2013. október 27. Szimpátiatüntetés a Székelyek Nagy Menetelése mellett

csoportkep 10.27


Finnországi magyarok egy csoportja kezdeményezésére 43-an gyűltünk össze Helsinkiben a román nagykövetség előtt, hogy tiltakozzunk a román kormány régió-átszervezési terve ellen, valamint szimpátiánkat fejezzük ki a Székelyek Nagy Menetelése mellett. Magyarok, finnek zászlókkal, transzparensekkel vonultunk fel a nagykövetség elé, majd élőláncot alkotva elénekeltük a székely himnuszt.

Fotók itt. 

A Duna TV vasárnap esti híradójában látható volt a felvett anyag (videotár, Híradó - 18:00 2013.10.27., 6.perctől).

A Nagy Meneteléshez kapcsolódóan a NYEOMSZSZ kiadott egy nyilatkozatot. Ezt a tagegyesületek, köztük az FME, eljuttatták országuk EU-képviselőinek.

Eredeti meghívó lent.

Szekelyföld terkepOktóber 27-én a székelyföldi Háromszéken 150000 embert várnak a szervezők a Székelyek Nagy Menetelésére, amelyet a Székely Nemzeti Tanács a székelyföldi magyar megyék (Hargita, Kovászna és részben Maros) közigazgatási beolvasztása ellen szervez.

A Nemzeti Tanács felkéri mindazokat, akik Székelyföld történelmi hagyományokon alapuló önállóságát fontosnak tartják és tehetik, október 27-én délben 12 órakor Helsinkiben a román nagykövetség előtt (Stenbäckinkatu 24, 00250 Helsinki) gyülekezzen, és 10 percen át csendes tiltakozás formájában (élő láncként, kéz a kézben) fejezze ki véleményét a román kormány terve ellen.

Hasonló megmozdulások lesznek Svédországban és Svájcban is.