2018. január. Kabóca bábszínház - Arany János: A fülemile

A fülemile Finnországban

A Kabóca Bábszínház előadásai Helsinkiben, Turkuban és Tamperében

 

Az év egyik első családos programja a FME szervezésének köszönhetően a veszprémi Kabóca Bábszínház Arany János: A fülemile című előadása volt.

Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából 2017-ben megrendezett Arany János emlékév egyik megemlékező programjaként betervezett FME meghívás megvalósulása a bábszínház kérésére csúszott át 2018-ra, január közepére.
A Kabóca hozta madárfüttyöt január 19-én Helsinkiben, 20-án pedig ugyanazon a napon Turkuban és Tamperében is közös örömnek élhették meg kicsik és nagyok egyaránt.

Az interaktív, ötletes, ukulelét, dobot és furulyát is megszólaltató darab során nemcsak a történetbeli Péter és Pál oktalan szomszédharcát sikerült elcsendesíteni, hanem mi magunk is a falu lakosai lettünk. Diót gyűrtünk-gyűjtöttünk, közösen gondolkodtunk, s morfondírozva másra költöttünk saját aranytallérunkat, mint a fülemüle énekén perlekedő szomszédok.
A program a segítségünkkel január 21-én eljutott a tallinni magyar gyerekekhez is.

Megjegyzés: A Kabóca bábszínház legutóbb 2016 végén volt az FME vendége, amikoris a Kinizsi Pál című előadásukat Vantaaban és Tamperében, illetve Tallinn-ban mutatták be nagy sikerrel.

A helsinki elôadás fotói: https://photos.app.goo.gl/AqIrRKacQZaKf9Pw1
A turkui elôadás fotói: https://photos.app.goo.gl/ADzOI0lwTp2YF1dZ2
A tamperei elôadás fotói: https://photos.app.goo.gl/nN7xPMDnWzu1Mdql2

Somhegyi Kata, KCSP ösztöndíjasa,
Jelinkó Árpád, FME elnöke