2018. január 13. Magyar táncház élő zenével

Magyar táncház élő zenével az FME támogatásával - beszámoló

 

Januárban ismét rophatták a magyar néptáncot kedvelők Espooban.

A helyszín már-már hagyományosnak mondható - az Espoo-i Alberga udvarház nagytermében ugyanis többször volt alkalmunk az FME jóvoltából a magyar népi kultúrával ismerkedni: 2012 januárjában a kolozsvári Tarisznyás együttes táncháza, szeptemberben a Rimóczi házaspár népviselet és néptánc bemutatója, 2013 decemberében a budapesti Berka együttes táncháza alkalmából gyűltünk egybe az ódon falak közt.

Ez alkalommal a székelyföldi Dezső Tibor Attila családja biztosította a jó hangulatot: fiai muzsikáltak, ő feleségével táncot tanított. Külön öröm volt látni-hallani a muzsikus ”utánpótlást” - a fiúk középiskolások, de már magas fokon művelik a népzenét.

Negyvennél többen gyűltünk össze – kicsik, nagyok, fiatalok és örök fiatalok – felcsíki, moldvai csángómagyar és széki táncokat tanulhattunk – utóbbit Gálfi Botond jóvoltából. Köszönet illeti nemcsak a zenészeket és táncoktatókat a jó hangulatú ”buliért”, de a résztvevőket is, akik nem feledkeztek el a muzsikusok kalapját euróval kibélelni. 

Az esemény létrejöttéhez az első szikrát Gálfi István adta, ugyanis az ő ötlete nyomán hívta meg a Finnországi Keresztény Közösség Dezső Tibor Attilát – aki hivatása szerint református lelkész – az év első magyar istentiszteletén szolgálni. Muzsikus – táncos családját ismerve vetődött fel a táncház gondolata. Innen már csak néhány telefonhívás éz az FME segítségével termet szereztünk – padlót a táncos lábak alá.

Így volt, jó volt, legyenek máskor is ilyen vendégeink!

Fényképek ide kattintva tekinthetőek meg

 

Veres Zoltán

 

 

Erededi felhívás itt: 

Magyar táncház élő zenével 

 

Sziasztok!

Espooban jövő szombaton táncház lesz, szeretettel várunk mindenkit.

Szeretettel várunk Benneteket ismét egy igazi magyar táncházba Espoo-ba, ahol a székelyföldi Dezső Tibor Attila családja biztosítja a jó hangulatot: fiai muzsikálnak, Ő feleségével táncot tanít. Kedvcsinálónak ezt a videót ajánlom: https://www.youtube.com/watch?v=G8Iu57n7Yw0

A tánctanításba egy-egy táncrend erejéig Litkey István és Gálfi Botond is besegít majd.

Köszönet az FME-nek a támogatásért!

Időpont: január 13 szombat, 18-22 óráig


Helyszín: Albergan kartano, Flyygelisali – Sokerilinnantie 7, 02600 Espoo

Egyéb: Váltócipő használata kötelező a helységben!

A belépés ingyenes, de a muzsikusok részére "kalapozni" fogunk- erre a célra egy doboz lesz kihelyezve az ajtónál.