2013. október 18. Baracskai Zoltán és Velencei Jolán előadása

Október 18-án a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont egy beszélgetésnek, ahol Baracskai Zoltánnal és Velencei Jolánnal, az Elte oktatóival talkálkozhattunk. Zoli rövid elõadást tartott az egyik kutatási területérõl: milyen stratégiával lehet változó vagy kiszámíthatatlan környezetben túlélni.

1381948 478314785600245 1135871559 n

Az elõadás alapját Taleb Fekete Hattyú címû könyve adta, s az Abszurdisztán és Átlagisztán kifejezésekkel magyarázta, hogy a megszokott világban minden egy megszokott átlag körül, a haranggörbe eloszlás szerint alakul: az emberek magassága, a viselkedés, de még a törvények is. Mi történik egy olyan világban, ahol az átlagnak nincs értelme, ahol a normál eloszlás nem értelmezett? Hogyan boldoguljunk ha a szabályokat vagy a trendeket egy láthatatlan kéz mindig újraírja?

Szó esett továbbá a közösségi hálóról és a kommunikáció és a tudásmegosztás új formáiról: mindenki hozzáfér az információhoz, rengeteg zaj között elvész az érdemi tudás, s a munkahelyi felvételin is jobban boldogul, aki mindenhez ért egy kicsit. Ha a környezet gyorsan változik, és a szabályokat gyakorta újra írják, a szakértõ tudás vajmi keveset ér.

nurmi

A program után a beszélgetést egy közeli étteremben folytattuk. Köszönjük a tudományos központ segítségét, hogy helyet biztosítottak ennek a programnak.

A program eredeti meghívója:

Előadással egybekötött beszélgetés, téma: vezetés, döntés, HR, startup vállalkozás.

Helyszín: Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.

Időpont: okt. 18. péntek, du 6 óra

Finnországba látogat az ELTE két tanára, Baracskai Zoltán és Velencei Jolán, akik vezetést, döntéshozást, coachingot, tudás-menedzsmentet tanítottak budapesti és szerbiai egyetemeken, újabban gazdasági ökonómiát tanítanak.

Kicsit felélesztve a sok évvel ezelõtt volt mindentudás egyetemét, ahol az itt élők mutatták be tudományukat, meghívtam őket egy kis TED előadással egybekötött kerekasztal beszélgetésre. Erre a találkozóra Helsinkiben a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Balassi Intézet) kerül sor, időpontja 2013.10.18 (péntek), kezdés 18 órakor.
Zoliék folyamatosan követik a management guruk (M Gladvell, S Godin, N Taleb) munkáit, és saját maguk is foglalkoznak kereséssel, döntéshozással, döntéstámogatással. Az eseményen előbb ebből a témakörből tartanak egy 20-30 perces előadást, aztán szabadon beszélgethetünk velük az elhangzottakról. Talán az új startup vállalkozásukról is szót ejtenek.
 
Íme az ő bemutatkozó soraik, egy lehetséges téma: "A nagy üzleti guru Henry Mintzberg már egy húsz évvel ezelőtti cikkében azt írta, hogy az ember nem olyan, mint egy darab gyurma, amelyet megfelelő formára kell gyúrni. Mostanában még tovább lépett, és azt hangoztatja: „Not human resource but human being!” Az embereket ma már nem lehet olyan erőforrásnak tekinteni, amivel úgy lehet gazdálkodni, mint a termeléshez szükséges nyersanyaggal vagy gépekkel. Az emberek a vállalatban mind gyakrabban teszik fel maguknak a kérdést: Ki is vagyok én? Hofi Géza egy műsorában arról mesélt, miként kötött szerződést Ádám Ottóval. Az igazgató azt mondta neki: „Géza, a Madách Színház vállal téged, ha te is vállalod a Madách színházat.” A többszörös lojalitás az önállóság korlátozásával, de nem teljes megsemmisítésével jár együtt."

A programot elsõsorban vezetés, döntés, vállalkozás, emberi-erőforrás menedzsment iránt érdeklődőknek ajánlom (egyetemisták, mérnökök, közgazdászok, vállalkozók, managerek, HR-esek), de természetesen bárkit szívesen látunk, akit a téma érdekel. A program határozottan nem kisgyermekes program, talán meg is ijednének Zoli nagy hangjától.
 
Az előadás és beszélgetés után az érdeklődőkkel átvonulnánk egy étterembe, hogy ott folytassuk az eszmecserét főleg a startup vállalkozásról, vezetésről.

(Juhos Botond)

Néhány link:

http://doctus.hu/
http://www.libri.hu/szerzok/baracskai_zoltan.html
http://profistratega.typepad.com/taln_igen_taln_nem/