2016. március 26. Húsvéti tojásfestés - Beszámoló

husveti tojasfestes

Húsvéti tojásfestés beszámoló

A FME 2016. március 26-án (nagyszombat) 16-18 óra között húsvéti tojásfestést szervezett a magyar közösség számára a Kulturális és Tudományos Központban, Kaisaniemiben (Helsinki). A foglalkozásra közel 50 fő díszíteni vágyó felnőtt és gyermek látogatott el, ahol számos tojásfestési technikát próbálhattak ki az érdeklődők. Az esemény minden résztvevő számára ingyenes volt, azonban a díszíteni vágyott kifújt, vagy főtt tojásokat (kb. egy kisebb dobozzal, 6-8 db) minden érdeklődő hozott magával.

A rendezvény során hagyományos tojásfestő technikával, tojásbatikolással, valamint karcolással és rajzolással is sor került a tojások díszítésére. A legkisebbek egyszerű filctollal, vagy zsírkrétával rajzolhattak ünnepi motívumokat a tojásokra. A tojásbatikolás során növényi leveleket (pl. petrezselyem) simítottunk a tojásokra, majd a tojásokat nylonharisnyába bújtattuk és festékbe mártottuk őket. A tojásírókázáshoz használt népi motívumokat zsírkrétával vihették fel az érdeklődők a tojásokra. Az ügyesebb kezű érdeklődők ecetbe mártott fogpiszkálóval karcolták bele a hagyományos ünnepi motívumokat a már megfestett tojásokba. A festéshez természetes növényi festékeket (cékla-, kurkuma- és vöröshagyma lé), valamint a hagyományos "tablettás" magyar tojásfestékeket használtuk.
A tojásfestést egy családias hangulatú uzsonnázás követett, ahol a résztvevők közösen megcsodálhatták az elkészült tojásokat.

A tojásfestés nagy sikerére való tekintettel jövőre is minden érdeklődőt szeretettel várunk a húsvéti tojásfestésre. A következő kézműves foglalkozás a karácsonyi mézeskalács díszítés lesz.

Ildi/FME

 

Fényképek itt találhatóak.

 

Eredeti felhívás:

 

Kedves finnországi magyarok!

 

Az ünnepi időszakra való tekintettel az FME 2016. március 26-án (nagyszombat) 16-18 óra között húsvéti tojsáfestést szervez a Magyar Kultúrális és Tudományos Központban, Kaisaniemiben (Helsinki). A foglalkozásra szeretettel várjuk a díszíteni vágyó felnőtteket, valamint gyerekeket, lehetőség szerint szülői kísérettel.

Az esemény minden résztvevő számára INGYENES!

Az eseményre kérjük hozzátok magatokkal a díszíteni vágyott kifőtt vagy kifújt tojásokat, kb. egy kisebb dobozzal (6-8 db). A rendezvényen a tojásfestéshez szükséges tovább eszközöket a FME biztosítja! A rendezvény során hagyományos tojásfestő technikával, tojásbatikolással, valamint karcolással és rajzolással is sor kerül a tojások díszítésére. Az ügyesebbek megpróbálkozhatnak a tojásírással is.

Részvételi szándékotokat kérjük előre jelezzétek legkésőbb kedd (március 22) estig az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. e-mail címre, hogy megfelelően fel tudjunk készülni a fogadásotokra!

Köszönettel, FME