Magyar filmek sorozata
Kino K-13 (Kanavakatu 12, Helsinki).

Vetítések a következő csütörtöki napokon:

  • márc.22. 19 óra: Kolorádó Kid (2010)
  • márc.29. 19 óra: Príma Primavéra (2009)
  • ápr.5. 19 óra:  Bibliothéque Pascal (2010)

 
Angol feliratozással.
Az eőadások ingyenesek!

A filmbemutató-sorozatot az MKTK és a Finn-Magyar Társaság (Suomi-Unkari Seura) közösen szervezi.

A Helsinki KTK programjai

galleria-u

 

 

Kocsis Brigitta festményei (Magnetic Fields), Galleria U, V.22–VI.30.

Kocsis Brigitta Kanadában élő magyar művész. Alkotásai a figuratív és absztrakt művészet kaotikus és vizuálisan erős kombinációi, melyekben a különböző stílusirányok ütköztetésének eredménye-ként egészen újfajta viszonyok születnek a vásznon. Kocsis Brigitta több alkalommal részesült a kanadai művészeti tanács ösztöndíjában, számos jelentős nemzetközi művészeti eseményen vett részt, s többek között Párizsban és Berlinben folytatta tanulmányait.

További információk: http://www.b--k.ca

 

Kozári Hilda képzőművész kiállítása a galleria U-ban, VIII.17‒IX.15.

Kozári Hilda Helsinkiben élő képzőművész munkáiban többek között az illatok vizuális tapasztalatra gyakorolt hatását vizsgálja. Művészetének központi témái az emlékezet és az érzékelés, valamint az érzékelés kultúrához kötődése.

Az augusztus 14-én 18 órakor kezdődő megnyitón Kaszás Ágnes és Kozma Dávid Kakukk c. performansza színek, illatok és hangok segítségével kelti életre a kiállítást. Improvizációjuk nemcsak a kiállított művekkel, de a közönséggel is kölcsönhatásba kerül.

 

 


 

 


Magyar vonatkozású programok, események Finnországban

KIÁLLÍTÁSOK MÁS HELYSZÍNEKEN

Kiállítás a téli háború magyar önkénteseiről a Finn Hadtörténeti Múzeumban III.13.–XII.31.

A Finn Hadtörténeti Múzeum Helsinkiben, a Liisankatu 1. szám alatt található.
Tárlatvezetések: V.9. 11:00 (magyarul) és V.23. 13:00 (finnül)

 

Kozári Hilda és Vály Sándor a Mänttä-i Képzőművészeti Heteken, VI.14‒VIII.31.

Az 1993 óta megrendezésre kerülő Mänttä-i Képzőművészeti Hetek színhelye a Serlachius Múzeummal szemben található Pekilo (Tehtaankatu 21.). Idén a Finnországban élő külföldi származású művészek munkássága a rendezvénysorozat témája. A kiállítók között szerepel két Helsinkiben élő magyar művész, Kozári Hilda és Vály Sándor is.
További információ: http://www.mantankuvataideviikot.fi/index.php?k=781
http://www.sandorvaly.info/

Kocsis Brigitta: Magnetic Fields, Yrjö Liipola Művészeti Múzeum, VII.6–VIII.30.
Kocsis Brigitta Magnetic Fields c. kiállítása a galleria U-n kívül az Yrjö Liipola Művészeti Múzeumban is látható lesz (Yrjö Liipolan taidemuseo, Hämeentie 45, Koski TL), megnyitó VII.5-én.
További információ: http://koski.fi/taidemuseo

 

 

 IRODALOM


Dragomán György és Szabó T. Anna a Kahvila Runoban Tamperében, VI.11.

Varró Dániel után idén ismét magyar íróvendégek látogatnak Tamperébe a város meghívására: júniusban az önkormányzat vendégházában a népszerű íróházaspár, Dragomán György és Szabó T. Anna tölti alkotói szabadságát.

Ehhez kapcsolódóan június 11-én 18 órakor harmadik alkalommal kerül sor magyar irodalmi eseményre a Kahvila Runoban (Ojakatu 3, 33100 Tampere).

Az esten a szerzők finn műfordítóikkal – Outi Hassival és Tuula Komsival – beszélgetnek, valamint magyarul olvasnak fel finnre fordított műveikből. A matiné moderátora Arto Minkkinen, aki finnül adja elő a szemelvényeket.
A rendezvény finn és magyar nyelvű.

További információ: www.kahvilaruno.fi; http://www.tampere.fi/kulttuurijamuseot.html

 

Rakovszky Zsuzsa író, költő, műfordító a Lahti Nemzetközi Írótalálkozón, VI.14–16.

A kétévente megrendezett találkozón ezúttal Rakovszky Zsuzsa képviseli Magyarországot. Az írónő felkért előadóként is szerepel a „Kirjailija tasapainotaiteilijana” (Az író mint egyensúlyozó művész) témájú rendezvényen, valamint VI.15-én, hétfőn fellép a lahti Sibelius-taloban rendezendő esten, amelyen a találkozó költő résztvevői olvasnak fel verseikből. Az írótalálkozón használatos nyelvek: finn, angol, francia – szinkrontolmácsolással. A részletes program május végére készül el, a belépés ingyenes.

