2023.08.19 – XXII. GGP (Gulyás Grand Prix) Karjaa – a finnországi magyarok országos találkozója.

Beszámoló

Ahogyan az elmúlt 21 esztendőben kivétel nélkül, idén is megrendezésre került a Gulyás Grand Prix (GGP), sorrendben a XXII-ik. A hangulat remek volt, a gulyás pedig ízletes. A számok magukért beszélnek, mivel az idén összesen kb. 130-an voltunk és 11 csapat főzött. A tavalyi létszámnál ez kicsivel kevesebb, mivel elég szeszélyes időjárást kaptunk erre a napra.

Ezzel a létszámmal a szervezők tudomása szerint a finnországi Gulyás Grand Prix (GGP) Nyugat- és Észak Európa legnagyobb ilyen rendezvénye. Az eső végül is elkerült minket, így 17.30 körül már a gulyásevők nagyobbik csoportja is megérkezett.

Az idei GGP-n a gyermekeknek bábszínház is volt. 16 órától az „Explorers” társulat jóvóltából a gyermekek interaktív bábelőadáson, majd bábkészítésen vehettek részt. A társulat műsora hatalmas sikert aratott a gyerekek körében. A GGP-n idén először frissen sült miccset és kürtöskalácsot is lehetett kapni „Feri bácsi” jóvoltából, amellyel színesebbé tette a rendezvény gasztronómiai felhozatalát.

A főzőversenyen a Helsinki és környékiek mellett voltak még Turku-ból, Tamper-ből, Vaasa-ból is csapatok. A versenyen nem csak magyar, hanem finn csapatok is részt vettek.

A XXII. gulyásfőző versenyt és ezzel az aranyozott fakanalat, valamint a K-Rauta értékes ajándékait a helyben felkért, amatőr zsűri pontozása alapján végül az ötös számú csapat nyerte meg, akik Vaasa-ból érkezett.

A nyertes csapat tagjai: Marton Henrietta, Virág Zsolt, Virág Renáta, Sánta Beáta.

A második helyezett: Dósa Rácz Ferenc és Fülöp Lajos csapata lett.

A harmadik dobogós címet pedig a nagykövetség népes csapata vehette át: Melke Tünde, Melke Tamás, Bíró Balázs, Nyers Martina, Péntek Bence, Benedekné Hamar Ildikó, Benedek Attila.

A díjakat a zsűri elnöke Sárközi Helga és a GGP szervezője, Nagy Gábor adták át. Gratulálunk a nyertes csapatoknak és köszönjük a többiek közreműködését is, várjuk őket jövőre is!

A verseny után a nyereményekkel bőségesen ellátott tombolasorsolással folytattuk a mulatságot. Ezúttal is köszönet mindenkinek, aki tombolanyereményekkel hozzájárult az eseményhez. A sorsolás közben került sor a Raasepori városi tanács elnökének rövid köszöntő beszédére. Andres Walls beszédében köszöntötte a 30 éves FME-t és hangsúlyozta, hogy a hagyományosan kétnyelvű Karjaa városában nagyon fontosnak tartják, hogy mindenki a saját anyanyelvén beszélhessen. Ebből a szempontból is köszönetet mondott, hogy az FME itt szervezi meg ezt az eseményt és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így lesz.

Mágori Csaba DJ jóvoltából az estébe hajló rendezvény zenével és tánccal folytatódott, de természetesen a szaunázás sem maradt el idén sem.

Külön köszönet mindazoknak, akik szombaton a felépítésnél, vasárnap pedig a lebontásnál/takarításnál segítettek!  Nélkülük lehetetlen lenne egy ekkora méretű rendezvényt lebonyolítani.

Újdonsült finnországi magyarként külön örömmel tölt el, hogy egy ilyen rendezvényen találkozhattam először az FME-vel és tagjaival. Az ételek egytől egyig finomak voltak és a hangulat sem volt utolsó a magyar zenék jóvoltából.

A GGP-ről fényképeket és rövid videókat itt láthattok:

https://drive.google.com/drive/folders/1dVc860UK6MYMXGB_6aEZTHft_bOmrTa4

Találkozunk jövőre augusztus 17-én!

Berta Eszter

A 2023-as GGP nyertes csapata: Marton Henrietta, Virág Zsolt, Virág Renáta, Sánta Beáta

Sátrak alatt készülnek a gulyások

*******************

Új GGP meghívó extrákkal 🙂

A gulyásfőző csapatok jelentkezését ide kérjük: ( aug. 15-ig.)

https://forms.gle/g2vnHT7xC2ZWYpCh7

Pár fénykép a 2022-es GGP- ről.

Az összes többi 2022-es fényképet és videót itt lehet megnézni:

https://drive.google.com/drive/folders/1c5A-42HhfbUPlTsQLdffigHQWceiJJ8K