Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail
  • Veréb Ilona: Partneriskolai kapcsolatok a Lévay József Református Gimnázium, Miskolc és a Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium, Felsőőr/Oberwart, Burgenland/Ausztria között
  • Stuber György: Magyar otthon és iskola

 

Veréb Ilona (Ausztria): Partneriskolai kapcsolatok a Lévay József Református Gimnázium, Miskolc és a Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium, Felsőőr/Oberwart, Burgenland/Ausztria között

 Idén májusban már másodszor látogathattunk el Miskolcra, ahol egy ún. nyelvi- és sporthetet töltöttünk testvériskolánkban. Gimnáziumunk megalakulása óta (1992) foglalkoztatott bennünket, miként tehetnénk érdekesebbé diákjaink számára a magyar nyelv tanulását. Így kezdtünk kialakítani kapcsolatokat különböző magyarországi iskolákkal annak reményében, hogy egymást meglátogatva, megismerve többféleképpen is gazdagodunk. A gimnázium nyolc éve alatt így az osztályok kétszer, negyedikben, ill. hatodikban utazhatnak egy-egy hétre Magyarországra a testvériskolákhoz.

 

>> a cikk folytatása>>

 

 

 

Stuber György (Svédország): Magyar otthon és iskola

       A kilencvenes évek elején a svéd oktatáspolitika is megmutatta: távol áll tőle a hosszú távú stratégikus gondolkodás. Villámgyorsan nyírni kell, szabdalni, csattogtatni az ollót, csak az mentheti meg az országot a politikusok örök mumusától, hogy „a gazdasági növekmény, ne adj isten 2,345 százalékról 2,342 százalékra „zuhanhat –, ami köztudomásulag az országos gazdasági csődöt és a küszöbön álló éhhalál azonnali diadalát jelentené. És nem a kisantanti lépésről lépésre való elsorvasztás rejtett politikáját követte. Őszintén és szemrebbenés nélkül esett neki az anyanyelvi oktatásnak, ahol a legkisebb ellenállást remélte.


Egyik évről a másikra kb. 80 százalékkal csökkentette az anyanyelvoktatás költségvetését, szemben az egyéb oktatás kb. tíz százalékos fogyókúrájával. A költségvetést állami szintről az önkormányzatok hatáskörébe utalták. Ezek közül pedig sokban egyenesen az egyes iskolák szintjére, hogy a piszkos munkát az anyagilag megszorongatott iskolaigazgatókkal végeztessék el. Hét esztendőre korlátozták az anyanyelv oktatását, és csak olyan önkormányzatokban teszik lehetővé, ahol legalább öt gyermek kéri. Pedagógiai képtelenség: az anyanyelvét épp csak kóstolgató első elemistát össze kellene vonni az irodalmat, történelmet tanuló gimnazistával, hiszen fejenként tíz perc jár szerencsétleneknek. Utóbbi napnál világosabban mutatja, hogy a valamikor remekül működő és nagyon is hasznos anyanyelvi oktatást immár őszintétlen kirakatpolitikává, szánalmas paródiává alacsonyították.

>>a cikk folytatása>>

Márciusi (előző) számunk tartalma (lásd az Archívum rovatban)

* Lajtaváryné Benedek Zsuzsanna (Argentína): Hétvégi iskola Buenos Airesben
* Pathy Lívia – Seper Judith (Ausztria): A magyar nyelv oktatása Dél-Burgenlandban
* Illés-Molnár Márta (Németország)  Magyar Iskolák Németországban – 2008.  A „Németországi
* Magyar mint Származási Nyelv Kerettanterv“