2016. augusztus 20. XV. Gulyás Grand Prix

Gulyás Grand Prix 2016 Beszámoló

2016. augusztus 16-án, immáron 15. alkalommal került megrendezésre Karjaaban a Jogging Team hétvégi házában és annak udvarán a Finnországi Magyarok Egyesülete országos gulyásfőző versenye, népszerű nevén a Gulyás Grand Prix. E jubileumi eseményen 14 csapat mérte össze kulináriai tudását, hogy elnyerhesse a nagyszerű verseny fődíját, az óriás arany fakanalat.

A különböző országrészekből, de főképpen Finnország déli harmadából érkezett versenyzők között immáron sokadik alkalommal szerepelt a helsinki magyar nagykövetség népes csapata is. Az eredeti pusztai receptet követő marhagulyástól a mai fantáziát igencsak megmozgató különlegességekig, mint pl. a vegetáriánus babgulyás, a nyúlpörkölt őseihez alapjaiban visszanyúló nyúlgulyás, valamint a finnországi tengerek szelei beindította szellemi szárnyalás által partra vetett tenger gyümölcsei gulyás tovább gazdagították a gulyásfőzés receptjeinek széles tárházát. Mindezt a nagyszerű időjárást élvező és egyik-másik csapat vidámkodásait kedvtelve szemlélő, ahhoz csatlakozgató mintegy 150-200 fős megjelent nagy-nagy örömére. Amit csak betetőzött az, hogy a verseny kiértékelése után a vendégek közösen fogyasztották el a versenyműveket. Volt aki legalább 10 félét megkóstolt, hogy saját ellenőrzésének vesse alá a zsűri döntését.

A csapatok a kora délutáni órákban érkeztek meg a helyszínre. A terepszemle és a saját főzőhely kiválasztása után előkészítették a hozzávalókat, csinos kis tüzeket raktak és izgalommal teli lelkesedéssel nekifogtak a pályamunkák elkészítésének. Idő volt bőven. A bográcsokból csak este 6 órakor történt meg a mintavétel a rendezvény fő szervezője, Bigus (Nagy Gábor) vezetésével. A számukra anonim adagokat azután egy 8 fős zsűri számos szakmai szempontok alapján értékelte Krenner Zoltán zsűri elnök vezetésével.

A végeredmény a készülő ételekbe bele-belekóstoló vendégek és versenytársak közül csak keveseket lepett meg. A főzőversenyt immáron harmadik (nem egymás utáni) alkalommal Gunyhó Gábor családja és barátai csapata nyerte meg egy remekül sikerült, ízében, illatában és színében kiemelkedő, de a hagyományokat jól őrző gulyáslevessel. A rendezvényen második helyezést ért el Sípos Balázs és csapata, míg a harmadik legjobbnak ítélt gulyást Katona Lóránt és barátai készítették. Mindhárom csapatról mellékelünk egy fényképet.

A gulyásfűző verseny eredményhirdetését követően a jelenlévőket köszöntötte Magyarország új, állomáshelyét csak néhány hete elfoglaló helsinki nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince is, aki bemutatkozó szavai mellett megemlékezett Magyarország aznapi, a magyar államalapítást felidéző nemzeti ünnepéről is. Ezt követően az FME elnöke Jelinkó Árpád ünnepélyes keretek között egy oklevéllel és egy palack tüzes, gulyás mellé igazán jól illő vörösborral köszönte meg Bigusnak a GGP ötletének kitalálását és immáron 15. alkalommal történő megszervezését. Nem akármilyen érdem az övé! A Gulyás Grand Prix a Finnországban élő magyarok egyik legnagyobb rendezvénye minden évben. Olyan, ami magyar hagyományt idéz fel és örökít azt tovább gyermekeinknek, és amelyik sok-sok néha csak ezen alkalommal egymással találkozó magyarnak ad lehetőséget ismerkedésre, új barátságok kialakítására.

A további program fontos része volt a tombolasorsolás is, amelyik során kisebb ajándékok mellett értékes nyeremények is gazdát találtak. Az est további része a már korábban megkezdett fürdőzéssel, szaunázással és táncolással-zenehallgatással folytatódott. A hangulatot a magyar nép- és tánczenék, a beszélgetések és finom magyar borok és pálinkák, tették még színesebbé.

