főzőcskézéshez, így a jelentős tartalékkal előkészített tüzelő éppen csak elég lett. Valamennyi, idén a tavalyi 16-os csúcsot megközelítő számú, összesen 15 csapat időre elkészítette remekművét. Az eredeti recepteket itt-ott javaslataival alaposan kiegészítette a csak nézelődni, ismerkedni, messziről érkezett magyarokkal is találkozni vágyó “kibicek” serege, akik nem csupán a gulyás recepjéről, de az itt-ott mellé kínált pálinkáról, pogácsáról vagy süteményről is véleményt mondhattak. Néhány vendég még gyümölcsöt, dinnyét, szilvát is kínált a vendégeknek.

Estefele, mire elkészültek a gulyások, összeállt a zsűri is. Csak olyanok vehettek részt a bírálók csapatában, akik sem maguk, sem rokonaik, közeli barátaik révén nem veresenyeztek. Igaz, a baráti részrehajlást elkerülendő a zsűri csupán számokat látott, nem ismerve a mögöttes csapatot, így nyugodt lelkiismerettel adhatta legjobb szavazatát a legízletesebbnek ítélt gulyásnak. És ahogy a korábbi években is nem egy alkalommal történt meg, most sem a mesterszakácsok nyerték a versenyt. Pedig készültek olyan gulyások is, amelyek akár magyarországi szakmai versenyen is eséllyel szállhattak volna ringbe. Persze mondhatnánk azt is, hogy a nyertes csapat, Krenner Zoltán és Krenner Zsuzsa immáron a finnországi magyar ételek mesterszakácsaivá képezték magukat számos alkalommal kiszolgálva a finnországi magyarok kisebb-nagyobb csoportjait, rendezvényeit. De a magyaros ételeket remekül “finnesítve” sok-sok finnek is gyakori magyaros kulináris élményt okoztak vállalkozásuk révén. Méltán kapták meg a nyertesnek járó aranyozott fakanalat. Magáért beszél a tény, hogy mire a fő szervezők is megkóstolhatták volna az ételeket az ő bográcsukat fényesre “kaparta” az ízekben dőzsölő vendégsereg.

A gulyáskészítő verseny 2018. évi dobogósai:

1. Krenner Zoltán & Krenner Zsuzsa( 5. sz. csapat)
2. Varga János, Mákos Erna, Bognár István, Bognár-Simor Katalin (11. sz. csapat)
3. Heiler István, Bloomstedt Leena, Szalay István (12. sz. csapat)

Idén is sokfelől érkeztek a programra. Az ország távolabbi tájairól is jöttek versenyezni vagy csupán ismerkedni, szórakozni vágyók. A létszám elmaradt a tavalyitól, a VIP vendégekkel és a szervezőkkel együtt idén 150 fő vett részt a programon, ami a többség számára az eredményhirdetést követő vidám tombola után, az esti sötétség beköszöntével ért véget. Kevés számú vendég azonban folytatta a szaunázást, úszkálást, az örömteli együttlétet.

A tombolasorsoláson kisebb ajándékok mellett értékes nyeremények is – mint pl. Fiskars kések és ollók, finom magyar borok vagy a főnyeremény – ez alkalommal egy bőségkosár - is gazdára találtak.

A Gulyás Grand Prix a Finnországban élő magyarok egyik legnagyobb rendezvénye minden évben. Olyan, ami magyar hagyományt idéz fel és ad tovább gyermekeinknek, finn barátainknak és ismerőseinknek, és amelyik sok - néha csak ezen alkalommal- egymással találkozó magyarnak ad lehetőséget ismerkedésre, új barátságok kialakítására. Idén is több tucat első alkalmas vendég érkezett ebbe a Helsinkitő csaknem 100 km-re található városkába.

Nem először és reméljük nem is utoljára csaknem egy tucat vendég a GGP-n döntötte el, hogy csatlakozik a Finnországi Magyarok Egyesületéhez.

Köszönet illeti Bigus mellett mindazokat a vendégeket is, akik a helyszín előkészítélsében és lebontásában segítették a szervezőket.

A rendezvény megvalósításában ez alkalommal is komoly érdeme volt a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amelyik anyagi támogatásával segítette azt.