További információ: http://www.liwre.fi/

 

TÁNC

Móricz Tamás tánctanfolyamai a Kuopio tanssii ja soi fesztiválon, VI. 10‒16.

Móricz Tamás, aki többek között a William Forsyth vezette Ballett Frankfurtban és a Kibbutz Contemporary Dance Companyban táncolt, három különböző kurzust tart hivatásos táncosok számára a Kuopio tanssii ja soi fesztivál keretében: kortárs tánc, balett- valamint Movement awareness workshopot.

További információ: http://www.kuopiodancefestival.fi

Kurzusok: http://www.kuopiodancefestival.fi/media/kurssilista_2015.pdf

 

EGYÉB

XII. Nemzetközi Finnugor Kongresszus Ouluban, VIII.17–21.

A Nemzetközi Finnugor Kongresszust ötévenként tartják, felváltva Finnországban, Észtországban, Magyarországon és Oroszországban. Ez a szakma legnagyobb kongresszusa, amely fórumot biztosít a finnugor nyelvek és népek kutatói számára. A rendezvény számos tudományágra kiterjed, résztvevői nyelvészek, archeológusok, történészek, néprajzkutatók és irodalomtudósok, akik munkásságában a finnugor tematika szerepel.

A XII. Nemzetközi Finnugor Kongresszust az Oului Egyetemen (Linnanmaa Campus) rendezik 2015. augusztus 17–21-ig. A program plénum-előadásokból, szimpóziumokból és szekció-előadásokból áll. A részvételi díj (250/150 €) fedezi a kongresszusi program és anyag, az ötszöri étkezés és délutáni kávézás, a fogadások és a VIII.20-i vidéki kirándulás költségeit.

Jelentkezés: VI.15-ig https://ilmo.contio.fi/ffconference/main.aspx?id=150

További információ: http://www.oulu.fi/suomenkieli/fuxii/etusivu

 

Művészetek Éjszakája a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, VIII.20.

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ hagyományosam sokszínű programot kínál a Művészetek Éjszakájának napján. Az idei rendezvényen ismét számos művészeti ág képviselői szerepelnek, Finnországban élő magyar, illetve Magyarországhoz szorosan kapcsolódó finn művészek egyaránt. Meg lehet majd tekinteni Kozári Hilda több érzékszervre ható installációit, Kaszás Ágnes és Kozma Dávid performanszát, és ismét hallhatunk különböző zenei produkciókat is.

További információ és részletesebb program nyáron:
http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/ty_tapahtuma/unkarilainen-taiteiden-yo/


Zene-színház-irodalom

ZENE

Süle László és Heikki Nikula jazzkoncertje Magyar Kulturális és Tudományos Központ, V.28.

Süle László jazzkoncert-sorozata V.28-án 18:00 órakor folytatódik a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.). Ez alkalommal a zongoraművész partnere Heikki Nikula (basszusklarinét) lesz. A koncerten ismét Süle László szerzeményeit hallhatja a közönség.

A belépés ingyenes, a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) lehet hozzájárulni a fellépő művészek tiszteletdíjához.

 

A Trio La Rue koncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, VI.2.

Idén két kiemelkedő zeneszerzőnek is emlékéve van: Sibelius 150 – Bartók 70.

Ebből az alkalomból a Trio La Rue e komponisták műveit adja elő VI.2-án 18 órakor a Magyar Kulturális és Tudományos
Központban (Kaisaniemenkatu 10.). A triót 2007-ben alakította Virva Garam (zongora), Susanna Arminen (hegedű) és Markus Pelli (cselló).

Az együttes alapításától kezdve folyamatosan  koncertezik különböző finn fesztiválokon, valamint külföldön, többek között Svédországban és
Olaszországban.

 

Pétery Dóra csembalóművész és Bali János fuvolaművész Kuopioban, VI.2–3.

Pétery Dóra csembalóművész és Bali János fuvolaművész Kuopioban vendégszerepelnek az Északi Országok Régi Billentyűs Hangszerek Fesztiválján, amelyet V.26–VI.4-ig idén negyedik alkalommal rendeznek meg Kuopioban.

Pétery Dóra tavaly is részt vett a fesztiválon.

További információ: http://www.nordicclavichord.org/

 

A Jazzation együttes a Tampereen Sävel énekegyüttes-versenyén, VI.3–4.

A Jazzation együttes bejutott a Tampereen Sävel nemzetközi énekegyüttes-versenyének döntőjébe.

A versenyre a Tampere-talo kis termében (Yliopistonkatu 55.) kerül sor VI.3-án és 4-én. VI.3-án, szerdán ingyenes a belépés, a VI.4-i, csütörtöki záró koncertre – amelyen a zsűri által kiválasztott együttesek, valamint a tavalyi verseny győztese, a francia Ommm együttes szerepelnek – 25/20 euróba kerülnek a jegyek. A koncertet a verseny díjátadó ünnepsége zárja.

