2017. augusztus 19. Gulyás Grand Prix - beszámoló

XVI. Gulyás Grand Prix
2017. augusztus 19.

A hagyományos, immáron 16. FME Gulyás Grand Prix 2017.augusztus 19-én került megrendezésre Karjaaban, a szokott helyen. A karjaai Jogging Team hétvégi háza és annak parkja, folyópartja ez alkalommal is remek, jól felszerelt helyszínnek bizonyult ehhez a nagyszabású programhoz.
A borús, esős idő nem ígért sok jót a szervezőknek, sem a korábbi élmények alapján idén is részvételüket tervező gyakorlott picknikezőknek. A délelőtti órákban csendesen esett az eső és egy kissé késleltette a terep berendezését is. Szerencsére a GGP ötletének atyja, Nagy Bigus már sok mindent megért a 15 korábbi év során. Fedelet is kerített az eső fenyegette csapatoknak. A kipróbálásra váró sátortetők felállítása nem vitt el sok időt és mire valamennyi elkészült – láss csodát - el is állt az eső. Mintha menetrend szerint történt volna éppen a legjobb időpontban. A legbátrabbak ugyanis elkezdtek szállingózni a felállított 16 tűzhely köré.
Így azután lassan, szép sorban meggyúltak a lángok a bográcsok alatt és elkezdődhetett a versenyfutás az aranyozott fakanál birtoklásáért.
Idén is sokfelől érkeztek a programra. Az ország közepéről és keleti határa vidékéről is jöttek versenyezni vagy csupán ismerkedni, szórakozni vágyók. Tamperéből több csapat is fakanalat rántott. De a legtávolabbi versenyzők Magyarországról, Veszprémből jöttek el hozzánk. A pár nappal korábban megszületett unokája tiszteletére „ringbe szálló” autodidakta szakácsmesterük kiváló ízeket varázsolt a fortyogó bográcsba.

És idén is indult a versenyben a helsinki magyar nagykövetség is. Igaz, ez alkalommal a nyári szabadságok miatt a korábbinál kisebb, de egy Tallinnból érkezett kollégájukkal kiegészülve annál lelkesebb csoportjuk adogatta a jobbnál-jobb fűszerezési ötleteket a másfajta ételeivel nívós díjakat is nyert mesterszakácsuknak. Péntek Tomi, aki ez alkalommal szarvas húsával és saját szedésű gombával próbált egyedi recept alkotni és új utat kijelölni a gulyás sok évszázados fejlődése történetében – a maga szelíd mosolyával fogadta a bíztatásokat. De nem csak ő volt ilyen kísérletező kedvű. Az eredeti pusztai receptet pontosan követő marhagulyástól a mai fantáziát igencsak megmozgató különlegességekig, mint pl. a vegetáriánus (borosüveg dugójával alkalmilag ékesített) babgulyásig sokfajta finomság fortyogott a megmérettetés felé.

Történt mindez az egyre szebbé váló időjárást élvező, és egyik-másik csapat vidámkodásait kedvtelve szemlélő, ahhoz csatlakozgató mintegy 150-170 jelenlévő nagy-nagy örömére. Amit csak betetőzött az, hogy a verseny kiértékelése után a vendégek közösen fogyasztották el a versenyműveket. Volt olyan, aki számos alkotás megkóstolása után sem tudott dönteni, így megismételte ízhalmozó körútját. Majd annak végén azután elégedetlenül konstatálta, hogy a 8 fős zsűri nem az ő kedvenceit jutalmazta.

A bográcsokból este 6 órakor történt meg a mintavétel a rendezvény fő szervezője, Bigus (Nagy Gábor) vezetésével. A végeredmény a készülő ételekbe rendre bele-belekóstoló vendégek és versenytársak közül csak keveseket lepett meg. Többek között állítása szerint a nyertest is. A gulyásfőzőversenyt ez alkalommal Czéh János - feleségével Mirkával és kislányával Emíliával alkotott - Aranycsaládi csapata nyerte egy remekül sikerült, ízében, illatában és színében egyarát harmonikus, de a hagyományokat jól megőrző gulyással. A rendezvényen második helyezést ért el Vámosi Péter és Gallusz Fanni Fanny duója, míg a harmadik legjobbnak ítélt gulyást Sebők Mihály és Adamik László főzte. Méltó helyre került a fődíj, az „Arany fakanál”, de a többi díj is.
A Gulyás Grand Prix a Finnországban élő magyarok egyik legnagyobb rendezvénye minden évben. Olyan, ami magyar hagyományt idéz fel és ad tovább gyermekeinknek, finn barátainknak és ismerőseinknek, és amelyik sok - néha csak ezen alkalommal- egymással találkozó magyarnak ad lehetőséget ismerkedésre, új barátságok kialakítására. Idén is több tucat első alkalmas vendég érkezett ebbe a Helsinkitő csaknem 100 km-re található városkába.
A további program fontos része volt a tombolasorsolás is, amelyik során kisebb ajándékok mellett értékes nyeremények is – mint pl. Fiskars kések és ollók, finom magyar borok vagy a főnyeremény öntöttvas bogrács is gazdára találtak.
Az est további része társalkodással, barátkozással, néhányaknak a már korábban megkezdett fürdőzés és szaunázás folytatásával, táncolással-zenehallgatással folytatódott. A hangulatot a magyar nép- és tánczenék, a beszélgetések és finom magyar borok és pálinkák tették még színesebbé.
A rendezvény megvalósításában ez alkalommal is komoly érdeme volt a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amelyik anyagi támogatásával segítette azt.


Fényképek: https://drive.google.com/drive/folders/0B0RmBhIX4T7bM1NTNkpJRWtDVXc

Jelinkó Árpád

 

bga logo 20