2017. február 18. Farsangi mulatság

Beszámoló

 

A Finnországi Magyarok Egyesülete 2017. február 18-án rendezte meg hagyományos farsangi bálját idén Farsangi mulatság címmel. A név végül telitalálat lett, mert a közel 70 fős vendégsereg valóban igen jól mulatott a többségében különböző jelmezekbe, álarcokba és parókákba beöltözött gyermek és felnőtt mókázásán, a jelmezhez kerekített kisebb-nagyom történeten vagy tréfán.

Az új helyszín Tikkurilában sem vallott szégyent. Kicsit távolabb van ugyan Helsinki központjától, mint a régi, sokak által megkedvelt pakilai VPK terem, de mind autóval, mind pedig tömegközlekedéssel könnyen elérhető, jól megtalálható. Berendezése, kínált szolgáltatásai pedig elegánsabb, jobb volt a réginél.
Konyhája lehetővé tette a vacsora helyszíni elkészítését is, így nem felmelegített, hanem frissen készült ételeket élvezhettünk. A résztvevők döntő többsége szerint mind a brassóira hasonlító húsos sertés csíkok, mind pedig a vegetariánus adagok ízletesek voltak. Köszönet érte Krenner Zolinak Zsuzsának, no meg a segítőiknek is.

A programban szokás szerint szerepelt gyermek és felnőtt jelmezverseny is. A gyermekeknél a legkisebb, 3 éves résztvevő,, Koskenmäki Olívia apró rózsaszín szárnyas pillangó jelmeze, a felnőtteknél pedig Viktória, a csinos ifjú hölgynek öltözött nyurga fiatalember, Gálfi Botond - vitte el a képzeletbeli pálmát, a nyertes jutalmát. A gyermekeknél minden további szereplő második helyezett lett. A felnőtt verseny második helyezettjei a jelmezüket tréfás saját költeménnyel díszítő lappeenrantai Kleopatra és Tutanhamon királyi páros, Simon Kati és Simon Mihály lettek, amíg a harmadik helyezést a Star Wars filmek főszereplőit visszaidéző páros – Sundberg Pertti és kislánya Nina kettőse érte el. A felnőtteknél az utóbbi éveket messze meghaladó számú versenyző lépett pástra. A nyertesek mellett egy igazán ötletes vattacukor és árusa páros, egy romantikus vacsora kellékeit tréfás kitalálós formában bemutató trió, továbbá egy fogavesztett jégkorongozó, egy lelkes magyar fociszurkoló, valamint egy Mexikóból bevándorolt finnországi vendégmunkás is a közönség elé lépett. Csapatukat egy három fős kalózcsalád, a középfinnországi Pieksämäkiből éppen errefele hajózó “rettegett Pelles família” tette teljessé.

Sokan nem vállalva a verseny izgalmát nem vettek részt a megmérettetésben. A képeken azért megismerhetitek az ő jelmezeiket is a Turkuból érkezett rózsaszín malackától a Star Wars robotjáig és a vak tonttu büféstől a 60-as évek polgárasszonyának öltözékéig.

A jelmezekről és az egész mulatságról készült fotókat az alábbi címen nézhetitek meg. Sajnos a gyermek nyertes még az eredményhírdetés előtt ágyba parancsoltatott. De a képeken a rózsaszín jelmezű pillangó azért megtalálható.

A farsagon készült képek ide kattintva tekinthetők meg.

A műveltségi vetélkedő magyar és finn témájú kérdései mellett még egy-két általánosabb ismeretet is megkívánó kérdéssel hozta izgalomba a versenyző csapatokat. A hármas holtverseny végén azután az un. szétlövést már leggyorsabb válaszaival Sipos Sándor nyerte meg a csapata számára.

A már igen jó hangulatra azután a Nagy Gábor "Bigus" vezette tombolasorsolás tette fel a koronát, aki ez alkalommal is hozta formáját és élvezetes humorával oldotta a nyerési izgalom feszültségét. Legnagyobb meglepetésre a fődíjat egy magyar barátnőjével Lohjából érkező idős finn vendégünk, Soile Wirkola nyerte, aki éppen ezen a napon döntött úgy, hogy fizető tagként csatlakozik a közösségünkhöz.
A program utolsó részében azután össznépi tánccal vezettük le az izgalmakat - a mozdulatainkat a kígyóbűvölő Sándor Flóri talpalávaló zenéjének parancsa szerint.

Köszönet a szervező csapatnak és a résztvevőknek is!

Remek szórakozás volt. Reméljük jövőre is velünk lesztek! 

Betlehen Gábor Alapítvány

Eredeti felhívás itt:


Kedves érdeklődők!

 

A mellékelt meghívóval szeretnénk meginvitálni benneteket és barátaitokat az FME Farsangi Mulatságára.
Finnek is jöhetnek de csak kb. 100 fő fér be kényelmesen!

Kérem, hogy figyelmesen olvassátok el a meghívót, mert új helyszínre megyünk és elsô ránézésre a belépô díj is eltér a tavalyitól. De ez utóbbi egészen könnyen áthidalható, ha jelmezben jössz (vagy ott veszed fel a verseny elôtt, amiben nem kötelezô, csak jó lenne részt venned). A jelmez nélküli belépô 5 euróval magasabb a felnôttnek és 3 euróval a gyermekeknek.

Az alábbi címen tudsz bejelentkezni és választani is a menûajánlatokból, illetve az egyéb választási lehetőségekből.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Togbc_Fv_XqPsBkObvhPvjm78h_-1FSHCddPBy_j1Ws/edit#gid=0

Ha nem sikerül, akkor a meghívón szereplő E-mail címen is lehet jelentkezni.

Figyeljetek rá: Az FME tagok belépő díja azokra vonatkozik, akik már 2017-ben is befizették az éves tagdíjat.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz eljönni a rendezvényünkre, akkor is kérjük fizesd be az idei tagdíjat - azzal is segítve az erre az évre tervezett programjaink sikeres megvalósítását!

A még nem tagoknak:
A tagsággal nem jár más kötelezettség, mint az alapszabályunk elfogadása. De előnye lehet nem is kevés.
Ha pedig semmiképpen nem akarsz tagunk lenni, akkor azzal az összeggel támogathatod a programjainkat, amelyeket nem csak a tagjainkért, de érted és gyermekeidért is szervezünk.

Már eddig 10 olyan új tagunk van ebben az évben, akik korábban még nem voltak az egyesületünk tagjai.
Lesz még számos olyan programunk, ahol kamatoztathatod a tagság előnyeit.

A tagdíj összege a január 14-i éves közgyûlés értelmében nem változott, az alábbiakban megtaláljátok a szükséges információkat:
Az egyesület számlaszáma:

FI50 1011 3000 2200 03 NORDEA - Suomen unkarilaisten yhdistys.

Amennyiben egyesületi tag szeretnél lenni, a fenti számlaszámra kell befizetni a tagsági díjat, ami Nagy-Helsinki körzetében 20€, azon kívül 15€/család/év, ill. a diákoknak és nyugdíjasoknak 10 €/év. Kérjük add meg a párod nevét és a gyerekek számát és korát is!

Szeretettel várunk a farsangi bulin!

Jelinkó Árpád/FME

 

meghivo