Vasárnap kb 40-en gyűltünk össze a szimpátia-tüntetésre a kemény hideg ellenére, transparensekkel és zászlókkal felszerelkezve, többen népviseletben, felnőttek, gyerekek, magyarok és finnek egyaránt. Elhangzott a SMOSZ-FME közös állásfoglalás, aminek román nyelvű változatát megkapta a román nagykövet is, aztán a Székely Tanács petíciója, majd elénekeltük a Székely Himnuszt. A békés demonstráció néptánccal zárult.

Ugyanekkor Marosvásárhelyen és Magyarország több városán kívül Európa és a világ sok magyar-lakta nagyvárosában demonstráltak, Stockholmtól Torontóig.

csoportkep

A tüntetés-sorozatról szóló beszámolók (benne röviden a helsinki tüntetés is):

Duna TV aznap esti Híradó

Kossuth Rádió hétfő reggeli Krónika (06:00 180 perc / Krónika)

Nagy Gábor (Bigus) fotói

Az MTI is tudósított az eseményről, mely megjelent a HVG, a ma.hu és a stop.hu hírportálok tüntetéssorozatról szóló cikkeiben.

Az eredeti meghívó 

Március 10-én Marosvásárhelyen pártoktól független, össznemzeti tüntetés lesz Székelyföld autonómiájáért. A tüntetéshez a világ több országában csatlakoznak a magyarok, akik a román nagykövetségek, konzulátusok előtt így fejezik ki egyetértésüket a székelyek önrendelkezési törekvéseivel. Ehhez a nagyívű tüntetés-sorozathoz társulva, a Finnországi Magyarok Egyesülete is szeretettel hív és vár mindenkit, aki a nemzet egységében gondolkodik, Románia Helsinki nagykövetsége (Stenbäckinkatu 24, 00250 Helsinki) elé március 10-én, vasárnap 17 órakor tartandó csendes tüntetésre.

Az FME és a SMOSZ közös állásfoglalása/levele a finnországi és svédországi román nagyköveteknek:

Magyarul
Románul

Üzenet Erdélybe: A NYEOMSZSZ Nyilatkozata a marosvásárhelyi autonómia-tüntetéssel kapcsolatban