További információ: http://tamperemusicfestivals.fi/vocal/fi/yhtyelaulukilpailu/

 

XIII. Les Lumières fesztivál Helsinkiben, VI.13‒14.

A Les Lumières fesztivált júniusban rendezik Helsinkiben. E ”felvilágosodás kori kulturális fesztivál” idei témája az Esterházyak. A kétnapos rendezvény programja igen sokoldalú: koncertek, tudományfilozófiai szalon, workshopok és bál.

A fesztiválra magyar vendégművészek is érkeznek: az Orfeo barokkzenekar és kórus Vashegyi György karmester vezetésével. A zenekart, amely nevét
Monteverdi L'Orfeo-jának első teljes magyarországi előadása után vette fel, 1991-ben Vashegyi György alapította Budapesten.

További információ a fesztivál teljes programjáról: www.lumieres.fi

Jegyek: http://www.lippu.fi/les-lumieres-festivaali-Lippuja.html?affiliate=ADV&doc=artistPages%2Ftickets&fun=artist&action=tickets&erid=1395202 kuid=470385

Az Orfeo Zenekar honlapja: www.orfeo.hu

 

A Söndörgő együttes a Haapavesi Folk fesztiválon, VI.26.

Az egyik legérdekesebb és legnemzetközibb magyar zenekar, a Söndörgő koncertet ad a Haapavesi Folk fesztiválon, amelyre idén VI.25–27-ig kerül sor. Az együttes zenéjével és színpadi szereplésével egyaránt meghódította a hagyományos népzenei fesztiválokat és a rockfesztiválokat is.

A Söndörgő együttes 1995-ben alakult Szentendrén, tagja Eredics Áron, Eredics Benjámin, Eredics Dávid, Eredics Salamon és Buzás Attila, akik testvérek, ill. unokatestvérek. Az archaikus népzene koncertszerű bemutatására és stílusos hangszerelésére törekszenek, a gyakran már elfeledett délszláv hagyományból, különösen szerb és horvát vidékekről merítik zenei anyagukat. Nagy
népzenekutatók – elsősorban Bartók Béla és Vujicsics Tihamér – gyűjtéseit és a napjainkban is fellelhető délszláv népzenei hagyományokat tanulmányozzák.

A Söndörgő novemberben nagy sikerrel szerepelt Helsinkiben az Etnosoi! fesztiválon.

További információ: www.sondorgo.hu

http://www.haapavesifolk.com/ohjelma/

 

Mojzer Antal a Crusell Music fesztiválon, VII. 29.

A Crusell Music nemzetközileg ismert fafúvós fesztivál, amelyhez magas színvonalú zeneoktatás is kapcsolódik neves nemzetközi tanárok vezetésével. A rendezvényre idén 34. alkalommal kerül sor VII.25–VIII.2-ig.

VII.29-én 21 órai kezdettel a Lappföldi Kamarazenekar zenészei Mojzer Antal
fagottművésszel adnak koncertet (Seurakuntakeskus, Koulukatu 6.). Jegyek: 25/20 €.

http://www.lippupalvelu.fi/venue/seurakuntakeskus-uusikaupunki-biljetter/SKEU/304

További információ: http://crusell.fi/festivaali/


SZÍNHÁZ

Schwajda György: Himnusz - felolvasószínház finnül

Felolvasószínházi sorozatunk is folytatódik idén: a rendező ismét Kozma Dávid, a színészek finnek.

Minden finnül tudót/értőt szeretettel várunk, hívjátok finn barátaitokat, ismerőseiteket is!

További infó: www.helsinki.balassiintezet.hu

 

A Krétakör független színházi csoport vendégszereplése a Helsinki Fesztivál keretében, Korjaamo Teatteri Stage, VIII.21‒23.

Schilling Árpád rendező innovatív színházcsináló, az általa alapított és vezetett Krétakör Színház az egyik legismertebb csoport Magyarországon és külföldön egyaránt. Lúzer című produkciójuk bátor és meglepetésekkel teli támadás az elnyomás és a korlátozások ellen. A főszereplő Lilla követi férjét, aki fáradhatatlan harcot vív a társadalom gépezetével. Schilling a fikció és a tények, a múlt és a jelen, a magán- és a társadalmi szféra között egyensúlyoz, s egyúttal az érzelmekre ható képet fest a mai Magyarországról.

Időtartam: 80 perc

Nyelv: magyar, finn és angol feliratozással

Korhatár: 15 év

Helyszín: Kulttuurikeskus Korjaamo, Vaunusali, Töölönkatu 51.

Időpontok : 2015.VIII.21. 18:00, 2015.VIII.22. 17:00, 2015.VIII.23. 15:00

Jegyek: 32,50 €, Korjaamolainen 29,50 €, nyugdíjasok: 26,00 €, diákok, munkanélküliek, sorkatonák, civilszolgálatosok és 18 éven aluliak: 20,00 €

www.tiketti.fi

További információ: http://www.korjaamo.fi/fi/event/kretakor-luzer