Főoldal
Főoldal PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Nyolc éve már – segítség mindenkinek

Csapatmunkával, csapatépítéssel foglalkozók nagyon jól tudják: a legnehezebb feladat a rendszeres és egybehangolt munka. Az Őrszavak [A Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége Magyarságismereti és tanításmódszertani internetes folyóirata szórványban élőknek] esetében is az ennek jegyében megtett út számít. A maga nemében egyedülálló lapon ezres nagyságrendű mércével mérhetők a megjelent  írások, rovataink rendkívüli gazdagságú segédanyagot nyújtanak óvodásnak, iskolásnak, tanítónak, felnőttnek, szakmabelinek és kívülálló érdeklődőnek egyaránt. Segítség mindenkinek, aki rányit. Az igény fontosságát  jelzi egy szám: ötödik évünk pergett le pontos, negyedéves körforgásban, és látogatóink száma mára túllépte a  száztízezret.

Irodalmat, néprajzot, honismeretet, nyelvművelést, zenét és  természettudományokat, tankönyveket, a tanítás módszereit, lehetőségeit, helyszíneit fogja egybe neveléstörténeti és a nevelés gyakorlatát taglaló honlapunk megőrizve indulásakor vállalt igényszintjét. És öt év múltán, húsz összeállítás tapasztalatával, egy újabb márciusi szám , – a  6. évfolyam első számának megjelenésekor – látszik, hogy munkánk egyre több.

A világ magyarsága honlapjai között csak az töltheti be hivatását, amelyet használnak azok, akikhez szól. Mi, akik szerkesztjük, ezt hisszük. Olvasói, használói döntenek róla, és használat közben megítélik, hogy életrevalónak tartják-e. Ha igen, segítő kézzel rákattintanak. Mi szeretnénk hinni, hogy megteszik ezt, és így az Őrszavak  a „jót s jól” jegyében megharcolt és elért hitelét tovább éltetik anyagainkat felhasználva gyermekeink anyanyelvi ápolásában.

Ezért is fordulunk most a magyar közösségekhez, pedagógus kollegáinkhoz, hogy ne csak számokkal legyen mérhető a lap hasznossága, látogatottsága, hanem igazi interaktív módon lehetőséget kínáljunk a szórványban élő és dolgozó magyart, mint anyanyelvet vagy mint idegen nyelvet tanítóknak a lap szerkesztésére, a saját tapasztalataik, eredményeik, módszereik, tudományos tevékenységük  közzétételére.  Kérünk, ismerkedjetek meg a lappal, használjátok azok anyagait, küldjetek visszajelzést.

Mindenkinek jó tudnia, hogy a lapon megjelent összes anyag szabadon másolható, felhasználható, terjeszthető. Reméljük, hogy segíséget tudunk nyújtani továbbra is közös célunk megvalósításában: a szórványban élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatásában.
Várjuk pedagógustársaink visszajelzéseit, kérdéseit, megjelen(ít)ésre szánt anyagait.

A szerkesztőség

 

ISSN 2002-3790

Ki van itt?

Oldalainkat 3 vendég böngészi