A programról pár perces tudósításban a magyar TV is egyenesben számolt be.

Varga Ildikó és Jelinkó Árpád

Képek

Bethlen Gábor Alap

Eredeti felhívás:

Helló Mindenki!

Mint arról már volt szó, az idei GGP (Gulyás Grand Prix) aug. 20-án lesz, szombaton, a megszokott helyen, Karjaa-ban. (Ez sorrendben már a 15-ik GGP :-)

Szokásom szerint megismétlem a fontosabb tudnivalókat:

- A csapatok megfõzik a finom gulyásokat, (gulyásleves, vagy gulyáspörkölt - mindegy ) aztán zsürizés, aztán megevés, aztán díjazás, utána meg táncikálás/szaunázás/sörözés/borozás, ki milyen kedvében lesz.
- Vege-gulyást is szabad fõzni, pl. babgulyást. Tehát vegák is nyugodtan jöhetnek a GGP-re :-)
- A helyszin a régi, a "Jogging Team" házikója a folyóparton. (Képek/térképek mellékletben.)

A tavalyihoz képest egy változás lesz:

- az ”udvari diszkót” pontban 22 órakor sajnos be kell fejezzük, (tehát nem lehalkítani, hanem befejezni), mivel a folyó másik oldalán lakóházak is vannak, ahonnan könnyen kihívják a rendõrséget csendháborításért. (Mint ahogyan ez egyszer már elõ is fordult – elég nehezen tudtam megoldani...) No de más megoldás is van: a GGP-tõl nem messze van egy diszkós hely, (piával-kajával), ott lehet folytatni a táncikálást reggel 3-ig.

Idén is MINÈL TÖBB CSAPATOT szeretnénk!
Tavaly kb. 140-en voltunk, tizenöt csapattal... Ez az eddigi rekord, vajon az idén túlszárnyaljuk-e? :-).

---------------------
Lebonyolítás a hagyományok szerint:
- Az évek során kialakult szabályoknak megfelelõen az idén is lesz kóstolóbizottság, a nyertes csapatnak aranyozott fakanál, oklevél, stb. díjak az elsõ három helyezettnek, meg minden...
- A versenyben CSAK a gulyások vesznek részt (de bármilyen gulyás részt vehet)!
- A csapatok -ahogyan eddig is volt- megvásárolják a hozzávalókat kb. 18-20 adagra. Vagyis egy átlagos, 12-13 literes bográcsra valót. TEHÁT NEM PICIKE BOGRÁCSBAN fözünk 4-5 adagot, hanem MINÉL NAGYOBB, MINÈL TÖBB BOGRÁCSBAN minél több adagot! (Egy-egy csapat persze két bográccsal is versenyezhet, vagy hárommal, stb., ebben az esetben minden bogrács külön-külön vesz részt a versenyben, sokkal nagyobb a nyerési lehetöség!! (Persze azt is jelezzétek nekem elöre, ha több bográccsal fõztök.)
- A költségeket a bolti bizonylatok fejében ott helyben megtérítjük. (Arra kérek ismét mindenkit, hogy amikor vásároltok, akkor a GGP-re valókat a kasszánál lehetõleg KÜLÖN bizonylatra irassátok, így sokkal könnyebb összeszámolni.)

- Annyi kikötés van, hogy a hozzávalók nem kerülhetnek többe, mint max. 50 juró/bogrács. (Ezt azt is jelenti, hogy a hozzávalók ára is versenytényezõ lehet, pl. ha két csapat egyforma pontszámot kap, akkor az olcsóbban vásárló csapat a nyerõ, egyszerüen azért, mert ügyesebbek voltak. )
- FONTOS: okulva az alkoholmámor ihlette gulyásokból az idei évtől kezdve költégtérítést csak értékelhető (tehát minimum ehető, de semmiképpen sem korommá égett) gulyások esetében áll módunkban kifizetni!
- Végül -de nem utolsó sorban: attól függetlenül, hogy fõz vagy nem fõz, minden kedves megjelentet kérünk, hogy a közös költségekbõl részt vállaljon. Ez is nagyon egyszerüen történik: a magával hozott KÈSZPÈNZZEL / APRÓPÈNZZEL ott helyben kifizeti a nevetségesen olcsó belépõt - és meg is vagyunk.

