2013. március 24-26. "egy falatnyi Erdély" c. kiállítás

Vándorkiállítás volt a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.) március 24-én, vasárnap 15:00 órai kezdettel, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány (EMKA) és az MKTK szervezésében. A nagy sikerű rendezvényen több, mint 50 érdeklődő vett részt. Richly Gábor, az MKTK igazgatója köszöntötte a kiállítás 3 szervezőjét, köztük Bálint Lászlót, az EMKA elnökét. A program (ld lent) kötetlen beszélgetéssel és a székelyvarsági iskoláknak szervezett adományozási akció kisfilmjével zárult.

Fotók a programról itt. A vándorkiállítás teljes útjáról (Németo., Hollandia, Svédo., Finno.) készült kisfilm itt.

Ugyanez a program Turkuban március 25-én (17:00 órától, Turun Kaupunginkirjasto, Linnankatu 2, terem: Stusio), Tamperében március 26-án volt megtartva (18:00 órától, Kansainvälinen toimintakeskus, Suvantokatu 13).

egy falatnyi erdely plakat hki kicsi

A program egy kulturális vándorrendezvény, amelyet külföldi magyar közösségeknek szeretnénk bemutatni

A rendezvények tartalma:

1.- Kiállítás a mezőbergenyei alkotótábor 9 évéből válogatott alkotásokból (kb. 20 festmény)

Az első alkotótábor 2003-ban volt Mezőbergenyén, azóta minden évben megnyitja kapuit a vendégművészek előtt. Hetvennél több alkotóművész hagyott itt értékes munkákat az évek folyamán. Az alkotótábor az Erdélyből elszármazott és erdélyi képzőművészek találkozóhelye, ahol szakmai tapasztalatcserék és megbeszélés valamint közös alkotások során olyan műveket hoznak létre, amelyekkel nem csak az erdélyi kultúrát, hanem az egyetemes képzőművészetet is gazdagítják.

Alapítványunk 2011-ben támogatta az alkotótábort, 2012-ben pedig már a szervezésében is aktívan részt vett. Tagjaink között számos határon innen és határon túl is ismert és elismert képzőművész található.

2. – Erdélyi néphagyományokat bemutató tematikus fotókiállítás az elismert fotóművész, Bálint Zsigmond (AFIAP) fényképeiből

Bálint Zsigmond munkáit eddig több mint 250 hazai és közel 300 nemzetközi kiállításon mutatták be. A 80-as évek elejétől rendszeresen fényképezi az erdélyi falvak világát, tárgyi és szellemi néprajzát. Fényképei megtalálhatók a párizsi, a varsói, a budapesti, a kecskeméti valamint a Santa-fé-i (USA) múzeumokban. 1994-től rendszeres résztvevője a képzőművészeti, fotóművészeti alkotótáboroknak. Az évek során számos néprajzi kiadvány képanyagát készítette el. 2004-ben saját albuma jelent meg a népszokásokról, Karácsonytól pünkösdig címmel. Az erdélyi falvak életét ismertető képei egyéni kiállításon mutatták be az Egyesült Államokban, Csehországban, Magyarországon és Romániában. 1978-tól a Fotóművészek Nemzetközi Szövetsége (FIAP) AFIAP - kitüntetettje. 2003-tól a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) alelnöke.

3.- Erdély épített örökségének megfilmesített változata, a Retropolisz dokumentumfilm-sorozat vetítése, amely olyan értékeket mutat be, amelyeket meg kell mentenünk a jövő nemzedékeinek.

A Retropolisz célja Erdély épített örökségének bemutatása infotainment stílusban.

A RETROPOLISZ műsor csapata megkereste azokat az épületeket, műemlékeket, amelyeket érdemes jobban megismerni, érdekes, színes és változatos műsorokon keresztül hívják fel az emberek figyelmét az őket körülvevő értékekre.

A műsor rendező-operatőre Keresztes Péter, szerkesztője Bodó Előd Barna. A szakmai irányító Guttmann Szabolcs, Nagyszeben volt főépítésze.

A dokumentumfilm sorozat újít az épített örökséget bemutató műsorok klasszikus formáján. Nem kizárólag az épített örökség bemutatására koncentrál, hanem - tágítva a megszokott forgatókönyvön - turisztikai, tudománytörténeti, művészettörténeti, kultúrtörténeti, gasztronómiai téren is érdekes információkat közöl. Ettől a változatosságtól – nemcsak az épületek, hanem környezetük bemutatásától – válik a nézők számára igazán vonzóvá egy-egy helyszín.

4.-Az „egy falatnyi Erdély" címet viselő kortárs erdélyi írók antológiakötetének bemutatása, amelyek a www.erdelyimagyarok.com közösségi portálon jelentek meg az elmúlt 2-3 esztendőben. Az alkotók olyan, a világ különböző pontjain élő magyarok, akik ebben a virtuális térben, közösségben publikálják írásaikat.

5.- A „Székelyföldi Legendárium" című könyv bemutatása, előzetes vetítés a készülő első 3D-s székely animációs kisfilmről. Ezekben a székelyföldi helyszínekhez kapcsolódó mondákban, legendákban, amelyeknek tündérek, sárkányok, vitézek, ördögök a főhősei, a székely furfang, a dráma, a szerelem mind-mind egymás megbecsülésére tanít.

A vándorrendezvény célja, hogy összekösse azt, ami összetartozik. Olyan kulturális programcsomagot kívánunk bemutatni a világban élő magyaroknak, amelyre méltán lehetnek kíváncsiak és büszkék. Olyat, amely összeköti a kis elszigetelt magyar csoportokat, és megerősítik őket abban, hogy határok nélkül is együtt lehetünk, közös múlttal és jelennel, valamint közös jövővel rendelkezünk.

Szeretnénk megerősíteni a szórványban élő magyarokat abban, hogy hagyományaik élnek, és nemcsak élnek, hanem továbbélnek. Értékeket teremtünk nap- nap után, és őket is szeretettel várjuk és látjuk e magyarokat összefogó kultúrateremtésbe, amelyet közösségi hálónk jelent.

Tapasztalataink és megkereséseink azt igazolják, hogy a nagyvilágban működő "magyar házak" szeretnék, ha minél több programot bemutathatnának, de a távolság és az ezzel járó utazás költségei lehetetlenné teszik a szép álmokat és vágyakat. Ezt szeretnénk most áthidalni, és "egy falatnyi" magyar kultúrát elvinni tarisznyánkban.

E kulturális missziót filmen dokumentáljuk, és a vándorrendezvény végén szeretnénk bemutatni.

A projekt eredményeként fel akarjuk pezsdíteni a nemzetközi magyar kultúrát, az együttműködés lehetőségeit bemutatva, és megismertetve. Egy olyan Kárpát-medencei és nemzetközi magyar civil hálót szeretnénk szőni, amely hagyományokat ápol, őriz és teremt.

Reméljük, hogy rendezvényünk kezdete lesz egy nemzetközi magyar-magyar együttműködés sorozatnak.

Tudjuk, hogy ez egy nehezen megvalósítható álom és sok nehézséggel fog járni „egy falatnyi Erdély" bemutatása, de elhatároztuk, hogy mi „jó székelyös makacsos kitartással ennek a végire járunk"...

Bálint László

Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.