2016. május 6-8. Beszámoló a 2016-os Magyar Táborról

Május első hétvégéjén újra megrendezésre került a Magyar Tábor Aitolahtiban, mely immáron több mint tíz éves múltra tekint vissza Szemenyei Sándor táborszervező jóvoltából. A Näsijärvi tó partján fekvő régi parókiát és a hozzá tartozó táborhelyet újra betöltötte a hangos gyerekkacaj, jókedv és magyar szó. Tamperéből, Espooból, Kirkkonummiból és Karjaaból érkeztek családok, sokan közülük már régi ismerősökként üdvözölték egymást, de szeretettel és örömmel fogadták az új táborozókat is. Összesen 48-an gyűltünk össze, s a táborozók fele kiskorú volt.

Péntek délután a magyar zászló felvonásával vette kezdetét a tábor, melyet követően mindenki elhelyezkedett és próbált eleget tenni beosztásának. A tóparton lévő fafűtésű szauna már befűtve várta a pihenésre vágyókat, s bár a tó vize még dermesztő volt, a bátrabbak megmártóztak benne szaunázás közben.

Változatos programok várták idén is a kicsiket s nagyokat. Nagy Bigus és Szemenyei Sanyi jóvoltából íjászkodhattunk, de volt számháborúzás, lóverseny faparipákkal a kisebbeknek, palacsintasütés s az esti tűznél szalonna- és kolbászsütés és jókedvű éneklés, amit Zoli, Csaba és Lea kísért gitár és furulyaszóval.

A gyerekek, a lelkes apukák segítségével, madárházakat készítettek, csatlakozva ezzel az Yle – Finn Médiaszolgáltató Cég által indított “Millió madárház” kampányhoz (http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa), Halonen Hajni irányításával pedig anyák napi kedves ajándékok készültek.

Vasárnap délelőtt közös áhítaton vettünk részt a tábori kápolnában, melyet Ortutay Csaba celebrált, majd ebéd után a gyerekek kedvenc szórakozására, a számháborúra és lóversenyre került sor. Délután a zászló levonása és a Himnusz eléneklése jelezte a Magyar tábor végét.

Idén is számos élménnyel gazdagodtunk, élveztük az érdekes programokat, a közös szórakozást, a kellemes beszélgetéseket, az együttlétet. Köszönjük Szemenyei Sanyinak a lelkes szervezést és a besegítőknek a közös munkát, mely lehetővé tette a tábor gördülékeny lezajlását. Reméljük jövőre is találkozunk az aitolahti Magyar Táborban!

Vajda Andrea