2013. május 25. Bayer Antal képregény-történeti előadása

kepregeny eloadasKülönleges előadást hallhattak mindazok, akik május 25-én, 17:00-kor ellátogattak a Magyar Kulturális és Tudományos Központba.

Bayer Antal fordító, szerkesztő és kritikus több, mint harminc éve foglalkozik képregényekkel. Előadásában bemutatta a magyar képregény történetének különböző szakaszait, külön kiemelve az úgynevezett „adaptációs képregény” vélt és valós erényeit és hiányosságait. Előadását számos vetített képpel illusztrálta, köztük olyan klasszikus magyar alkotók munkáiból, mint Zórád Ernő, Korcsmáros Pál, Sebők Imre, Gugi Sándor, Dargay Attila és Fazekas Attila. A bemutatott anyag itt látható (PDF).

Köszönjük az MKTK támogatását!

Sebők Imre rajza

Magyarországon a képregény sokáig mostohagyereknek számított. Bár az 1930-as évek elején Európa számos országához hasonlóan kibontakozni kezdett, előbb a zsidótörvények lehetetlenítették el a külföldi képregényeket közlő kiadókat és a saját munkákkal próbálkozó alkotók jelentős részét, majd a szovjet típusú kultúrpolitika söpört le az asztalról minden képregényt, függetlenül a témájától, minőségétől és származási helyétől. Az 1956-os forradalom után a sajtóban nagyobb teret kapott a szórakoztatás, bár a didaktikus jelleget továbbra is hangsúlyozták, így kerülhetett sor a képregény visszatérésére „szocialista álruhában”. A rendszerváltásig szinte kizárólag irodalmi művek feldolgozása jelenhetett meg képregényes formában, erős szerkesztőségi kontroll mellett, az ifjúságnak szánt újságokban, rejtvénylapokban, esetleg a napi sajtóban. A magyar olvasók túlnyomó része csak 1990 után tudhatta meg, hogy milyen sajátos, más országokban alig használt formáját ismerte addig a képregénynek. Ekkor érkeztek meg hozzánk tömegesen a legnépszerűbb amerikai és európai képregények, majd később a távol-keleti kedvencek, a mangák. Ezzel párhuzamosan pedig végre elkezdett kibontakozni az új, eredeti magyar képregény is.

 

 

 

Fehér Zoltán karikatúrája Bayer Antalról

 

 

 

 

 

 

 

Fehér Zoltán karikatúrája Bayer Antalról