2014. április 12. Szavalódélután

szavalasIdén április 12-ére, szombatra szerveztük a szavalódélutánt, ahova egész Finnországból számítottunk az érdeklődőkre. A helyszín már ismerős volt: Helsinkiben, a Magyar Kulturális és Tudományos Központban vártuk a gyerekeket, szüleiket és persze a felkészítő tanárokat.

Nagy öröm volt mindenkinek, de számomra különösen is, hogy a tavalyi résztvevői létszámot jelentősen sikerült felülmúlnunk: az akkori negyven szavaló gyermek helyett 2014-ben hatvanhatan mondtak verseket! Eljöttek Jyväskyläből, Tamperéből – két csoporttal, Espooból – öt csoporttal, és persze a házigazda Helsinki csapat is képviseltette magát! A legfiatalabb szavaló ötéves volt, aki Balázs Imre József: Felmászunk a sósziklához c. versét mondta el, a legidősebb versmondó pedig a nyolcadikos espooi Maja volt, aki Szentgyörgyi Albert: Ima a gyermekekért c. művét szavalta el. Ezek mellett hallhattunk Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Kányádi Sándor, Vörösmarty Mihály, Romhányi József, Zelk Zoltán, Károly Amy... verseket is, valamint a kortárs magyar szerzők sem maradtak ki: Kovács András Ferenc és Fésűs Éva művei voltak a legkedveltebbek. Természetesen József Attila verseiből is volt egy csokorra való, mindenki örömmel hallgatta a megzenésített Kertész leszek c. művet is. A műsort a Tavaszi szél vizet áraszt c. népdal közös eléneklésével zártuk, mely után minden résztvevő és vendég elégedetten fogyaszthatta el a sütiket, pogácsákat. Minden szavaló kapott ajándékot: egy szépirodalmi könyvet, valamint egy csokit – melynek beszerzését a Finnországi Magyarok Egyesülete (FME) állta.

(Kántor Julcsi)

Eredeti meghívó

Költök

Időpont: április 12. du 2-től

Helyszín: Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Helsinki, Kaisanimenkatu 10.)

Április 12-én, a költészet napja alkalmából versmondó délutánt tartunk a Magyar Kulturális és Tudományos Intézetben. Az MKTK-FME közös szervezésű eseményen a Tamperében, Espooban, Helsinkiben és Jyväskyläben magyart tanuló diákok mondanak verseket.