2013/Tavasz_Régiók-Események PDF Nyomtatás E-mail

 

Új magyar ifjúsági ház Svédországban

A Svédországi Magyarok Országos Szövetségét régóta foglalkoztatja a kérdés, miként lehetne megoldást találni az itt nevelkedett, vagy másod- és harmadgenerációs magyar fiatalok megtartására közösségünk számára. A válasz egyértelmű: csak úgy lehetséges ez, ha számukra olyan találkozási lehetőséget biztosítunk, ahol együtt lehetnek más vidékeken élő magyar fiatalokkal. Ahol a közösségi élmény megélése helyhez kötött. A megoldás a Svédországi Magyar Ifjúsági Központ létrehozása! Egy darab magyar föld Svédországban!

 

>> bővebben >>


 

 

Isabella Artner: A Felsőőri Református Ifjúsági Olvasókör bálja (Ausztria)

2013. január 26-án a Felsőőri Református Ifjúsági Olvasókör ismét megrendezte a hagyományos bálját a Drobits vendéglőben.
Egy finom vacsora után a vendégek vidám táncolással kezdték az esti szórakozást a „Duo Stardust”-együttes zenéjére. Eközben két fiatal hölgy jegyeket árult a későbbi tombolára.

Az este akkor érte el a csúcspontját, amikor ejfélkor megtörtént a tombolasorsolás, amelyen jól szórakozott a közönség. Sokan örömmel fogadták el a szép nyereményeket.

A szép bálest majdnem hajnalban ért  véget.

 

 

 

 

 

 

 

 

fényképek: © Ernst Michael Reicher

 

 

 

 

 

Ivanits Kerstin: Hagyományőrző nap a burgenlandi Felsőőrben (Ausztria)

A Felsőőri Református Ifjúsági Olvasókör nagy figyelmet szentel a magyar nyelv és kultúra ápolásának. Nemrég született az ötlet, miszerint egy-egy rendezvény keretében elfeledett régi hagyományok éledhetnének meg. Ennek érdekében hozta létre az Olvasókör az úgynevezett „Hagyományőrző napot”, amelyet idén – első alkalommal –

2012. szeptember 22-én a felsőőri református egyházközség dísztermében és udvarán rendeztek meg.

 

Gyermekek és felnőttek egyazon örömmel vetették bele magukat a színes programok forgatagába: kosarat fontak, seprűt készítettek, pogácsát sütöttek, nemezeltek, szőttek, gyurmáztak, és még ki tudja, mennyi mindent próbáltak ki! Miután mindenki jóllakott a frissen készült bográcsgulyással és lángossal, délután magyaros élőzene és tánctanár csalogatta az egyházközség dísztermébe a résztvevőket.

Mindenkinek nagy örömben volt tehát része ezen a felejthetetlen hagyományőrző napon, amelynek kapcsán méltán érte sok dicséret a rendezőket.

 

 

 

 

 

 

1. Decemberi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2012-ben
2. Az elmúlt évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók