2016. november 5. Meghívó időutazásra

Krenner Zoltán izgalmas és kacskaringós időutazáson kalauzolt végig bennünket november 5-én, a Leppävaara könyvtár egyik termében. Izgalmas történelmi levél- és dokumentumgyűjteménye gyűjteménye segítségével rövid betekintést nyerhettük elmúlt korok levelezési, dokumentálási világába, szokásaiba. Zoltán szinte megszállotti szenvedéllyel keresi, gyűjti és dolgozza fel – eddig csupán maga örömére a papírrégiségeket, leveleket, dokumentumokat.

Különleges hobbyja családi indíttatású, édesapja birtokában is voltak már különleges könyvek és egyéb régiségek, többek között különleges levelek is. Zoli birtokában jelenleg körülbelül 900 feldolgozott és 2000 feldolgozatlan irat található különlegesebbnél különlegesebb személyektől és tartalmakkal.

Saját bevallása szerint igazi „detektívmunka” egy-egy irat kikutatása, hátterének, keletkezése körülményeinek feltárása. Geológus végzettsége is köthető ezen kíváncsiságához.

A szép számú közönség soraiban láthattunk és megismerhettünk pl. kolera-levelet és megismerkedhettünk annak történetével is. Kezünkbe vehettünk 1554-ben keltezett levelet III. Gyula pápa udvarából, de Rómából Indiába ugorva láthattuk egy indiai maharadzsa 1726-ban kannada nyelven írt rendelkezését is.

Arra is választ kaphattunk hogy hol működött az a nemzetközi közvélemény félrevezetés céljából lkétrehozott náci koncentrációs tábor Teresienben, ahol a rabok esténként színházba járhattak, boltokban vásárolhattak, a tábornak saját “hivatalos” pénze volt, és délutánonként labdarúgó és kézilabda mérkőzéseken vehettek részt. Persze csak ha tudtak fizetni érte.

De ismerkedhettünk Hajnald Lajos püspök, Zichy Mihály festőművész, Krisztina királynő, Rákosi Jenő, Kádár János, Rátonyi Róbert leveleivel is, és megfoghattuk George Smith PATTON tábornok, Dr. Constantin Theodor Dumba gróf nagykövet, vagy a frankhamisítási botrányba keveredett Othon de Windisch Greatz herceg névjegykártyáját, valamint sok más olyan érdekes iratot, levelet, amit az évek során Zoli összegyűjtött.
Hosszan lehetne sorolni a különlegesebbnél különlegesebb kordokumentumokat, amelyek bemutatását oly élvezettel hallgattuk. Közel sem értünk a gyűjtemény végére. Reméljük lesz folytatás valamikor és még mélyebben elmerülhetünk ezen különlegességek élvezetében.
Nagy-nagy köszönet Krenner Zolinak a programért.


Jelinkó Árpád és Búzás Eszter Bíborka

 

Fényképek az eseményről

 

Eredeti meghívó:

MEGHÍVÓ IDŐUTAZÁSRA
A program időpontja: 2016. november 5. 15:00 óra
A helyszín a jelentkezések függvényébe valamelyik könyvtár (Helsinki, Espoo, Vantaa)

A Finnországi Magyarok Egyesülete ismert tagja és elismert szakácsa Krenner Zoltán fantasztikus hobbinak hódol: olyan ritka és múzeumokban is csak ritkán látható papírrégiségeket - leveleket, dokumentumokat - gyűjt, amelyek különleges betekintést adnak régebbi és közeli múltunk érdekes eseményeibe. Gazdag gyűjteményének bemutatására, és azok történetén keresztül egy időutazásra hívunk minden érdeklődőt.

Zoli szavai:
”Érdekel, és gyűjtök minden olyan régi levelet, iratot, postai borítékot, fényképet, képeslapot, névjegyet, egyszóval papírrégiséget, ami valamilyen érdekesebb eseményhez kötődik, vagy valamelyik ismertebb személy által írt vagy aláírt dokumentum.
Láttál-e már pl. kolera-levelet, vagy ismered—e a történetét?
Volt-e a kezedben 1554-ben keltezett levél III. Gyula pápa udvarából?
Tudod-e hogyan néz ki egy indiai maharadzsa 1726-ban kannada nyelven írt rendelkezése?"

Ezen a délutánon ilyenekkel is ismerkedhetsz. Arra is választ kaphatsz, hogy hol működött az a náci koncentrációs tábor, ahol a rabok esténként színházba járhattak, boltokban vásárolhattak, a tábornak saját “hivatalos” pénze volt, és délutánonként labdarúgó és kézilabda mérkőzéseken vehettek részt.

De olvashatod Hajnald Lajos püspök, Zichy Mihály festőművész, Krisztina királynő, Rákosi Jenő, Kádár János, Rátonyi Róbert levelét, vagy kezedbe tarthatod Mr. George Smith PATTON tábornok, Dr. Constantin Theodor Dumba gróf nagykövet, vagy a frankhamisítási botrányba keveredett Othon de Windisch Greatz herceg névjegykártyáját, valamint sok más olyan érdekes iratot, levelet, amit az évek során összegyűjtöttem. ”

Kérjük mindazokat, akiket érdekel egy ilyen fantasztikus időutazás, hogy az alábbi e-mail címen 2016. október 19-ig jelezzék részvételüket!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Finnországi Magyarok Egyesülete