2023.04.22_Költészetnapi versmondó délután a Liszt Intézetben.

Beszámoló

A finnországi magyar gyerekek költészet-napi szavalódélutánja április 22.-én került megrendezésre a Helsinki Liszt Intézet és az FME közös szervezésében. Idén rekordot döntött a jelentkezők száma. A délutánra 35 gyermek érkezett: az Espoo International School, Kirkkonummi, Kirkkojärvi és Porolahti iskolákban működő magyaroktatás tanulói vettek részt a programon. Lehetőség volt továbbá azoknak a gyerekeknek is szavalni, akik személyesen nem tudtak jelen lenni az alkalmon a távolság, vagy az időpont miatt. Ők videó anyag beküldésével vehettek részt, amit a jelenléti szavalók után közösen hallgatott meg a közönség. Így érezhettük körünkben a vidéki magyar gyerekeket is, Saloból és Tamperéből. Köszönjük a Liszt Intézet munkatársainak a kisfilm összeállítását. A magyar nyelvű Explorers gyermekszínjátszó csoport is készült erre az alkalomra egy gyermekversekből összeállított zenés előadással.

Önmagában az, hogy Finnországban a magyar gyermekek verset tanulnak, különös értéket képvisel, hiszen az itteni oktatásban a verstanulás egy idegen jelenség. Az idei versmondó délután színvonalát az is emelte, hogy a Petőfi-emlékévre való tekintettel választottak verseket a felkészítő tanárok. Megható és mély érzésekkel tolmácsolt Petőfi verseket hallhattunk a felső tagozatos fiataloktól. A hosszú műsort közös éneklések tagolták, köztük egy ismert Petőfi vers megzenésítése a Távolból c. versre. Megemlítettük továbbá a népköltészetet, mint tiszta forrást, közösen énekelt népdalokkal.

Minden szavaló gyermek névre szóló oklevelet kapott ajándék könyvvel. A nagy izgalom után büfével és kötetlen beszélgetéssel folytatódott a költészet-napi délután a Liszt Intézetben.

Ösztöndíjasként jó volt tapasztalni az összefogást a tanárok, a Liszt Intézet és az FME részéről, ami a finnországi magyar gyermekek magyar oktatásának kiemelt jeles alkalmán, a versmondó délutánon megmutatkozott.

Albertné Joób Emese

KCSP ösztöndíjas

Fotók / videók itt:

https://drive.google.com/drive/folders/1BXiPP43MRlBwnG_HzPy691nQVDsRUgbn

*********************** ***********************

Költészet-napi versmondó délután a Liszt Intézetben, 2023. IV. 22.

Meghívó

A Finnországi Magyarok Egyesülete 2023. április 22-én, szombaton délután 14:30-tól rendezi meg immár hagyományos versmondó délutánját a helsinki Liszt Intézetben (Kaisanimenkatu 10, Helsinki) a Magyar Költészet Napja tiszteletére.

A délután során finnországi magyar gyerekek szavalják el kedvenc verseiket a helyszínen, illetve videofelvételeken. Reméljük, hogy születésének 200. évfordulója tiszteletére Petőfi Sándor több versét is hallhatjuk!

Kérjük, hogy a magyarórákra járó gyerekek tanáraiknál jelentkezzenek, azok pedig, akik nem járnak származásnyelvi órára, Pojják Klára programszervezőnél a klara.pojjak@unkarinkulttuuri.fi címen. A jelentkezési határidő mindenki számára egységesen április 14., péntek.

A jelentkezésnél a szavaló nevét, életkorát, valamint a vers költőjét és a címét várjuk.

Nem maradnak ki a délutánból azok sem, akik nem tudnak eljönni a helyszínre, hiszen idén is lesz videós szavalási lehetőség! A felvételeket április 16., vasárnapi határidővel várjuk szintén a klara.pojjak@unkarinkulttuuri.fi címre. A videókból összeállított kisfilmet minden videós résztvevőnek elküldjük zárt linken, illetve a helyszínen is lejátsszuk.

A hagyományt követve a Finnországi Magyarok Egyesülete idén is minden versmondót ajándékkönyvvel jutalmaz.

Szeretettel várunk mindenkit!