2016. február 6. FME Farsang - beszámoló

Maszkabál - avagy finnországi farsang magyar módra
Gryllus Vilmos novemberben megénekelte nekünk és a Finnországi Magyarok Egyesülete februárban megrendezte

A januári magyar órákon szinte kivétel nélkül minden csoportban előkerült már a farsang témája és a hozzá kapcsolódó magyar szokások, leírások, dalok. Busók és szalagos farsangi fánkok, maszkák képei kerültek a kivetítőkre.

Február 6-án végre kilépett a magyar órák és előző évi élmények elbeszéléseinek köréből a farsang és Helsinkiben összegyűltek finnországi magyarok, mintegy száz fő felnőtt és gyermek, hogy egy vidám, örömteli estét töltsenek el farsang jegyében. Még távoli városokból, pl. Saloból, Tamperéből, Karjaaból is érkeztek vendégek.

A finom vacsoráról az előző évekhez hasonlóan Krenner Zoltán és Krenner Zsuzsa gondoskodott, míg a sok-sok finomabbnál-finomabb házi sütemény, fánk személyes felajánlások alapján, valamint ildiKOKKI (Varga Ildikó) konyhájából kerültek a büfé kínálatába.

Az asztalok körül legalább olyan jó ízű beszélgetések alakultak ki régi ismerősök és új arcok között, mint a felsorolt ételek, hiszen mi más is lehetne fontosabb egy ilyen esemény során, mint a találkozások és az együttlét öröme.

Emellett azonban, az FME részéről a farsangi szervezők gondoskodtak jó hangulatú, informatív vetélkedőről, amit Jelinkó Árpád állított össze nagy gonddal és vezényelt is le. Színre került még az est folyamán egy legényes tánc a Kárpátia néptánccsoport tagjainak előadásában, tombolasorsolás, és természetesen az elmaradhatatlan jelmez verseny.

A gyermekek között leopárd, kis róka és indiánlány, Darth Vader, Zombi és „Super Girl” is volt. A felnőttek pedig újra bizonyították, hogy elvégre ők is csak gyerekek, hiszen a gyermekekhez hasonló izgalommal készültek jelmezeikkel, melyek szintén osztatlan sikert arattak. Egy finnországi magyar farsang az a hely, ahol egy állítólag Damaszkuszból érkezett ’Rabbi’, a fergeteges ’Conchita és Chiquita Wurst páros’ valamint a meglepetés vendég ’Tolvaj Paradicsom’ és táncos léptű ’Party Rat’ magyar népmese motívumos díszlettel a háttérben együtt táncolnak.

Az est további része vidám, zenés táncos mulatsággal telte el és a vendégek örömteli elégedettséggel távoztak a rendezvényről. A talp alá valót DJ Flóri szolgáltatta.

Az est programjából meglepetésünkre mintegy három percben a magyar MTV M1 csatornája is beszámolt.

Az FME köszöni mindazoknak a segítségét, akik önfeláldozó munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Jövőre veletek ugyanitt!!! Folytatjuk e nemes hagyományt!

Gergye Eszter és Jelinkó Árpád