2013. augusztus 17. Gulyás Grand Prix

ggp8Augusztus 17-én immár sokadik alkalommal rendeztek gulyásfőző versenyt a finnországi Karjaa-ban. Idén Nagy Gábor (Bigus) és az FME közösen szervezték meg az eseményt. A Helsinkitől alig egy órányi autóútra található településen remek helyszínt találtak a magyarok a „GGP", vagyis a „Gulyás Grand Prix" megrendezésére.

Az autó ajtaját még csak résnyire nyitottam, de már akkor megcsapott a magyar ételek illata. Magyarországtól több mint kétezer kilométerre, elöntött az otthon érzet. A több mint tíz versenyző csapat nagy része már akkor sürgés-forgásban volt, szorgos kezek aprították a hagymát, állították a bográcsot, rakták a tüzet.

Bár a reggel igencsak borúsnak indult, még az eső is esett, ez nem sokakat tántoríthatott vissza, hiszen az eseményen több mint százhúszan vettek részt. Akik nem főztek, éhesen azok sem maradtak, a nagy bográcsokban gőzölgő levesekből jutott mindenkinek.

A zsűri elnökének a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatóját, Dr. Richly Gábort kérték fel. Az első három helyezett ünnepélyes díjátadón vehette át jutalmát. Az első helyezett megkapta az aranyfakanalat. A díjazott csapatok tagjai között a magyar ételekért rajongó finn nemzetiségűek is voltak. Az átadót követően a finnországi magyar táncházasok előadására került sor, majd késő estig tartó táncos mulatság vette kezdetét.

(Berecz Kata)

Fotók itt és itt. A Duna TV riportja (20.57-től)

Eredeti meghívó:

Az idei gulyásfőző verseny (Gulyás Grand Prix - GGP) aug. 17-én lesz a megszokott helyen, Karjaaban.

Program: a csapatok megfőzik a finom gulyásokat, du 6-kor zsűrizés, díjazás, utána tánc/szaunázás/sörözés/borozás...

Az idén is lesz egy csapat, akik vega gulyást fognak főzni (konkrétan babgulyást hús nélkül), tehát vegák is nyugodtan jöhetnek a GGP-re. A helyszín a régi, a Jogging Team házikója a folyóparton. (Térkép és fotó a cikk végén.) Tavaly tíz csapat volt. Az évek során kialakult szabályok szerint az idén is lesz kóstolóbizottság, a nyertes csapatnak aranyozott fakanál, oklevél, díjak az első három helyezettnek, valamint közönségdíj.

 003.jogging team karjaa

004.jogging team landmark

005.jogging-team karjaa house