2015. december 13. Mézeskalács díszítés

A Finnországi Magyarok Egyesülete, valamint a Magyar Kultúrális- és Tudományos Intézet 2015 dec. 13-án, szombaton első ízben rendezte meg a mézeskalács díszítő foglalkozását Helsinkiben. A rendezvény 10-12 óráig várta az érdeklődőket a  Magyar Kultúrális- és Tudományos Intézet konferencia termében, melyre a helyi magyar közösségből 24 fő látogatott el. A mézeskalács díszítés során a vendégek egy-egy 15-20 db mézeskalácsból álló kis csomagot kaptak, amit kedvük szerint díszíthettek szórócukorral, színes cukorgyöngyökkel, kis cukor hópelyhekkel, valamint színes és fehér cukormázzal. A díszítésbe kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel vetették bele magukat, hiszen a gyermekeken kívül sok szülő is kipróbálta a mézeskalács díszítést, valamint a legkisebben még édesanyjuk segítségével készítették el a karácsonyi díszeket. Ebédidő körül, mikor Richly Gábor intézetigazgató is megérkezett a rendezvényre, már sorakoztak az asztalon a szebnél-szebben dízsített karácsonyi csillagok, a fenyőfák, bárányok, templomok és Múminok. A kidíszített mézeskalácsokat minden résztvető egy kis papírtányéron hazavihette, bár sok vendég előrelátóan saját kis műanyag dobozt hozott az értékes kalácsoknak. A rendezvényre készített valamennyi mézeskalács elfogyott, hiszen az 5 kg nyers tésztából kisütött  kb. 450-500 db mézeskalácsot mind kidíszítették a vendéket. A rendezvény lebonyolításában aktívan részt vett Gyergye Eszter, az FME ösztöndíjas hallgatója is, aki munkájával jelentősen hozzájárul Egyesületünk működéséhez. Reméljük, hogy a mézeskalács díszítésből sikerül hagyományt teremtenünk és a rendezvényt a következő karácsonyi időszakban, hasolóan kellemes hangulatban kerül megrendezésre.

 

Eredeti felhívás:

mezeskalacs

Kedves finnországi magyarok!

Az ünnepi időszakra való tekintettel az FME 2015. dec. 13-án (vasárnap) 10-12 h között mézeskalács díszítést szervez a Balassi Intézetben, Kaisaniemiben (Helsinki). A foglalkozásra szeretettel várjuk a díszíteni vágyó felnőtteket, valamint gyerekeket, lehetőség szerint szülői kísérettel.

A részvételi díj 3 €/fő, FME tagoknak INGYENES!

Az esemény alatt személyenként egy 10-15 db mézeskalácsból álló csomagot, valamint írókát és cukorgyöngyöt, illetve papírtányérokat biztosítunk, amiben mindenki hazaviheti a mézeseit! (A tészta, valamint a díszítés eszközei az Evira élelmiszerbiztonsági előírásainak megfelelnek, valamennyi bolti termék. Igény szerint laktózmentes mézeskaláccsal is tudunk készülni)

Részvételi szándékotokat kérjük előre jelezzétek legkésőbb péntek (december 11) estig az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. e-mail címre, hogy mindenkinek jusson mézes, amit díszíthet!


Üdv, az FME manói