2023.04.15_Muzsikás a Cello Saliban Leppävaara-ban (Liszt Intézet rendezvénye)

Beszámoló_A Muzsikás Együttes a finnországi JuuriJuhla Népzenei Fesztiválon a Sellosali Koncertközpontban táncház ugyanott.

Jubileumi koncertet adott a Muzsikás Együttes a szintén jubileumi, 20 éves JuuriJuhla Népzenei Fesztiválon Espoo városában, a 20 éves Sellosali Koncertközpontban 2023. április 15-én a fesztivál záróeseményeként. Az eseményt megelőzően Henna Salo, a Sellosali produkciós igazgatója mondott köszöntő beszédet finn és magyar nyelven. A Magyarországot második hazájaként szerető Henna Salo köszöntötte Breuer Klára nagykövet asszonyt, a közönséget, röviden bemutatta a nagy múltra visszatekintő Muzsikás Együttest, majd megköszönte a Magyar Művészeti Akadémia valamint a Liszt Intézet anyagi- és szervezésbeli támogatását. 

            A Muzsikás Együttes – Sipos Mihály (hegedű), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Hamar Dániel (nagybőgő, gardon, dobok), Éri Péter (brácsa, kontra, furulyák, mandolin) – Kacsó Hanga énekessel és Berecz István néptáncossal kiegészülve bő egyórás, változatos műsort adott elsősorban erdélyi, moldvai és észak-magyarországi népzenével, más-más duó- trió- és kvartett-felállásokban, különféle hangszerekkel. A koncert sikerét jelezte a 400 fős (telt ház) közönség vastapsa, amely a Finnországi koncertéletben kivételesnek számító két ráadást is követelt. 

            A koncertet követően moldvai- és gyimesi csángó táncház várta a közönséget a Sellosali aulájában helyi zenészek – Joób Emese, KCsP-ösztöndíjas, népzenész (koboz, ének), Veres Zoltán (koboz, furulyák) és Ilkka Heinonen (nagybőgő, gardon) – valamint Gazdag Béla néptánc pedagógus vezetésével. A táncházban várakozáson felüli számban mintegy 120–150 ember vett részt, és legalább 80–100-an maradtak még, és nézték a táncosokat a galériáról. 

       A koncertet követő napon Breuer Klára nagykövet asszony díszebéden látta vendégül a fellépőket és Henna Salo programigazgatót, akit joggal tekinthetünk kulcsfigurának az Együttes finnországi vendégszereplésének előkészítésében és biztosításában. 

Albertné Joób Emese

KCSP ösztöndíjas

***************** ******************

A Muzsikás Együttes koncertje, majd örömzene magyar táncházzal

a JuuriJuhla Fesztiválon: Sellosali, IV. 15.

Ismét Finnországban az ötvenéves jubileumát ünneplő MUZSIKÁS EGYÜTTES! A világhírű zenészek –Sipos Mihály (hegedű), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Hamar Dániel (nagybőgő, gardon, dobok), Éri Péter (brácsa, kontra, furulyák, mandolin) – Kacsó Hanga énekessel és Berecz István néptáncossal kiegészülve adnak ünnepi KONCERTET április 15-én, szombaton 19:00 órai kezdettel a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Sellosaliban (Soittoniekanaukio 1 A, Espoo) a JUURIJUHLA FESZTIVÁL záróeseményeként. A koncertet közös örömzenélés (jelentkezés Joób Emesénél az emesejoob@gmail.com címen) és tánctanítással egybekötött magyar táncház zárja Gazdag Béla néptáncpedagógus vezetésével.

Az esemény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Jegyek 20 € / 15 € ITT.

Az esemény alkalmából NYEREMÉNYJÁTÉKOT szervezünk, mely során a helyes választ adók között 3×2 tiszteletjegyet sorsolunk ki. A játék április 5-én, szerdán zárul, a sorsolás időpontja április 6., a nyerteseket e-mailben értesítjük.

További részletek a HONLAPUNKON.

Magyar Kulturális és Tudományos Központ

Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki

+358 (0)9 6229 4610 hungarian.culture@unkarinkulttuuri.fi