2014. május 31. Kirándulás a Trollberga-i traktormúzeumba és Kalkkiruukki-ba

Trollberga

Szombaton, a kiránduláson bár nem volt "széna-szárasztó" meleg, de az erdőben kellemes idő volt, a grillezö helyre érkezve pedig a nap is kisütött.

A traktormúzeum meglepetéseket tartogatott. Ritkaságszámba menő régi, de működőképes traktorokat gyűjtött össze az egyik svéd anyanyelvű sipooi lakos. Kuriózumnak számított a normandiai partraszálláskor használt amerikai traktor. A traktorokon kívül érdekes, fából készült, a finn mezőgazdaságban használt munkaeszközöket is láthattunk és a legendás Paavo Nurmi (9-szeres finn olimpiai bajnok) által használt sífutó-lécet.

A múzeum után, 11:30-kor nekivágtunk a "Kalkkiruukki" néven ismert erdei ösvénynek, ami kb. 5 km hosszú. Jól haladtunk az egyébként sziklás terepen. Gyakran nagy szintkülönbségeket is meg kellett mászni (0-70 m). Mindvégig madaraktól volt hangos az erdő, néha a távolból a főváros zajai is beszűrődtek az erdőbe. Kikandikálva az erdő fái közül rendezett kaszálókat lehetett látni és néha még házat is. Hamarosan egy fakerítéssel körülvett mélyedést láthattunk. Ez volt az 1800-as években megnyitott mészkőbánya. Jelenleg eléggé elhagyatott állapotban van, de állítólag ki akarja takaríttatni az önkormányzat. Finnország ezen része a vikingek kora óta lakott, jelenleg a lakosság zöme svéd anyanyelvű.

A grillezőhely egy sziklás tisztáson van, ezáltal jobban elkerüli az erdőtűz-veszélyt. A fáradt vándor egy éjszakát is eltölthet az egy oldalról nyitott, de fedett menedékhelyen (laavu).

Tekintettel, hogy többen nem tudtak eljönni, a kirándulást a nyár folyamán vagy ősszel megismételjük.

Fotók (múzeum, mészkőbánya, menedékhely)

(Gálfi István)

Eredeti meghívó: 
FME szervezésében kirándulás lesz május 31-én szombaton.
 
- Találkozás a Vanta-i IKEA udvarán délelőtt 10:00-kor. 

- 10.30 a Trollberga-i traktormúzeum megtekintése (4 €/fő belépődíj) 

        35 különbözö traktortípust lehet megcsodálni egy magángyűjtő otthonában

- 11.15 Kalkkiruukki vidékének bebarangolása (5,5 km táv)

Hazafelé indulás kb. 16 órakor 

 
A kirándulás a rövid úttól eltekintve fárasztó, mert nagy szintkülönbségeket kell bejárni többször is (0-70m). Óvodás gyereknek nem ajánlott.
 
Felszerelés:
 
- A sziklás terep miatt a  túrabakancs ajánlott.
- Hátizsák, fényképezőgép, okostelefon, szúnyog elleni kenőcs vagy akármi, napszemüveg
- Ennivaló és főleg sok folyadék, mert a duplája fogy, mint más túrákon.
 
Túravezető Gálfi István