2022.04.18-Húsvéti locsolás

Beszámoló

Kedves Mindenki,

A Finnországi Magyarok Egyesületének (FME)  szervezésében több év után sikerült ismét megrendezni az idei (2022)  húsvéti locsolást, közösségi formában,  Helsinkiben, az ASUKASTALO  SAUNABAARI   Metsäpurontie 25.  alatti teremben.

Ez a terem egyébként a finnországi Magyar Néptánc Egyesület http://unkarilainenkansantanssi.fi/

által bérelt gyakorlóterem. A táncház vezetőjének, Gálfi Istvánnak volt az a remek ötlete, hogy ebben a teremben gyüljünk össze a csoportos locsolásra.

A rendezvény remekül sikerült, kb.  70 gyermek és felnőtt jött el, hogy lássa és gyakorolja is ezt a nagyon régi, szép népszokást. A fiúk/férfiak előbb elmondták a locsoló verseket, miután a körben álló hölgykoszorú tagjait egy vízbe mártott fenyőfaággal meglocsolták. A locsolók piros tojásokat, valamint minden más szinü tojásokat is kaptak.

A résztvevők által hozott sütemények és húsvéti falatok büféje is igen bőségesre kerekedett.  Fényképek / videók  ITT.

Pár szót még a húsvéti locsolkodásról:

Ez a hagyomány több ezer évre, a messzi pogány időkig nyúlik vissza és sokat változott az évek során. Őseink szerint a víznek tisztító és megújító ereje van. A tavaszi rítus során az ifjú, hajadon nőket a víz erejével tisztították meg. A kereszténység ezt az ünnepet is felkarolta, és saját szimbolikát társított hozzá. A magyarság kultúrkörében leginkább az a jelentés társul ehhez a szokáshoz, hogy a virágokat meg kell öntözni, különben elhervadnak.

Bár sokan a húsvéti locsolkodás hagyományát magyar sajátosságnak tartják, azonban írásos feljegyzések a húsvéti locsolkodásról hazánkban csak a XVII. században keletkeztek, Erdélyben. A szokás azonban sokkal régibb.

Igyekszünk jövőre is ilyen formában megszervezni a húsvéti locsolkodást, ahová szeretettel várjuk honfitársainkat, valamint finn barátainkat is.