2015. október 3. Gombaszedő kirándulás


Beszámoló

Október 3-án délelőtt 10 órakor a Vantaa-i IKEA udvarán gyülekeztünk és 10.15-kor elindultunk Lapinjärvi fele ahol egy gombászattal egybekötött kirándulást terveztünk.
Az időjárás remek volt, jobbat sem rendelni, sem elképzelni nem lehetett volna: napsütés, felhőtlen ég és megfelelő meleg a túrázáshoz.
Kb. egy órai autóút után meg is érkeztünk, de sajnos az erdő kezdeténél kellett hagynunk az autókat, mert megkezdődött a jávorszarvas vadászat. Gyalog folytattuk az utat (kb. 350 m) a gombászó helyig. Mindenki megismerkedett a gyűjtendő gombával (tölcséres rókagomba v. suppilovahvero) és mindenki nekilátott a keresésnek 200-300 méteres körzetben. 90 perc után az autóknál gyülekeztünk és mindenki bemutatta a "zsákmányát". Lukácsfy Kristóf kezdeményezésére átnéztük a gyűjtött gombákat és csak a biztosan ehető példányokat tartottuk meg. Közbe megtudtuk, hogy a szarvas vadászat az erdő más részében folytatódik és így nyugodtan átautózhattunk az ebéd helyére (kb. 2 km). Innen gyalog folytattuk utunkat, még 1km-t árkon-bokron keresztül egy sziklafal tetejére, ahol tüzet gyújtottunk. A résztvevők, 26 felnőtt és egy kisgyerek, mind jól érezték magukat. Kb. egy óra elteltével a csoport sietősebb része elindult haza fele a másik egy kicsit későbben. A túravezető javasolta a résztvevőknek, hogy október folyamán, ha tehetik, ismét látogassanak el ide, mert több gombatermés ígérkezik. Ezen a linken könnyen megtalálható a hely ahol voltunk.


További jó kirándulást, gombászást!

- Gálfi István

 

Képek az eseményről ide kattintva tekinthetőek meg.

 

Eredeti felhívás:

Az FME szervezésében október 3-án gombászattal egybekötött kirándulás lesz Lapinjärvi környékére (kb. 90 km Helsinkitõl). Ez alkalommal főleg rókagombát (kantarelli) és tölcséres rókagombát (suppilovahvero) keresünk.

Gyülekezés és indulás a Vanta-i Ikea udvaráról (Porttisuontie 18, 01200 Vantaa) délelött 10 órakor.

Az időjárás ismét kedvező lesz, eső nem várható, de meleg ruhát, gumicsizmát hozzon mindenki. Ételről italról gondoskodjatok, mert a végén tűz mellett ebédelünk egy sziklafal tetején.

Legkésőbb, délután 6 órára érkezünk vissza az indulási helyre.
A túravezető Gálfi István lesz (050-3446456).