2018. augusztus 18. XVII. Gulyás Grand Prix

XVII. Gulyás Grand Prix

2018. augusztus 18., Karjaa

 

Ebben az évben is a megszokott időben és helyszínen, az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnephez legközelebb eső szombaton került megrendezésre Karjaaban a hagyományos, immáron XVII. FME Gulyás Grand Prix. A karjaai Jogging Team hétvégi háza és parkja, folyópartja megszokott, kényelmes helyszínt biztosított ehhez a nagyszabású programhoz.

Az időjárás előrejelzés nem sok jóval kecsegtetett, egész hétvégére borús esős időt ígért. Szerencsére a virtuális “eső-béka” ez alkalommal is tévedett és a gyors szellő néhány apró, gyorsan elvonuló esőfelhőt maga előtt kergetve többnyire maga elé engedte a napot. A szervezők azért a biztonság kedvéért felállították a bográcsokat és a versenyzőket óvni hivatott sátrakat, így a zápor leve nem adatott hozzá a jobbnál-jobb receptekhez.

A program ez alkalommal is azt azt kitaláló, útjára indító Nagy Gábor Bigus határozott vezénylete alatt, az alapos előkészítésnek köszönhetően zökkenőmentesen, vidáman zajlott le. Igaz a vége fele fogyni látszott a tüzifa, de sikerült megoldani a váratlan problémát. Oka az volt, hogy előzetesen “csak” 12 csapat jelentkezett be a versenyre és annak megfelelően történt az előkészítés is. A helyszínen azonban további három csapat kapott kedvet a vidám főzőcskézéshez, így a jelentős tartalékkal előkészített tüzelő éppen csak elég lett. Valamennyi, idén a tavalyi 16-os csúcsot megközelítő számú, összesen 15 csapat időre elkészítette remekművét. Az eredeti recepteket itt-ott javaslataival alaposan kiegészítette a csak nézelődni, ismerkedni, messziről érkezett magyarokkal is találkozni vágyó “kibicek” serege, akik nem csupán a gulyás recepjéről, de az itt-ott mellé kínált pálinkáról, pogácsáról vagy süteményről is véleményt mondhattak. Néhány vendég még gyümölcsöt, dinnyét, szilvát is kínált a vendégeknek.

Estefele, mire elkészültek a gulyások, összeállt a zsűri is. Csak olyanok vehettek részt a bírálók csapatában, akik sem maguk, sem rokonaik, közeli barátaik révén nem veresenyeztek. Igaz, a baráti részrehajlást elkerülendő a zsűri csupán számokat látott, nem ismerve a mögöttes csapatot, így nyugodt lelkiismerettel adhatta legjobb szavazatát a legízletesebbnek ítélt gulyásnak. És ahogy a korábbi években is nem egy alkalommal történt meg, most sem a mesterszakácsok nyerték a versenyt. Pedig készültek olyan gulyások is, amelyek akár magyarországi szakmai versenyen is eséllyel szállhattak volna ringbe. Persze mondhatnánk azt is, hogy a nyertes csapat, Krenner Zoltán és Krenner Zsuzsa immáron a finnországi magyar ételek mesterszakácsaivá képezték magukat számos alkalommal kiszolgálva a finnországi magyarok kisebb-nagyobb csoportjait, rendezvényeit. De a magyaros ételeket remekül “finnesítve” sok-sok finnek is gyakori magyaros kulináris élményt okoztak vállalkozásuk révén. Méltán kapták meg a nyertesnek járó aranyozott fakanalat. Magáért beszél a tény, hogy mire a fő szervezők is megkóstolhatták volna az ételeket az ő bográcsukat fényesre “kaparta” az ízekben dőzsölő vendégsereg.

A gulyáskészítő verseny 2018. évi dobogósai:

1. Krenner Zoltán & Krenner Zsuzsa( 5. sz. csapat)
2. Varga János, Mákos Erna, Bognár István, Bognár-Simor Katalin (11. sz. csapat)
3. Heiler István, Bloomstedt Leena, Szalay István (12. sz. csapat)

Idén is sokfelől érkeztek a programra. Az ország távolabbi tájairól is jöttek versenyezni vagy csupán ismerkedni, szórakozni vágyók. A létszám elmaradt a tavalyitól, a VIP vendégekkel és a szervezőkkel együtt idén 150 fő vett részt a programon, ami a többség számára az eredményhirdetést követő vidám tombola után, az esti sötétség beköszöntével ért véget. Kevés számú vendég azonban folytatta a szaunázást, úszkálást, az örömteli együttlétet.

A tombolasorsoláson kisebb ajándékok mellett értékes nyeremények is – mint pl. Fiskars kések és ollók, finom magyar borok vagy a főnyeremény – ez alkalommal egy bőségkosár - is gazdára találtak.

A Gulyás Grand Prix a Finnországban élő magyarok egyik legnagyobb rendezvénye minden évben. Olyan, ami magyar hagyományt idéz fel és ad tovább gyermekeinknek, finn barátainknak és ismerőseinknek, és amelyik sok - néha csak ezen alkalommal- egymással találkozó magyarnak ad lehetőséget ismerkedésre, új barátságok kialakítására. Idén is több tucat első alkalmas vendég érkezett ebbe a Helsinkitő csaknem 100 km-re található városkába.

Nem először és reméljük nem is utoljára csaknem egy tucat vendég a GGP-n döntötte el, hogy csatlakozik a Finnországi Magyarok Egyesületéhez.

