2015. április 11. Szavalódélután

A Finnországi Magyarok Egyesülete 2015-ben is megemlékezett a Költészet napjáról, ezúttal két különbözo helyszínen is, Helsinkiben és Tamperében. 

Április 11-én a helsinki Balassi intézetben került megrendezésre a hagyományos költészet napi gyermek versmondó rendezvény. Az immáron negyedik alkalommal megrendezett programban a helsinki Bóbita klub is partnerünk volt.

A Bóbita klub 5 fos csoportja mellett a kiloi iskola 6 fos elso osztályos csoportja, 9 fos nagyobb csoportja, a Meritori iskola 14 fos vegyes korosztályú csoportja, a Kutinmäki iskola saloi vendéggel fellépo 9 fos csoportja, a Kilonpuisto iskola 11 fos csoportja szerepelt Oket egészítette még ki egy további gyermek Vantaaból és négy fo Helsinkibol.

A Balassi intézet galériáját zsúfolásig megtölto hallgatóság szüloi-baráti izgalommal követte végig a gyermekek esetenként izgalomtól futött nagyszeru eloadásait.

Valamennyi eloadó hatalmas tapssal kísérve vehette át az FME oklevelét és ajándékkönyvét.

A program hivatalos része egy közös énekléssel ért véget.

A rendezok köszönetét a házigazda Balassi intézet igazgatója, dr.Richly Gábor és az FME elnöke, Jelinkó Árpád közvetítette mind a gyermekeknek, mind az oket felkészíto tanároknak, a fellépésre bíztató szüloknek és hozzátartozóknak, mind pedig a programot kiválóan elokészíto és lebonyolító szervezoknek és segítoiknek. Utóbbiak a szavalóprogram végén üdítovel és szendvicsekkel egészítették ki a szülok által asztalra helyezett sütemény-csemegéket.

Ebben az évben a tamperei magyar anyanyelvi csoport tagjai nem vettek részt a versmondó délutánon, ehelyett az iskolások egy színi eloadással készültek.

A gyerekek hosszú heteken át készültek az eloadásra, amelyen Mátyás király és az igazmondó juhász címu meséjét adták elo Pappilában, Pappilában, a játszóházas foglalkozások helyszínén. Az musorra szép jelmezek is készültek, illetve ügyes kezu szülok készítette kellékekkel (kardok, pajzsok) még eredetibbé lett varázsolva a történet.

A mesét 6-15 éves gyerekek adták elo, nagy lelkesedéssel és vidám hangulatban. A Mátyás király meséi c. rajzfilmsorozat ismert intróját a közönség együtt énekelte a kis színészekkel, melyet 2 apuka kísért gitárral illetve furulyaszóval.

A nézok nagy tapssal köszönték meg a mesefeldolgozást, a szereplok könyvjutalmat is kaptak az FME-tol.

A program közös uzsonnázással zárult.

 

Eredeti program és meghívó:

attila jozsef1

Időpont: április 11. du 2-től

Helyszín: Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Helsinki, Kaisanimenkatu 10.)

Április 11-én, a költészet napja alkalmából versmondó délutánt tartunk a Magyar Kulturális és Tudományos Intézetben. Az MKTK-FME közös szervezésű eseményen a Finnországban magyart tanuló diákok mondanak verseket.