2022.08.18-Kiállításmegnyitó a Művészetek Éjszakáján: Magyar iparművészek designkiállítása a Liszt Intézetben 18.00 órakor.

A kiállításon szereplő alkotók az iparművészet és formatervezés különböző területeit képviselik, azonban mindannyiukra jellemző a kíváncsiság, az innovativitás, az új utak keresése, a kísérletező kedv. A kísérletezés vonatkozik többek közt az eljárásokra, anyaghasználatra, anyag(újra)hasznosításra. A kiállításon látható üvegtextil, képregény, művészi grafika, régi filmnegatívokból szőtt textil, hagyományos hímzésmotívumok ihlette installációk, különleges ékszerek, porcelán- és ötvösmunkák.

A kiállító művészek a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjprogramjában vettek részt. A program 2018-ban indult, az első hároméves szakasz lezárulta után idén tavasszal az iparművészeti és formatervezési ösztöndíjasok munkáiból kiállítást rendeztek Budapesten. Ebből a kiállítási anyagból látható ízelítő most Helsinkiben.

A tárlaton részt vevő alkotók: Balás Benedek, Fóris Katalin, Gelley Kristóf, Hegedűs Andrea, Lenzsér-Mezei Kata, Németh Levente, Simon Zsolt József, Tóth Zoltán, Vígh Krisztina.

Kiállításmegnyitó augusztus 18-án, csütörtökön 18 órakor. A kiállítást Richly Gábor, az MMA főtitkára nyitja meg. Kérjük, részvételi szándékát jelezze előre a https://forms.office.com/r/tXkx97HPDq linken augusztus 17, szerda 12 óráig. A részvétel ingyenes.

A kiállítás a Helsinki Design Hét programjának a része. Szeptember 8-án 17 órától lehetőség nyílik a Magyar Kulturális Központban személyesen is találkozni a kiállító művészekkel és mentorukkal, Szenes Istvánnal.

Magyar Kulturális és Tudományos Központ

Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki

+358 (0)9 6229 4610

hungarian.culture@unkarinkulttuuri.fi

culture.hu/helsinki