2017. május 16-18. Berecz András Finnországban

Berecz András Finnországban - Beszámolók


Május 16-án Berecz András programján vehettünk részt Helsinkiben az MKTK-ban az FME szervezésében. Berecz András mese- és énekmondót jól ismerhetik az itt élõk, többször járt nálunk. Jellegzetes, ízes nyelven elõadott történetei elgondolkodtatnak és megnevettetnek felnõttet és gyerekeket egyaránt.
Mostani elõadásából megtudhattuk, hogy mi csinál egy völgyet, milyen állat húzott Péter Bácsi gatyájába csíkot és hogyan tanult beszélni a kutya. Aki odafigyelt, azt is megtudta, mi baja lett a leánynak, akinek minden kívánsága teljesült. Ezen kívül megismerhettük a közös éneklés szabályait, s azt, hogy Sarifát, a tolmácsot, mi tanította meg magyarul, s melyik mesének a lefordításakor folyt ki a vére. S aki azt is tudni akarja, milyen bort adnak Detken, az nyugodtan járjon utána. Vagy jöjjön el a következõre.

Botond / Helsinki


Május 17-én a Finnországi Magyarok Egyesületének meghívására Ouluba látogatott Berecz András népzenész, énekes, mesemondó előadóművész.
Már délelött megérkezett városunkba, elöször az oului finn-magyar baráti társaság elnöke, Kovács Jenö fogadta és egy jellegzetes finn ebéd után városnézéssel töltötték a délutánt. András megismerkedett az egyetemmel és Harri Mantila finn nyelvész professzorral is, akivel a beszélgetés során több közös témát is találtak. A 18 órakor kezdödö elöadáson föként felnöttek vettek részt, a gyerekes családok hétköznap sajnos nem tudtak eljönni.
A maroknyi, kb. 15 fös magyarul jól beszélö finnekböl és magyarokból álló közönség jól szórakozott a kedves, közvetlen, jó humorú müvész elöadásán. Az elöadás elötti/utáni beszelgetések folyamán közös magyar ismerösökre és barátokra is találtunk. Reméljük hamarosan látjuk ismét Andrást Ouluban.

Kovács Jenő / Oulu


 

2017 május 18-ána Finnországi Magyarok Szövetségének meghívására városunkba látogatott Berecz András népzenész, énekes, mesemondó előadóművész.
A hétköznap esti időpont ellenére a vaasai magyar diaszpóra szép számmal képviseltette magát a helyi svéd nyelvű kultúrház emeleti előadótermében. Közel 30 magyar felnőtt és gyermek élvezhette András előadását, és élvezték is.
Habár a többség számára András munkássága és személye ismeretlen volt, mindenki azonnal megkedvelte. Kedvességével, közvetlenségével és nagyszerű humorával felejthetetlen estét varázsolt a résztvevők számára.
Meséiből megtudhattuk például hogyan teremtette a Jóisten a világot és, hogy bizony neki sem volt könnyű dolga a világ első asszonyával. A jelenlévő hölgyek nagy megelégedésére András a férfiember teremtésének körülményeiről is szót ejtett. Nem feledkezett meg ugyanakkor a legkisebbekről sem. A gyerekek nagy nevetéssel és hitetlenkedéssel fogadták, hogy a barna medvének fekete a szőre, és, hogy hogyan is lehet fél szemmel aludni.
Az előadás után András hosszan maradt még körünkben egy kis házi készítesű sütemények és kávé melletti kötetlen beszélgetésre.
A résztvevők egyöntetű véleménye, hogy nagyon vidám és jól sikerült estén vagyunk túl. Andrást szeretettel visszavárjuk!

Balazsin István / Vaasa

bga logo 20

Meghívó:

Kedves FME-tagok és Barátok!

 

Ahogyan azt korábban már jeleztük 2017. május 16-án Helsinkiben, 17-én Ouluban és 18-án Vaasaban lesz vendégünk Berecz András énekes-mesemondó és népmesegyűjtő, Kossuth díjas előadóművész.

A mellékelt meghívón megtaláljátok a három előadás részletes tudnivalóit.

Az alábbi címen be lehet jelentkezni az előadásokra. Mindazoknak, akik a táblázatban előzetesen bejelentkeznek lefoglaljuk majd a kért helyeket.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/14xdQsPHd9bJ0sDBvC6F2lx-C9GSPHBH1MFqDg1shc2Q/edit#gid=0

Ha az előzetes jelentkezés Helsinkiben jóval meghaladná a kulturális intézetünk befogadó képességét, akkor nagyobb helyet bérelünk hozzá. Ezért fontos lenne tudni a kb. várható létszámot!

Kérem jelezzétek, ha érdekel benneteket az előadás!