2016. április 16. Szavalódélután - Beszámoló

vers

Versmondó délután, a Magyar Költészet Napja tiszteletére

 

Nagy élményről maradtak le azok, akik április 16-án a szép idő vagy egyéb körülmény csábításának engedtek és kihagyták a Finnországi Magyarok Egyesületének hagymányos versmondó délutánját. Igaz, talán be sem fértek volna csaknem dugig megtelt terembe.

József Attila születésnapja emlékére április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. Ennek alkalmából – hétvégére csúsztatva a megemlékezést - immáron ötödik alkalommal megrendezett programunknak ebben az évben is a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthon. Az intézet szeretetteljes fogadtatása külön vonzerő mind az egyesület, mind a résztvevők számára.

Akik tudnak már olvasni, azok olvasmányélményeiken keresztül megtapasztalhatták, hogy milyen fantasztikus formába képes önteni a mi anyanyelvünk, a magyar nyelv a gondolatainkat, vágyainkat, élményeinket, bánatunkat és örömünket. A mesék, elbeszélések, regények prózai formában, gyakran sok-sok mondattal írják le mindezeket. Akik azonban a versekkel is megismerkednek, azok azt is tapasztalhatják, hogy a nyelvünk képes varázslatos módon ezeket a gondolatokat különleges képekbe formálva, egészen röviden is elénk tárni – utat nyitva egyúttal fantáziánk építő szárnyalásának..

Az édesanyák és édesapák az egyszerűbb verseket dalokká formálva már csecsemőkorban versekkel vezetik gyermekeiket a beszéd megértése fele. Így a versek az anyanyelv elsajátításának első lépéseiként is szolgálnak. Akik pedig óvodás, iskolás majd felnőtt korukban is rendszeresen tanulnak vagy csak olvasgatnak verseket, azoknak a gondolkodása, gondolatainak kifejezése is sokkal jobban sikerül. Így az anyanyelv ápolásának is fontos és hasznos eszköze – különösen külföldi életkörülmények között, ahol azért a mindennapok során sokkal kevesebb anyanyelvi hatás ér bennünket.

A gyermekeink és szüleik érdeklődése nálunk, Finnországban nagy örömünkre változatlan. Nem csupán az anyanyelv megőrzésére, de magyar költészetünk kincseinek megismerésére és megismertetésére is nagy gondot fordítanak. Nem véletlen, hogy ismét olyan sokan jöttek el a versmondó délutánra.

Idén 65 különböző korú 5-17 éves óvodás és iskolás vállalta a közönség előtti szereplés izgalmát. Az óvodás korúak 6 fős csoportja mellett a Kirkkojärvi iskola 6 fős, a Kiloi iskola 11 fős, majd a szünet után 12 fős órisi csoportja mellett Helsinki csoportja 5 fővel és a távoli Salo érkező testvérpár szavalója szerepelt.

A zavarát szoknyácskája szélének gyűrögetésével levezető kislány tündérien sorolta a szépen következő, maguk helyét megadó rímeket, a másik kisfiú szülei tekintetéből nyerve bíztatást gördülékenyen pörgette szépen egymás után a szavakat. Volt, aki kicsi kora ellenére gyakorlott mozdulattal igazította megfelelő pozícióba a mikrofont és megint más felerősített hangjától kissé megszeppenve folytatta igen élvezetes módon előadott költeményét. A nagyobbak közül pedig már szép számmal akadtak olyanok is, akik a maguk sajátos egyéniségét, a leírt szavak egyéni értelmezését is megpróbálták közvetíteni a szavalatot figyelmesen követő közönségnek.

A kicsik klasszikus gyermekverseitől napjaink költészetének nem egy érdemes műve hangzott el, több közülük még a gyakori versolvasók számára is újdonság erejével hatva.

A gyerekek legnagyobb részét az Espoo iskoláiban tanító Richter Zsófia készítette fel minden elismerést megérdemlő módon. A helsinkiek kisebb csapata Peura Sarolta segítségével készült. Mindkét tanárnő kiváló munkát végzett, amit a hálás közönség vastaps elismerése honorált.

A Saloból érkezett gyermekek sikerének kovácsa pedig saját szorgalmuk mellett minden bizonnyal szüleik odaadó segítsége volt.

A szavalás izgalmát azután az FME biztosította büfé segített levezetni. A terülj-terülj asztalka kínálatát a szülők finomabbnál-finomabb ízekkel egészítették ki. A zsúr lehetőséget teremtett a kötetlen együttlétre, a tapasztalatok megbeszélésére és ismerkedésre, a sok új arcot felvonultató közönség egymásra találására.

Szép volt, jó volt, folytatjuk jövőre is – veletek együtt!

Jelinkó Árpád/FME

2015. április 11.

 

 

Beszámoló az Oulu-i eseményről

 

Az oului magyar anyanyelvi oktatasban resztvevö kisdiakok 2016 majus 6-an versmondassal es eneklessel köszöntöttek anyukaikat. A szep teljesitmenyüket es evközi lelkesedesüket ajandekkönyvekkel jutalmaztak, amelyeket a Finnorszagi Magyarok Egyesülete
biztositott.

A magyar anyanyelvi oktatas alsotagozatos diakok reszere indult a 2015/16 tanevtöl, Oulu varos tamogatasaval, illetve a szervezeseben az Oului Finn-Magyar Tarsasag is segitett. Összel 5 diak vett reszt az oktatasban Pente Bernadett magyartanarnö iranyitasaval.

Kovács Jenő

 

 

Eredeti felhívás:

 

Kedves FME-tagok és Barátok!


A Magyar Költészet Napja alkalmából a Finnországi Magyarok Egyesülete és a Balassi intézet közös szervezésében 2016. április 16-án délután 14.00 órai kezdettel kerül megrendezésre a hagyományos Szavalódélutánunk.
Helyszíne a Balassi intézet, amelynek címe: Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki

Innen letölthetitek a rendezvény programját.

Szeretettel várunk mindenkit!

A program után a Finnországi Magyarok Egyesülete üdítőt és szendvicseket kínál a szereplőknek és a közönségnek. Kérjük, hogy az asztal kínálatát gazdagítsátok pogácsával, aprósüteménnyel, bármivel!