Egy felnõtt belépõ az idén is fejenként mindössze 10 (!) juróba (EUR) fog kerülni.

- A 2016-os tagdíjukat befizetett FME tagoknak pedig CSAK 6 JURÓ / FELNõTT KOPONYA !!!
Gyerekek 7- 14 év: 5 juró.
Gyerekek 1-7 év: 0 juró.

Az FME tagdíjat erre a számlára lehet befizetni, vagyis nem ott helyben, hanem pár nappal elötte:
Suomen unkarilaisten yhdistys FI50 1011 3000 2200 03 (Nordea)
Az üzenetmezöbe írjátok be a neveteket!

A tagdíjról részletesebben itt: http://www.magyarutca.org/index.php/magunkrol
-------------------------------------------
Még egy fontos és abszolut kikötés van:

LEGKÈSÖBB 18 ÓRAKOR A CSAPATOK LEGYENEK KÈSZEN A GULYÀSSAL MERT AKKOR KEZDÖDIK A KÒSTOLÀS/ZSÜRIZÉS. Tehát pontban 18 órakor kezdjük a minták vételét. Ettöl nem tágíthatunk semmiféleképpen.

A kellékek:

-Papírtányérokat, kanalakat, poharakat a szervezõk biztosítják, úgy mint a ”pirotechnikát” is.
-Bográcsokat + LÀBAKAT + mindenki hozzon magával, akinek nincs, írjon a listára, hátha akad olyan, akinek van bográcsa de az idén nem fog eljönni és kölcsön adja.
- A házikóban konyha is van, hütõszekrény, mikró, kávéfõzõ, villanytüzhely, stb., de edények és konyhaszerszámok NINCSNEK, szóval azt hozni kell.
MERÖKANALAT IS HOZZATOK – ez el szokott felejtõdni!
- Grillsütö is lesz, aki tehát nem szereti a gulyást, az hozza magával a saját sütnivalóját. Sõt: ha van valami más finom magyarkaja-ötlete, akkor abból ajánlatos többet is készíteni, hogy mások is megkóstolhassák.
-INNIVALÓKAT HOZZATOK, ezen kívül a hölgyek hozhatnak mindenféle savanyúságot, meg (házi)kenyeret is persze, ( meg mindent...:-)
-A buli rossz idõjárás esetén is megtartható. (sátortetõk.)
-A házikóban van egy nagy szauna, a közvetlen közelben folyó is van, meg faponton (stég) meg minden. Szóval törölközõt mindenképpen hozzatok, ha jó idõ lesz, azért, ha esni fog, akkor meg azért :-)
- Zenegépek, zenék: lejátszó (CD/MP3/+ laptop ) valamint erõsitõ cájg is lesz, de a KEDVENC ZENÈKET hozzátok magatokkal, ezt MINDEN ÉVBEN megírom. Itt persze elsõsorban a népszerü, táncolható, és lehetõleg magyar zenékre gondolok.

(TEKNÒT/RAPPET ne hozzatok, mert az nem oda való...)

Minden évben többen érdeklõdnek az alvás felõl:

- Igen, a házikóban is lehet aludni, a padlón. Ehhez hálózsák, vagy valami matrac/pokróc sükséges. Továbbá: mindenféle lakókocsi, sátor, stb. kombináció is lehetséges, mert hely van bõven. A házikó és az udvar szombat reggeltõl vasárnap délután 14 óráig van kibérelve.

Várom szeretettel a csapatok jelentkezését, lehetõleg e-mail-ben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. (Ha emilen valami okból nem megy, akkor a 040 960 7559 számon.) Akik nem ismerik a járást, kérem hozzák magukkal a csatolásból kinyomtatott térképet.
Koordináták nyaligátorba:

60* 04’ 35’’ N
23* 39’ 48’’ E

Üdv,
Bigus (főszervező) & FME vezetõsége

 

(A képek nagy méretűek, lementés vagy új ablak/tabban való megnyitás után teljes méretben láthatóak)

gulyas 2gulyas 3

gulyas 1