2017. február 11. Magyarok a világ nyolcezresein - előadás

Beszámoló

 

Magyarok a világ nyolcezresein, mint gondolat, először 2002-ben fogalmazódott meg Erőss Zsolt sikeres Everest megmászása után.
Alapítói: Kollár Lajos, Mécs László és Erőss Zsolt. Az elképzelés lényege az, hogy a világ 14 nyolcezer méternél magasabb csúcsán álljon magyar állampolgár. A mai napig 12 csúcsra már feljutottak, még hátra van a technikailag talán legnehezebb csúcs a K2 és a technikailag nem olyan nehéz, de félreeső, nehezen megközelíthető Shisha Pangma főcsúcsa. 2017 január 5-én az FME és Kollár Lajos között elkezdődött egy levelezéssorozat azért, hogy a Finnországban élő magyaroknak is legyen alkalmuk egy előadás maghallgatására. Ahhoz, hogy az előadás időpontja ilyen hamar bekövetkezhessen az is hozzájárult, hogy a svédországi magyarok már előttünk megbeszélték február 9-re az stockholmi előadást, onnan hajóval érkeztek február 10-én Helsinkibe.

1

Kollár Lajos és Mécs László a Silja Symponyval érkeztek Stockholmból és másnap már az itteni magyar közönség előtt beszélhettek.

2

az előadásra szép számban gyűltünk össze, 44 felnőtt és egy gyerek.


Intenzív levelezés és egyeztetések eredményként már február 11-re sikerült megszervezni az előadást a Sello bevásárlóközpont ultramodernül felszerelt könyvtárának az Akseli termében ahol nagyon jó feltételek mellett kerülhetett sor a másfél órát tartó videó előadásra. Az előadásra szabad volt a belépés bárkinek, de időhiány miatt nem tolmácsoltuk finnre az előadást.
Finnek is jelen voltak az előadáson a könyvtárban már két héttel előtte az előadást népszerűsítettük plakátokkal.(3 kép).

3

reklám az előadásra


Utána az előadók kérdésekre válaszoltak majd dedikálták a 2017-évi A3 méretű naptárat, amelyeket 10 euróért lehetett megvásárolni. Több kérdés is elhangzott a hallgatóság részéről, az expedíciók szervezéséről, szponzorálásról, időjárásról, a motivációról, hogy miért is másznak ilyen extrém körülmények között az emberek? Néhány másodperc néma csendben adóztunk az utolsó Kancsendzönga expedíción eltűnt két hegymászó emlékének Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek. Zsoltnak ez volt a második nyolcezrese, amelyeket műlábbal hódított meg (4-5-kép).

4

közel a Kancsendzönga csúcsához, 8586m.


5

mülábbal, átkelés egy gleccserhasadék


A hallgatóságnak alkalma volt kézben fogni egy expediciós bakancsot, hágóvasat és jégcsákányt amelyek nélkül lehetetlen lenne 6000 m fölé mászni a lábújjak megfagyása nélkül(6-kép).

6

expediciós bakancs, hágóvas és jégcsákány


Az előadóktól azt is megtudtuk, hogy jelen pillanatban nincsen olyan technikailag felkészült magyar állampolgár, aki folytatni tudná a még hiányzó két csúcs megmászását.

Lajos és László előadások sorozatán keresztül üzenik a magyarságnak, hogy az emberi akaratnak nincsenek korlátai. Szívós munkával mindent el lehet érni. A naptárak árából összegyűlt összeg az életmód-sport értékek népszerűsítésére költődik. Az előadók ígérték, hogy már az ősz folyamán ismét ellátogathatnak hozzánk, hogyha lesz érdeklődés, mert Svédországba már meghívták őket. Az előadás címe: a HÓPÁRDUC TALPRA ÁLL és GRÖNLAND ÁTSIELÉSE.

Gálfi István

Bethlen Gábor Alap

Eredeti felhívás:

Kedves FME tagok!

"Magyarok a világ nyolcezresein" címmel előadást tart az FME szervezésében Kollár Lajos és Mécs László. Mindketten a 12 nyolcezer méter fölötti hegycsúcs megmászásáról számolnak be. Megemlékeznek a Kancsendzöngan maradt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászókról is.

Az előadás helye a Sello bevásárlóközpont könyvtárának Akseli - termében lesz.
Cím: Leppävaarankatu 9; 02600 Espoo.
Időpont: 2017 Február 11 (szombat) délelőtt 12.00 — 15.00 között.
http://hakemisto.kirjastot.fi/sello

Útvonaltervező tömegközlekedéssel: http://www.reittiopas.fi/?to_in=Sellon%20kirjasto+Espoo

Az előadás magyar nyelven történik, de jöhetnek finn ismerősök, barátok, akiknek tudjátok tolmácsolni, amit nem értettek meg az előadásból.
A 2 órát tartó filmvetítéssel egybekötött előadás után kb. egy órás beszélgetés lesz, kérdésekre válaszolnak az előadók. A finnek angolul tehetnek föl kérdéseket.

Azért, hogy időben elő tudjuk készíteni a termet az ülőhelyekkel még egyszer, megkérem az érdeklődőket, hogy jelentkezzenek az itt ismételten megadott linken keresztül legkésőbb február 5-ig.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1pP7pJo2b-M3IzeEg0snlDy6GurKS9MaEZM29-sIYmaw/edit#gid=0

Üdvözlettel,
Gálfi István - főszervező