2022.11.12_Magyar Bál

Márton napi magyar bál   –  beszámoló.

Két esztendő kényszerkihagyás után  2022. nov. 12-én az FME ismét megrendezte a hagyományos novemberi magyar bált. Mivel idén a kitűzött dátum Márton napjához esett közel, ezért „Márton napi magyar bál” elnevezéssel köszöntötte az egybegyűlteket az egyesület elnöke Nagy Gábor, alias Bigus, aki házigazdai minőségében kiemelten üdvözölte Breuer Klára nagykövet asszonyt és férjét, Rudas Pált, továbbá Szabó Endrét, a Liszt Intézet vezetőjét, valamint Vereb-Dér Botondot, a Finn-Magyar Társaság (FMT) igazgatóját. Köszöntőjében az aggodalomra okot adó jelenlegi európai helyzet mellett az egyesület jövőbeni terveire és a közelgő 30 éves jubileumra hívta fel a figyelmet. Breuer Klára nagykövet asszony beszédében a korok báljainak fontosságát emelte ki, miszerint van funkciója úgy a múltban, mint a jelenben is a báloknak. A közösségek számára a bál fontos megtartó erő minden körülmények között.

A teltházas rendezvényen finn vendégek is szép számmal részt vettek. A vacsoráról Péntek Tamás, a nagykövetség mesterszakácsa gondoskodott, a tánczenét Mágori Csaba DJ szolgáltatta. A felszolgálásban Darren O’Halloran és Péntek Bence serénykedtek. A vacsorát követően az idei Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasa, Albertné Joób Emese rövid összefoglalót mondott a Márton napi népszokásokról, és ezzel invitálta a jelenlevőket az élőzenés táncos mulatságba. Gálfi Botond vezette a moldvai táncokat, és az erre az alkalomra összeállt zenekar (Veres Zoltán, Makfalvi Miklós, Murat Ermutlu, Albert János, Albertné Joób Emese) biztosította a talpalávalót.

A jó hangulatú tánc után, az elmaradhatatlan tombolanyeremények sorsolása következett, melyet az egyesület elnöke, Bigus vezetett fáradhatatlan humorával. Az est további részében nagyszerű magyar slágerekkel folytatódott a tánc.

Köszönet mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a bál szervezéséhez és lebonyolításához. Bízunk benne, hogy a tombolán befolyt összeg is gyarapítani fogja az egyesület munkáját. Jó volt együtt lenni, koccintani, finomat enni, jót táncolni. Reméljük, hogy ez a remek hangulatú Márton napi magyar bál elősegítette a kapcsolatok fejlődését a jelenlévő finnországi magyarok és a finn vendégek körében is. 

Albertné Joób Emese.

Kérjük a nagy.bigus@gabriel.fi címen jelentkezett résztvevőket, hogy az étel- és italválasztékra itt szavazzanak: szavazás

A nov. 5-ig beérkezett szavazatok függvényében: levesből egy féle lesz, főételből két féle, + vegetáriánus, desszertből pedig szintén egy féle készül. FIGYELEM: jelentkezni továbbra is csak a nagy.bigus@gabriel.fi címen lehet.