Köszönet illeti Bigus mellett mindazokat a vendégeket is, akik a helyszín előkészítélsében és lebontásában segítették a szervezőket.

A rendezvény megvalósításában ez alkalommal is komoly érdeme volt a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amelyik anyagi támogatásával segítette azt.

Fényképek itt tekinthetőek meg.


Jelinkó Árpád, FME elnök

2018. május 26. Családi piknik a Luuki-tó partján

FME családi piknik – 2018. május 26.
Bográcsos piknik a Luukki-tó partján

Második alkalommal szervezett az FME családi bográcsozást a Luukki-tó partján. Május 26-án, szombaton igazi strandidő volt, így egészen benépesedett a környék; a bográcsnyi pörköltről azonban hamar észre lehetett venni a több mint húsz fős magyar társaságot. A labdázás és darts mellett volt valóban nagy port kavaró mölkky-meccs, és a bátrabban a tó hőmérsékletét is letesztelték. A finom magyaros ízeket Vilisics Ferinek köszönhettük, s a pörkölt sikeréről árulkodik, hogy a bogrács délután négy órára teljesen kiürült. A jó hangulatú eseményen fotók is készültek, ezek megtekinthetőek itt.

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. április 14. Családi szavalódélután

FME Versünnep – Családi szavalódélután

 0

Ady Endrétől Zelk Zoltánig tartott a költők sora, akiket április 14-én szombaton a magyar költészet napjához kapcsoló eseményünkön versmondásokkal és irodalmi játékokkal megidéztünk Helsinkiben. A családi programnak a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont, ahol a szép számú gyerekszavalat után ez alkalommal a felnőttek is bekapcsolódtak a versmondásba.

Különleges pillanata volt a délutánnak, mikor a latokartanoi magyar iskolás csoport együtt mondta Móra Ferenc Zengő ABC-jét, illetve mikor a legifjabb szavalók, az 5 éves Aarni és a 7 éves Isabella Weöres Sándor A tündér című verset adták elő közösen. A klasszikus szavalatokon kívül a zene is megjelent a versünnepi délutánon fuvolázott népdalok és megzenésített költemények formájában. Mindannyiunk számára emlékezetes marad a hangszerekkel kísért, közös családi énekléssel előadott Csiribiri című vers, és a szavalatokat záró Faludy-költemény, az Óda a magyar nyelvhez idézett versszakai.

Az oklevelek és jutalomkönyvek átvétele után a résztvevők a versmondás okozta izgalmakat bujkáló verssorok megkeresésével, verskirakóval és irodalmi horoszkóppal vezethették le. A jó hangulatú délutánnal azonban a magyar költészet ünnepe nem ért véget; hazaérve bármely verseskötet felnyitásával mi magunk folytathatjuk azt. 

Fényképek a délutánról itt találhatóak.

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. március-április Vetélkedve Mátyás király nyomában

FME gyerekprogramok: Mátyás király finnországi utakon

Vetélkedve Mátyás király nyomában

 

1

 

Levelezős versennyel kezdődött Finnországban a Mátyás-emlékév. Hat nagyvárosból érkeztek megoldott feladatlapok Mátyás király udvari vetélkedőjére, melynek három fordulójára három kategóriában nevezhettek finnországi magyar gyerekek. A klasszikus Mátyás-mesékhez kapcsolódó játékos feladványok próbára tették a logikai- és meseértési készségek mellett a kreativitást is. A beérkező negyven feladatlap leleményesebbnél leleményesebb megoldásainak igazságos értékeléséhez legalább annyi mátyási bölcsesség kellett, mint a vetélkedőknek a fejtörőkhöz. Az eredményhirdetést követően most már a díjak és oklevelek kiosztása is a végéhez közeledik.

Nem sokkal a levelezős verseny után Vaasaban játszóházi foglalkozás, Ouluban pedig tematikus magyar tanóra volt, ahol évfordulós királyunk alakját elevenítettük fel. A résztvevőknek próbák sorát kellett kiállni, amivel mindenki bizonyíthatta rátermettségét. A Mátyás-tallérok gyűjtésében több mint 20 észak-finnországi magyar gyerek vett részt.

Az április folyamán megvalósult, FME szervezésű rendezvények alkalmával kiderült, hogy ha Mátyás király most egészen Finnországig jönne álruhájában, a legnagyobb meglepetés talán az lenne számára – az északi fény, a szauna és a hosszú nyári nappalok mellett – hogy milyen sok, őt jól ismerő, finnországi magyar gyerekkel találkozna.

 

234567

 

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa

2018. április 22. Verses délután Tamperében

Április 22-én a tamperei magyar közösség játszóházában is sor került egy verses délutánra az egyik szülő szervezésében.

Először Horgas Béla Tudok egy erdőt című versét tanultuk meg rajzok alapján nagyon gyorsan a gyerekekkel és a szülőkkel együtt, aztán négy lelkes versmondó lépett a színpadra, akik Lackfi János és Weöres Sándor verseit adták elő a közönségnek. Ezután egy Twister játékalapon lépegetve huszonnégy vershez kapcsolódóan kerestek a gyerekek képeket.

A verses Twitterben résztvevő gyerekek megkapták az általuk eltalált költeményeket papíron, a versmondók pedig oklevélben és az FME könyvjutalmában részesültek.

 

Tóth Viktória, Tampere