Fényképek itt tekinthetőek meg.


Jelinkó Árpád, FME elnök

2018. március-április Vetélkedve Mátyás király nyomában

FME gyerekprogramok: Mátyás király finnországi utakon

Vetélkedve Mátyás király nyomában

 

1

 

Levelezős versennyel kezdődött Finnországban a Mátyás-emlékév. Hat nagyvárosból érkeztek megoldott feladatlapok Mátyás király udvari vetélkedőjére, melynek három fordulójára három kategóriában nevezhettek finnországi magyar gyerekek. A klasszikus Mátyás-mesékhez kapcsolódó játékos feladványok próbára tették a logikai- és meseértési készségek mellett a kreativitást is. A beérkező negyven feladatlap leleményesebbnél leleményesebb megoldásainak igazságos értékeléséhez legalább annyi mátyási bölcsesség kellett, mint a vetélkedőknek a fejtörőkhöz. Az eredményhirdetést követően most már a díjak és oklevelek kiosztása is a végéhez közeledik.

Nem sokkal a levelezős verseny után Vaasaban játszóházi foglalkozás, Ouluban pedig tematikus magyar tanóra volt, ahol évfordulós királyunk alakját elevenítettük fel. A résztvevőknek próbák sorát kellett kiállni, amivel mindenki bizonyíthatta rátermettségét. A Mátyás-tallérok gyűjtésében több mint 20 észak-finnországi magyar gyerek vett részt.

Az április folyamán megvalósult, FME szervezésű rendezvények alkalmával kiderült, hogy ha Mátyás király most egészen Finnországig jönne álruhájában, a legnagyobb meglepetés talán az lenne számára – az északi fény, a szauna és a hosszú nyári nappalok mellett – hogy milyen sok, őt jól ismerő, finnországi magyar gyerekkel találkozna.

 

234567

 

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. április 14. Családi szavalódélután

FME Versünnep – Családi szavalódélután

 0

Ady Endrétől Zelk Zoltánig tartott a költők sora, akiket április 14-én szombaton a magyar költészet napjához kapcsoló eseményünkön versmondásokkal és irodalmi játékokkal megidéztünk Helsinkiben. A családi programnak a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont, ahol a szép számú gyerekszavalat után ez alkalommal a felnőttek is bekapcsolódtak a versmondásba.

Különleges pillanata volt a délutánnak, mikor a latokartanoi magyar iskolás csoport együtt mondta Móra Ferenc Zengő ABC-jét, illetve mikor a legifjabb szavalók, az 5 éves Aarni és a 7 éves Isabella Weöres Sándor A tündér című verset adták elő közösen. A klasszikus szavalatokon kívül a zene is megjelent a versünnepi délutánon fuvolázott népdalok és megzenésített költemények formájában. Mindannyiunk számára emlékezetes marad a hangszerekkel kísért, közös családi énekléssel előadott Csiribiri című vers, és a szavalatokat záró Faludy-költemény, az Óda a magyar nyelvhez idézett versszakai.

Az oklevelek és jutalomkönyvek átvétele után a résztvevők a versmondás okozta izgalmakat bujkáló verssorok megkeresésével, verskirakóval és irodalmi horoszkóppal vezethették le. A jó hangulatú délutánnal azonban a magyar költészet ünnepe nem ért véget; hazaérve bármely verseskötet felnyitásával mi magunk folytathatjuk azt. 

Fényképek a délutánról itt találhatóak.

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. április 22. Verses délután Tamperében

Április 22-én a tamperei magyar közösség játszóházában is sor került egy verses délutánra az egyik szülő szervezésében.

Először Horgas Béla Tudok egy erdőt című versét tanultuk meg rajzok alapján nagyon gyorsan a gyerekekkel és a szülőkkel együtt, aztán négy lelkes versmondó lépett a színpadra, akik Lackfi János és Weöres Sándor verseit adták elő a közönségnek. Ezután egy Twister játékalapon lépegetve huszonnégy vershez kapcsolódóan kerestek a gyerekek képeket.

A verses Twitterben résztvevő gyerekek megkapták az általuk eltalált költeményeket papíron, a versmondók pedig oklevélben és az FME könyvjutalmában részesültek.

 

Tóth Viktória, Tampere