2022.07.08-14 Összmagyar Anyanyelvi Tábor Sátoraljaújhelyen

Beszámoló a táborról

2022 július 8 és július 14 között került sor a Rákóczi Szövetség által szervezett anyanyelvi táborra. 

A külhoni szórványban valamint tengerentúli diaszpórában élő általános iskolásokat, mintegy 600 diákot Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Tábor fogadta. A tábor a nyugat-európából és tengeren túlról érkezőknek Budapesten kezdődött a Benczúr Hotelban.  A következő napot teljes egészében Budapesten tölthettük,  a gyerekek többsége először láthatta a Parlamentet és a Hősök terét.

Az “Álmok álmodói 20” című kiállítás valamennyinket lenyűgözött. A több mint 600 magyar innováción keresztül vezető 3-4 órás múzeumi séta után is lelkesen vettek részt a gyerekek a különféle interaktív játékokban.

Július 10-én indultunk tovább Sátoraljaújhelyre, ahol a kisebbségi területekről érkezőkkel és a Rákóczi Szövetség lelkes fiataljaival együtt nyithattuk meg közösen a tábort. A Rákóczi Szövetség a Magyar Kormány jóvoltából 2019 márciusa óta tulajdonosa ennek a rendezvényközpontnak. A tábor területén 2021 óta hatalmas felújítási munkálatok zajlottak. Megépült a Rákóczi Hotel, átadták a Halzl József Sportcsarnokot, a kültéri sportpályákat és az úszómedencét. A barakk épületeket teljesen felújították. A nyugati diaszpórából érkezettek – nagy örömükre- a Rákóczi Hotelben lettek elszállásolva, többek között a Finnországból velem együtt érkező 6 gyerek is.  

Felemelő érzés volt találkozni a világ minden részéről érkezett magyarokkal. Többek között Ausztriából, az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Svédországból is jöttek gyerekek. Csehországból jöttek legtöbben a nem kisebbségi területekről. A kisebbségi területekről érkezők közül a Csángó földről, Moldovából és Kárpátaljáról érkezők történetei az ottani kihívásokról nagyon megindítóak voltak.

A tábor programja az időjárásnak megfelelően igen változatos volt. Megérkezéskor a gyerekeket korosztályok szerint csoportokra osztották, ami megkönyítette az ismerkedést és a barátkozást. A rendezvények közül kiemelkedö sikert aratott a vizes feladatokkal is megtűzdelt Sportnap, az ősi mesterségek kipróbálása és a Karos honfoglalási temető és panoptikum meglátogatása. A bemutatkozó estre a Finnországról készített pár perces bemutató rendkívül jól sikerült és felszabadította a finn- magyar gyerekeket, akik finn himnusz eléneklésével zárták az előadást. A kulturális élményt az esti néptánc, a humoros előadás és a Disco biztosította a tábori estéken.  Ez igen kellemes változás volt  az elmúlt két évi lezárásokhoz és  korlátozásokhoz képest. 

A hazautazás a búcsúzkodás jegyében indult. A 10 éves kisfiam két nagyon jó barátra lelt, azóta a neten keresztül már többször beszélgettek. Remélem, hogy folytatódik a Rákóczi szövetség hagyománya és minden évben szerveznek táborokat a különféle korosztályoknak. A részvétel minden magyar származású külföldön élő gyereknek és fiatalnak elérhető 10-25 éves korig,  egy évben egyszer. Eddig a tábor részvételi költségét valamint utazási költségek egy részét is a Rákóczi szövetség fedezte. 

Remélem. hogy jövőre még több Finnországban élő magyar gyerek és fiatal szülő él majd ezzel a lehetőséggel. 

Peura Sarolta.

Még több fénykép itt:

https://drive.google.com/drive/folders/1inelEDSGv-89E-pTDBqwphFQAJ4wxAam