2023.02.24-26_Finnugor népek találkozója Kuhmoban.

A Finnországi magyarok egyesülete képviselőjeként részt vettem 2023 február 24-26 között a Kuhmoban megrendezett finnugor népek nyelvi helyzetéről tartott előadássorozaton.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a kisebbségben élő kis létszámú népek nyelvének a fennmaradása nagy veszélyben van, legyen az Finnországban, Romániában, Ukrajnában, Svédországban vagy Oroszországban. Kitartó és odaadó munka árán lehet kitolni az időt mielőtt ezek a kis népcsoportok teljesen asszimilálódnak. Az asszimilálódás folyamata talán az ún. nyugati országokban még gyorsabb lett mert a csúcstechnológiák a kis nyelvek rovására az angol nyelv használatát helyezik előtérbe.

Részvételem sikeres volt már csak azért is mert szóvá tettem a moldvai csángó magyarok nehéz helyzetét ezen az összejövetelen.

Továbbra sem vagyok meggyőződve arról, hogy a magyar nyelv ebbe a finnugor nyelvcsaládba tartozik ahová valamikor ”elhelyezték” mert 32 év finnországi nyelvi tapasztalatom ezt nem támasztja alá. Nem vagyok nyelvszakos de ez a véleményem.

Link a képekhez: 

2023.02.24-26. Kuhmo Finnugor népek találkozója

Gálfi István

Kuhmo, 2023. február 27.