2013. június 15-16. Berecz András énekes és mesemondó előadása

berecz andras

Berecz András énekes és mesemondó előadása volt június 15-én, szombaton, délután 5 órakor a Helsinki Magyar Tudományos és Kulturális Központban, az FME és az MKTK közös szervezésében. Közel 60-an gyűltünk össze, gyerekeket, felnőtteket, időseket és fiatalokat egyaránt megnevettetett és elvarázsolt meséivel és a népdallal. Ezután Berecz Misi játszott egy Kodály darabot, magával ragadó átérzéssel.

Másnap, június 16-án vasárnap 5-kor Tamperében, a játszóház termében (Takahuhti gyülekezeti otthon (Pappila, Tanhuankatu 40)) megismétlődött az előadás, mely beszélgetéssel zárult.

Fotók mindkét programról itt.

A belépődíj 5 € / fő (18 év felettieknek), 3 € / fő az FME 2013 évi tagdíjat befizetett tagoknak, ingyenes a 18 év alattiaknak.

A 2011-ben Kossuth-díjjal is elismert Berecz András hivatását és a hagyományos kultúra leglényegét édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos és nótafa, Tanka Gábor lánya volt. Pályája kezdetén csángók között forgolódott, később Erdélyben, Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, Nyírségben járt gyűjtőutakon. Csuvasföldről pedig legutóbb hazahozta (kutatta is, magyarította is) a sördalokban kifejezett rokondicséret szép gesztusát.

„Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Óvodásoktól nyugdíjasokig, nevelőintézettől parókiáig mindenféle rendű és rangú ember "használ"- hazám az elszakadt részekkel, és a diaspóra is. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai.”

Berecz András meséi elsősorban felnőttekhez szólnak. Számos magyarországi fellépése mellett, megfordult már Európában, USA-ban és Kanadában is. Tanított magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontoi York egyetemen, kanadai, amerikai táborokban. Mesét mondott tolmácsok segítségével kanadai, észt, francia, holland közönségnek is.

Aki ellátogat június 15-én vagy 16-án az előadásra, az személyesen is részese lehet Berecz András különös világának.