2017. április 8. Magyar vers- és mesemondó délután + beszámoló

Kedves FME-tagok és Barátok!

A Magyar Költészet Napja alkalmából immáron hagyományosan megrendezett helsinki FME Szavaló délután 2017. április 8-án került megrendezésre a társszervező helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A különböző korcsoportokban idén összesen 35 gyermek szerepelt egy-egy verssel, dallal. A szavalatokat helyenként nagyszerű furulya vagy hegedűkíséret is kiegészítette.

A legkisebb, még óvodás korú szereplők az iskola kapukilincsét is aligha érnék el, amíg a legidősebbek immáron akár komoly szereplésre is vállalkozhatnának. Valamennyiük szemében ott csillogott a versmondás, a megtanul szavak visszaadásának élvezete és a többségében a szereplés felfokozott izgalma is.

A közönség, akik többségében gyermekeiket elkísérő szülők és nagyszülők voltak - együtt izgulta végig az előadásokat a szívének oly kedves szereplővel és lelkes tapssal jutalmazta a többieket is.

A kellemes hangulatot néhány közösen elénekelt dal is színesítette.

A gyermekek előadói izgalmát megirigylő FME elnök meglepetésképpen egy József Attila vers előadásával köszönte meg a szervezők, valamint az előadók és tanáraik munkáját. Richter Zsófi és Peura Sarolta külön köszönetet érdemel. Ugyanúgy köszönet illeti a gyermekeik vagy unokáik szereplését előkészítő, annak előadásában tevékenyen részt is vállaló hozzátartozókat is.

A szereplőket a Finnországi Magyarok Egyesülete kivétel nélkül ajándékkönyvvel jutalmazta, amelyeket a program előkészítésében áldozatos munkát vállaló Kovács Otília segítségével a magyarországi Cerkabella kiadótól szeretünk be.

A program előkészítésében ugyancsak oroszlánrészt vállalt az MKTK új munkatársa, Pojják Klára is, aki további ajándékként megzenésített versek CD-jét nyújtotta át a kisebb-nagyobb előadóknak. Klára emellett a délután lezárásaként vidám felnőtt-gyermek játékokat is szervezett a Szavalódélután résztvevőinek.

A szavaló programját vidám zsúr zárta, amelynek asztalán a szülők válogatott finomságait az FME szendvicsekkel és üdítőkkel egészítette ki.

Az emlékezetes rendezvény programfüzetét – benne az előadók neveivel - mellékletünk tartalmazza. Az alábbi címen pedig megtekinthetők a programon készített fotók is.
https://drive.google.com/drive/folders/0B0RmBhIX4T7bb0ROeUxFc2t4ejg

Köszönet valamennyi szereplőnek, segítőnek és szervezőnek!

 

Eredeti meghívó:

 

A Finnországi Magyarok Egyesülete és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ a Magyar Költészet Napja alkalmából idén is megszervezi hagyományos, ez alkalommal mesékkel kibővített magyar nyelvű vers- és mesemondó délutánját.

Helyszín: Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Kaisaniemenkatu 10., 00100 Helsinki.
Időpont: - 2017. április 8. 14.00. 

Jelentkezési határidő: 2017. április 2.

Várjuk mindazon gyerekek jelentkezését, akik szívesen megosztanák egy-egy kedves versüket, mondókájukat vagy meséjüket a közönséggel. Az egyéni szereplőkön kívül barátok, testvérek, illetve szülők és gyerekeik közös előadásait is szeretettel fogadjuk!
Jelentkezni ezen az oldalon elérhető táblázat kitöltésével lehet.

A büféasztalra kérünk valami saját készítésű hozzájárulást!