2016. november 10. Márton Áron emlékest és filmvetítés

imageMárton Áron (1896-1980) Erdély katolikus püspöke olyan kiemelkedő személyisége a magyarság 20. századi történelmének, akinek életművét mindnyájunknak ismernie kellene, hiszen mindennapjainkban is erőt adó lehet bátor, hitvalló személyiségének, közösségépítő pályájának ismerete.

Születésének 120. évfordulója alkalmából van 2016-ban Márton Áron-emlékév.

A magyar közösségek huszadik századi sorsa, a Kárpát-medence jelentős részén kisebbségi létben élő magyarság nagy formátumú személyiségei közül is kiemelkedik Márton Áron, az emberi jogok és a keresztény szeretet következetes, bátor képviselője, aki egyaránt fellépett a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák súlyos igazságtalanságai ellen. A nép körében igen népszerű püspök felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, majd többször is a román kommunista diktatúra fogságába került. Életműve a vallásszabadság, az emberi jogok és a magyar közösség érdekei melletti bátor kiállás példája.
(forrás: www.martonaron2016.hu)

Az ő tiszteletére tartunk rövid megemlékezést és filmvetítést és november 10-én, csütörtökön 18:00 órai kezdettel. Az eseményen való részvételi szándékotok kérlek jelezzétek, aki teheti, facebookon az alábbi eseménynél: https://www.facebook.com/events/1655417488104486/

Búzás Eszter Bíborka/KCSP ösztöndíjas (buzasezterbiborka[kukac]gmail.com)