2014. március 22. A Stockholmi Magyar Kamarakórus koncertje

A Stockholmi Magyar Kamarakórus Helsinkiben

korusMárcius negyedik hétvégéjén Helsinkiben járt a Stockholmi Magyar Kamarakórus. A csökkentett létszámmal érkezett kórus (14 fős énekes csapat és családtagjaik) hajóval érkezett meg Finnországba szombat reggel. Aznap a városnézés és a szállásuk elfoglalása, rövid pihenés után a Magyar Kulturális és Tudományos Központban adtak koncertet. A harmincfős hallgatóság örömmel hallgatta a tavaszváró énekeket, az Alta Trinita, Van három jóbarátom, a Bordal valamint Szerenád, és az Éljenek a víg nők c. műveket. A Hajnalnóta és a Tábortűznél c. énekek pedig már igazán a meleget, napsütést idézték.

Vasárnap az alppilai templomban szolgált a kórus az Istentiszteleten. Egy spirituálé (Go down Moses), Kodály műve az Ének Szent István királyhoz, valamint az Álmom régen messze tűnt, Finn esti dal, a Szelíd szemed Úr Jézus és még sok-sok ének szólt négy szólamban a fehérre festett falak között. Az Istentisztelet után pedig szeretetvendégségen vehettünk részt.

Ráadásul teljesen spontán módon a Sziklatemplomban is énekelhettünk vasárnap, ahol nagy sikere volt a turisták között is a zulu nyelvű Siyahaamba éneknek, ami Istent kéri, hogy az előttünk álló úton jöjjön velünk, adjon erőt és Ő legyen a fény a sötétben. Külön élmény volt számomra, hogy beállhattam abba a kórusba, akikkel tavaly énekeltem Svédországban, és most is erősíthettem a szoprán szólamot.

Kántor Julcsi

Miki fotói

Eredeti meghívó

Időpont: 22-én (szombat) du 6-tól

Helyszín: Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Helsinki, Kaisanimenkatu 10.)

korus4A kórusról:

A Kamarakórus 2007-ben alakult. 2007-2011-ig Mokos Imre zongoraművész vezényelte, 2011-ben Muzsnáki Mokos Magdolna csellóművész vette át a kórus vezetését. 2012 tavasza óta Harmat László zenetanár és pszichológus, a karvezetőnk. A kamarakórus repertoárjában megtalálhatók reneszánsz, barokk szerzők művei, valamint a bécsi klasszikusok, Haydn, Mozart, továbbá magyar szerzők művei is - Bartók, Kodály, Eszterházy, Bárdos - de spirituálék, svéd és magyar egyházi énekek is. A kórus fellépett számos jótékonysági rendezvényen a stockholmi Magyar Házban és a Francia Református Templomban, magyar misén és istentiszteleteken, húsvétkor és karácsonykor, valamint egy alkalommal a tallini Magyar Intézetben is. A kórustagok között van diák, nyugdíjas, mérnök, tanár, fizikus, informatikus, fodrász, gyógytornász, jogász, nővér, óvónő és orvos.

A kórus FB-profilja