2016. szeptember 1. Gárdos Péter Helsinkiben - beszámoló


gardos peter 

„Nincs más. Vagy ő van, vagy meghalok.”

Gárdos Péter színház- és filmrendező, aki immáron író is nagy sikerű első regénye a Hajnali láz finn nyelven is kiadásra került 117 kirjettä címmel. A könyv bemutatójára a szerző is Helsinkibe érkezett.

Szeptember elsején az esti órákban a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont a Gárdos Péterrel való író-olvasó találkozónak. Az eseményen, melyet a Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finnországi Magyarok Egyesülete közösen szervezett, az írón kívül részt vett a finn kiadó igazgatója, Aleksi Siltala és a könyv finn nyelvre fordítója Juhani Huotari is. Utóbbi az eseményen tolmácsként is tevékenykedett, így a beszélgetés két nyelven folyhatott. Az est moderátora Huotari Olga volt.

A találkozó beszélgetéssel kezdődött, ahol az író az elsőként megírt forgatókönyv, majd a később megírt könyv és végül a film keletkezésének hátterébe engedett bepillantást. A regényből készült magyar játékfilmet is ő rendezte, amit a beszélgetés után a közönség magyar nyelven és angol felirattal filmet tekinthetett meg. Majd a film vetítése után kérdéseket intézhettünk az íróhoz, aki a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható regényét is dedikálta. A jó hangulatú és időnként szinte megható esemény a sok-sok kérdés miatt jócskán elhúzódva, tíz óra körül ért véget.

A műről és a szerzőről (forrás: moly.hu/konyvek/gardos-peter-hajnali-laz)

Meghalni most? Amikor az élet elkezdődhet végre? Amikor a szerelem beköszönhet? Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A huszonöt éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar. Levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza elkezdheti az életét. Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa, kedves Sára, kedves Szeréna, kedves Ágnes, kedves Giza, kedves Baba, kedves Katalin… Reggeltől estig ír – levelet, verset, cikket –, fordít, a hazai híreket lesi és várja a gyógyulást. És hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének. A regény szerelmük szárba szökkenését meséli el, miközben az erőfeszítések, az árulások, az igaz és hamis barátságok szövevényei az olvasót is végleg magukkal ragadják. A Hajnali láz – nagy szeretettel, feszes mondatokban és erős képekben megírt igaz történet – az élet szerelmes regénye.

Gárdos Péter színház- és filmrendező 1948-ban született Budapesten. Legemlékezetesebb alkotásai az Uramisten, a Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, A porcelánbaba és a legutóbbi, a Tréfa. Filmjei számos díjat nyertek a legjelentősebb hazai és külföldi fesztiválokon. A Hajnali láz az első regénye.

Búzás Eszter Bíborka