2016. december 3. Magyar Bál

Beszámoló

December 3-a rendezte meg az FME a Finnországban élő magyarok első Magyar Bálját. A kis szervező csapat szinte tapintható izgalommal, szikrázó feszültséggel várta az eseményt, remélve, hogy a néhány kétkedő hang ellenére siker lesz és egy szép hagyomány alapjait rakják le ezzel.

A bálra a számos 100-200 kilométert utazó bálozók koronájaként még 850 km-ről, az Északi sarkkör feletti területről is érkezett egy házaspár - teljessé téve a 70 fős vendégsereg országos reprezentációját.

A farsangi mulatságunk kopott és díszítés nélkül nem igazán emelkedett hangulatot sugárzó helyszíne első ránézésre igencsak, komor, kissé ijesztő terep. De azért előnye, hogy jól megközelíthető, nagy konyhája alkalmas százas nagyságrendű vendég kiszolgálására és színpada, kivetítő technikája változatosabb program lebonyolítására is alkalmassá teszi. Ha pedig beindul az ízléses környezet kialakítására vágyó szervezők fantáziája, akkor a lehetőségek széles tárháza nyílhat meg.

És valóban, a terem díszítését felvállaló néhány fő ízléses fali és ablak díszítéseivel, különleges hangulatot sugárzó díszlámpáival, az ütött-kopott asztalok fehér abroszokkal történő leterítésével, annak élményszámba menő asztaldíszeivel – fenyő- és borókaágaival, a karácsony melegségét odalopó piros almáival és szikrázó LED lámpácskáival - szívet melengető légkört alakítottak ki a teremben. És a teríték csak emelt a lélek örömön. A szép porcelán tányérokat és az üvegpoharakat a három fogásos remek magyar vacsorát kedvező áron elkészítető szakács házaspár, az evőeszközöket pedig a nagykövetség adta kölcsön erre az alkalomra. Így sikerült a korábban csak papírtányéros étkeztetést emelkedettebb hangulatú, a Karácsonyra ízléssel ráhangoló minőséggé alakítani.

És élő zene is volt: Magyarországról érkezett gitáros-énekes Henter Ambrus játszott nekünk magyar és nemzetközi örökzöldeket majd modernebb talpalávalót is. Társaként a Finnországban élő egykori magyarországi táncdalénekes, jelenleg a finn Tuusulan Big Band énekeseként ma is rendszeresen fellépő Mäkäräinen Tünde részben szólóban, részben gitárkísérettel idézte meg nekünk a hetvenes-nyolcvanas évek magyar dalait és egészítette ki programját világslágerekkel is.

A program a rövid köszöntő rész után, amelyben az egyesület elnöke, Jelinkó Árpád mellett a helsinki magyar nagykövet, Szalay-Bobroviczky Vince is üdvözölte a vendégeket közös éneklésre invitáltuk a jelenlévőket. Magyar népdalok eléneklésével hangolódtunk az estre. A kivetített szöveg segített a második és további versszakok éneklésében is, így nem volt nehéz követni Tündét és a bátortalan kezdőket szép hangjával magával ragadó Lukácsfy Annát. Volt aki kihagyta volna ezt a részt, de a többség örömmel idézte fel gyermekkorunk bennünk élő dallamait, a szavak sugallta gondolatait. A végén a kétkedők is örömmel nyugtázták a dalok által lelkükben megpendülő érzelmi visszacsatolást.

A húsokat is kedvelőknek a tárkonyos csirkeragú, majd a vörösboros marhapörkölt és a somlói galuska sora hozta meg a kulináriai élményeket. A vegetáriánus menü a borsóleves és gombapörkölt után a somlói galuskánál találkozott a többiekkel. A szakácsok még a laktóz- és lisztérzékenyekre is figyelemmel voltak. Finom magyar borok és sokféle üdítő segített teljesebbé tenni az élményt.

A vacsora végeztével, aminek hangulatos háttérzenéjét gitárjával és énekével Ambrus szolgáltatta egy kvízjáték következett. Könnyebb és nehezebb, magyar és kisebb részben finn vonatkozású kérdéscsokor tette próbára a vendégek ismereteit. A Nobel díjának érmét a finnek Szovjetunió elleni honvédő harcának segítésére áruba bocsátó Szent-Györgyi Alberttől a két kultúra között munkásságával hidat építő fotóművész és műfordító Rácz Istvánon át a kortárs finn irodalom új csillaga, a Norma című regényét ebben az évben magyarul is bemutató Sofi Oksanenig és a magyar sportsikerekig, az István a király rockoperától a Pick szalámi zsírtartalmáig érdekes kérdések sora szerepelt a listán. Ezek közé csempésztünk bele néhány ebben az évben lebonyolított FME programot érintő kérdést is. És a közönség izgalommal várta a gyakran csak megtippelt válasza visszaigazolását. A nyertes csapat csaknem hibátlan ismeretéhez valóban sokoldalú tájékozottság szükségeltetett. Méltán kapta hatalmas tapsot a marcipános szaloncukor csomag mellé.

Innét azután szabad volt a pálya, kezdődhetett a tánc. Néhány bátor táncos példája szép lassan másokat is magával ragadott és a véget érni nem akaró Kék Duna keringő után további kellemes dallamok következtek. Volt aki sokallta, talán nem is ok nélkül a keringők dominanciáját, de a szervezők ezzel szerették volna megalapozni a báli hangulatot.

Az est további fénypontja volt még a tánc közben megrendezett tombola játék is. A nyeremények között számos száz eurós nagyságrendű ajándék is gazdára talált. De a legnagyobb tapsot a tréfás egércsapda kapta. A főnyeremény pedig a csodálatos herendi váza volt. Valamennyi értékes ajándékot szponzorok ajánlották fel.

A későbbiekben azután a társastáncok mellett modernebb diszkótáncok csábították a tangó lépéseiben magukat bizonytalanabbul érzőket is. Olyan hangulat kerekedett, hogy a 23.00-ig meghirdetett rendezvénynek 24.00 után „hatalmi szóval” kellett véget vetni.
Az épület előtt strázsáló hatalmas zászlórúdon még másnap is a magyar lobogó adta hírré, hogy itt valami Magyarországgal kapcsolatos rendezvény lehetett.

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy egy új, minőségi program kezdte meg reményeink szerint a távoli jövőbe nyúló életpályáját Finnországban. A Magyar Bál a résztvevők visszajelzése szerint teljes siker volt, olyan, aminek következő eseményére már most el lehet kezdeni készülni.

Bethlen Gábor Alap

Eredeti meghívó:

Meghivó a Magyar Bálra

A Finnországi Magyarok Egyesülete hagyományteremtő Magyar Bált rendez Helsinkiben 2016. december 3-án.

A program: három fogásos vacsora, közös énekelés, játék, tombola és tánc. (A vacsorához jár egy pohár bor vagy alkoholmentes ital is és természetesen víz. További italok is vásárolhatók a helyszínen.)

Időpont: 2016. december 3., 17.00–23.00
Helyszín: A Pakilai VPK nagyterme,
Pakilantie 64, 00660 Helsinki

A részvétel díja 30 euró.
Gyerekeknek (7 – 16 év) 20 euró
Az FME tagjainak 20 euró
Gyermekeiknek (7 – 16 év) 10 euró

Az est magyar nyelvű, de magyarul nem tudók részvétele esetén finnül (esetleg angolul is) ismertetjük a fontosabb tudnivalókat.

Jelenkezés november 12-ig az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. címen!

Kérjük jelezni az átlagostól eltérő étkezési szokást!

Jelinkó Árpád
FME elnök
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.